Activiştii de mediu au demarat o campanie de monitorizare a dioxidului de azot în Bucureşti

Asociaţia 2Celsius, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi AerLive.ro, precum şi cu sprijinul logistic Deutsche Umwelthilfe, o asociaţie neguvernamentală din Germania, au demarat o campanie de monitorizare a dioxidului de azot (NO2) în Bucureşti.
AGERPRES - Dum, 18 dec. 2022, 12:52
Activiştii de mediu au demarat o campanie de monitorizare a dioxidului de azot în Bucureşti

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, măsurătorile se vor face timp de un an cu ajutorul unor tuburi pasive, în 20 de locaţii din Bucureşti, selectate în urma unei luni de test în care vor fi realizate teste în 160 de zone, incluzând şcoli, spitale, grădiniţe care sunt expuse traficului rutier.

Primele măsurători pentru NO2 şi particule ultrafine au avut loc pe 15 decembrie, iar rezultatele arată depăşiri ale valorilor la toate staţiile analizate. Astfel, la o staţie oficială, valoarea de NO2 era de 49 micrograme/mc, în condiţiile în care limita anuală este de 40 de micrograme/mc.

De asemenea, la staţia amplasată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Capitală, valoarea medie de NO2 se situa la 69,9 micrograme/mc, la staţia de pe Bulevardul Corneliu Coposu era de 52,8 micrograme/mc, la cea de pe strada Ştirbei Vodă – de 74,6 micrograme/mc, iar la punctul de pe Calea Griviţei – de 60,2 micrograme/mc.

Conform propunerii Comisiei Europene din 2022, noua valoare-limită ce ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2030 este de 20 micrograme/mc, în timp ce recomandarea din 2021 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se situa la 10 micrograme/mc.

NO2 este un gaz rezultat din traficul rutier, activităţile industriale şi producerea energiei electrice şi, în cantităţi ridicate, afectează sănătatea umană, provocând în special afecţiuni respiratorii.

În 2020, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru poluarea aerului, pentru nerespectarea valorilor-limită pentru dioxidul de azot în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, dar şi pentru faptul nu a luat măsuri corespunzătoare în a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire.

Forul european a solicitat clarificări cu privire la monitorizarea corespunzătoare a concentraţiilor de dioxid de azot în Bucureşti şi introducerea unor măsuri concrete de reducere a poluării aerului în Planul Integrat pentru Calitatea Aerului. După ce acest document a fost suspendat în instanţă, nu a fost revizuit nici până în momentul de faţă, notează reprezentanţii 2Celsius.

Proiectul de măsurare a a dioxidului de azot, derulat de Asociaţia 2Celsius, este finanţat de European Climate Foundation.

2Celsius este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2010 cu scopul de a influenţa politicile privind schimbările climatice la nivel naţional şi european şi este membră a organizaţiilor internaţionale European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe şi Federaţiei Europene pentru Transport şi Mediu (T&E).

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai scump aur din istorie – Curs BNR 4 decembrie 2023: 303,8212 de lei pentru un gram. Record şi la nivel mondial, preţul unciei a depăşit 2.100 de dolari
Cel mai scump aur din istorie – Curs BNR 4 decembrie 2023: 303,8212 de lei pentru un gram. Record şi la nivel mondial, ...
Curs BNR - Aurul a atins cea mai ridicată valoare din istorie, 303,8212 de lei pentru un gram. Precedentul record, la cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională, a fost înregistrat pe 26......
Un nou tip de PC își va face apariția.  De la calculatorul personal, la companionul personal
Un nou tip de PC își va face apariția. De la calculatorul personal, la companionul personal
Am intrat într-o nouă eră. Până de curând, inteligența artificială a funcționat în mare parte în fundal - automatizând ...
România în Schengen – Anul viitor nu există aproape nicio şansă de aderare, spune eurodeputatul Eugen Tomac
România în Schengen – Anul viitor nu există aproape nicio şansă de aderare, spune eurodeputatul Eugen Tomac
România a ratat din nou intrarea în Schengen, iar anul viitor nu există aproape nicio şansă, deoarece prioritatea pentru ...
Ucrainenii atacă cu drone un depozit petrolier din Lugansk
Ucrainenii atacă cu drone un depozit petrolier din Lugansk
Forţele ucrainene au atacat duminică noaptea cu drone un depozit petrolier din regiunea Lugansk, aflată sub ocupaţie ...