Activitatea economică în SUA se redresează într-un ritm moderat – Fed

Redresarea economiei americane a continuat într-un ritm moderat în primăvară, pe fondul îmbunătăţirii încrederii consumatorilor, se arată în studiul "Cartea bej", publicat miercuri de Rezerva Federală a SUA (Fed), transmit Bloomberg şi Reuters. Studiul se bazează pe informaţiile colectate de cele 12 districte regionale ale Fed până în 5 aprilie.
AGERPRES - joi, 15 apr. 2021, 10:02
Activitatea economică în SUA se redresează într-un ritm moderat - Fed

„Activitatea economică la nivel naţional a accelerat într-un ritm moderat de la finalul lui februarie la începutul lui aprilie. Cheltuielile de consum au crescut semnificativ, turismul se relansează, pe fondul majorării cererii pentru activităţi de recreere şi călătorii”, apreciază Fed.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că economia este în grafic pentru un avans mai solid, iar angajările vor creşte în următoarele luni, scrie Agerpres.

Redresarea este sprijinită de extinderea campaniei de vaccinare şi de sprijinul fiscal solid, iar pe piaţa muncii se observă o îmbunătăţire, din ce în ce mai mulţi oameni revin la muncă, se arată în studiul „Cartea bej”. Cel mai mult a crescut ritmul angajărilor în industrie, construcţii şi în industria ospitalităţii.

Perspectivele sunt mult mai optimiste de la raportul precedent, din martie, consideră Rezerva Federală a SUA.

„Cred că intrăm într-o perioadă de creştere mai rapidă şi un nivel mai ridicat de creare a locurilor de muncă şi acesta este un lucru bun. Există totuşi riscuri, cu siguranţă o altă creştere a numărului de infecţii ar reprezenta principalul risc”, a declarat Powell.

Oamenii de afaceri atrag atenţia asupra sporirii presiunilor legate de costuri şi a problemelor din lanţul de aprovizionare, tendinţe care probabil vor persista în viitorul apropiat, apreciază Fed.

Următoarea şedinţă de politică monetară a Fed vine într-un moment în care creşte optimismul că în 2022 riscurile provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) se diminuează şi economia va înregistra o creştere solidă. Analiştii se aşteaptă ca FOMC – Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise – să menţină dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%.

Rezerva Federală a SUA achiziţionează în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, pentru a sprijini pieţele financiare, ceea ce „atenuează semnificativ condiţiile financiare şi furnizează sprijin substanţial economiei”, a declarat recent preşedintele Fed, Jerome Powell.

Rezerva Federală a SUA s-a angajat să folosească şi alte instrumente şi programe pentru a accelera redresarea pieţei forţei de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Capitala şi toate judeţele ţării sunt în continuare în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu SARS-CoV-2, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). ...
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a crescut
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a ...
Persoanele care doresc înființarea unei societați comerciale în România, beneficiază de o procedură simplificată ...
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
Un număr de 565 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 309 lei ...