Activiștii Greenpeace protestează astăzi pe litoral împotriva proiectului de gaze Neptun Deep (Video)

Câțiva activiști Greenpeace protestează la Costinești, atât în apă, cât și pe plajă, pentru a atrage atenția asupra riscurilor implicate de proiectul Neptun Deep pentru biodiversitatea din Marea Neagră.
Cristian Negrei - mar, 31 oct. 2023, 16:34
Activiștii Greenpeace protestează astăzi pe litoral împotriva proiectului de gaze Neptun Deep (Video)

Ei au marcat cu un X galben locul în care conducta din mare va intra pe uscat și au afișat mesaje precum: „Protejăm ce iubim, protejăm Marea Neagră”, „OMV & Romgaz, nu distrugeți Marea Neagră” și „Marea Neagră e în pericol”. De asemenea, Greenpeace a lansat petiția de susținere a conservării biodiversității din mare: greenpeace.ro/salvammareaneagra.

„Marea Neagră este un ecosistem cu mii de specii, de la delfini, căluți și pisici de mare, până la alge și fitoplancton care au un rol esențial în reglarea climei și curățarea aerului. Printre plastice, pescuit excesiv și poluare, acest ecosistem se zbate să supraviețuiască. Proiectul de exploatare de gaze nu va face altceva decât să pună și mai multă presiune pe viața fragilă din mare. Marea Neagră va deveni un șantier pentru următorii ani, cu zece sonde forate în jurul perimetrului de extracție, cu 160 de kilometri de conductă până la țărm și zeci de nave care vor transporta materialele pentru infrastructură”. scrie organizația ecologistă în comunicatul tranmis redacției Economica.net.

Greenpeace cere Guvernului României să oprească acest proiect, pe care-l consideră nociv, și să impună reglementări mult mai stricte în ceea ce privește protecția habitatelor marine din Marea Neagră.

„Fără acțiuni concrete în acest sens, riscăm să pierdem sute de specii vulnerabile, așa cum s-a întâmplat cu focile monah”. se mai precizează în comunicat.

„Pe lângă impactul semnificativ asupra climei, proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor la mare adâncime reprezintă o amenințare serioasă pentru biodiversitate. Lucrările făcute de OMV Petrom și Romgaz transformă Marea Neagră într-un șantier. Viața din mare va fi afectată, nu există niciun dubiu. Din păcate, anul acesta, guvernul, Ministerul Mediului și companiile de petrol și gaze „sărbătoresc” Ziua Internațională a Mării Negre cu planuri pentru noi sonde, platforme și conducte pe fundul mării. Noi, cei de la Greenpeace, alături de oamenii care iubesc Marea Neagră, o vom sărbători protejând ce iubim. Ne vom folosi de toate pârghiile necesare pentru a opri acest proiect dăunător pentru viața din Marea Neagră”, declară Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Greenpeace încurajează toți oamenii care țin la Marea Neagră și care prețuiesc viața din ea să se alăture eforturilor de a opri proiectul Neptun Deep. Doritorii au posibilitatea să semneze petiția de susținere a conservării biodiversității din mare: greenpeace.ro/salvammareaneagra.

Tot astăzi, șeful OMV Petrom Christina Verchere a declarat că la proiectul Neptun Deep se lucrează cu viteză maximă, astfel încât producția să înceapă în 2027. Mai multe detalii aici.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...