SIF-urile mai au de dat dividende de 419 milioane de lei

Patru dintre cele mai mari comapnii de la Bursă, societăţile de investiţii financiare (SIF) mai aveau de dat dividende de peste 419 miliuane de lei, potrivit unui raport trimis de  Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF) la redacţia ECONOMICA.NET.
Economica.net - lun, 20 ian. 2014, 14:02
SIF-urile mai au de dat dividende de 419 milioane de lei

Cele mai mari restanţa la plata dividendelor le are SIF Muntenia (SIF4, 148 miloioane de lei), după care urmează SIF Oltenia (SIF5 128 milioane lei), SIF Transilvania (SIF3, 85 mil.) şi SIF Moldova (SIF2, 598 mil. lei), potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), primit la redacţia ECONOMICA.NET.

SIF Banat Crişana (SIF) nu a acordat dividende.

SIF-urile au „alte datorii” de peste 503 milioane de lei, o parte dintre ele fiind dividendele neridicate în ultimii idoi ani.

Milioane de acţionari pierd dividende de 300 de milioane de lei la SIF-uri, pentru că nu le ridică, potrivit estimărilor ECONOMICA.NET.

Activele nete ale societăţilor de investiţii financiare au însumat, la sfârşitul lunii decembrie, 6,6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o uşoară creştere, cu 0,1%, faţă de luna anterioară, şi cu 9,7% în 2013, faţă de 2012, mai spune în raportul său Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF), citată de Agerpres.

Exprimat în euro, nivelul activelor nete la finele lunii raportate a fost de 1,47 miliarde de euro, cu 0,9 % sub nivelul atins la finalul lunii anterioare.

Urmărind evoluţia activelor nete în decembrie 2013, se observă că SIF Muntenia, cu o scădere de 4,3%, este singura care a înregistrat o diminuare de activ net, în timp ce celelalte SIF-uri au creşteri: 0,3% în cazul SIF Moldova, 0,75% SIF Banat – Crişana, 1,24% SIF Oltenia şi 1,8% SIF Transilvania.

Pe ansamblul anului 2013, SIF Transilvania şi SIF Muntenia au înregistrat diminuări de active nete de 0,3%, respectiv 7,4%, în timp ce celelalte SIF-uri raportează creşteri destul de importante, de la 13,7% la SIF Oltenia şi până la 20,8% la SIF Banat – Crişana.

‘Privind evoluţia valorii unitare a activului net în luna raportată, observăm că aceasta se suprapune pe linia trasată de evoluţia activelor nete la toate cele cinci SIF-uri’, se precizează într-un comunicat al AAFR.

În materie de preţuri, acestea s-au menţinut pe plus pentru toate cele cinci SIF-uri, urmând trendul lunii anterioare. La SIF Transilvania, însă, creşterea din decembrie nu a reuşit să acopere deficitul existent anterior, astfel că, pe total an 2013, aceasta este singura societate cu creştere negativă (minus 5,6%), celelalte reuşind creşteri în intervalul 1,4% (SIF Moldova) şi 41,4% (SIF Oltenia).

‘În luna raportată, nivelul de capitalizare înregistrat pe ansamblul SIF-urilor a fost de patru miliarde de lei, respectiv cu 3,9% mai mult decât în luna anterioară, acesta fiind şi cel mai înalt nivel de capitalizare înregistrat în anul 2013. Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii raportate era de 0,9 miliarde de euro, cu 2,9% peste nivelul lunii anterioare’, se mai arată în comunicatul AAFR.

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare, în luna decembrie, SIF Transilvania şi SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare dintre ele 3,86% şi, respectiv, 2,18% din capitalul lor social. Astfel, cu acţiuni SIF Transilvania s-au realizat 6.656 de tranzacţii, iar cu acţiuni SIF Moldova – 2.399 de tranzacţii.

‘Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc 1.837 de tranzacţii ce au însumat 1,16% din capitalul social’, se precizează în comunicatul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia a anunţat luni că vrea să ducă relaţiile cu China la "un nou nivel" şi că aşteaptă cu nerăbdare convorbirile faţă în faţă cu conducerea de la Beijing, în contextul în care un......
Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare și lumea digitală: 540 de animații dezvoltate în Scratch înscrise în Competiția Națională Orange SuperCoders
Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare și lumea digitală: 540 de animații dezvoltate în Scratch înscrise ...
Orange România susține incluziunea digitală, prin proiectele educaționale și pentru susținerea comunității, precum ...
Ce este codul IBAN – toate detaliile despre numărul de cont bancar in sistem internațional
Ce este codul IBAN – toate detaliile despre numărul de cont bancar in sistem internațional
Orice cont bancar din Europa are un număr unic de identificare, denumit IBAN - acronim de la International Bank Account ...
Siemens Energy și Electromontaj au depus singura ofertă la o licitație Transelectrica de peste un sfert de miliard de lei pentru lucrări de anvergură în două stații electrice
Siemens Energy și Electromontaj au depus singura ofertă la o licitație Transelectrica de peste un sfert de miliard de ...
Siemens Energy și Electromontaj au depus singura ofertă pentru a participa la o licitație de peste un sfert de miliard ...