Activitatea economică în zona euro a stagnat luna aceasta – S&P Global

23 06. 2023
Banknotes and coins in front of the flag of the European Union
Banknotes and coins in front of the flag of the European Union

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 50,3 puncte în iunie, de la 52,8 puncte luna precedentă. Este cel mai redus nivel din ultimele cinci luni.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin mai modest, până la 52,5 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

„După ce PIB-ul zonei euro a scăzut pentru a doua oară consecutiv în primul trimestru din 2023, a sporit probabilitatea ca revizuirea datelor privind evoluţia economiei să înrăutăţească perspectivele în acest trimestru”, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

Per ansamblu, cererea a scăzut pentru prima dată din ianuarie. Indicele privind noile afaceri a scăzut la 48,3 puncte în iunie, de la 50,3 puncte luna precedentă. De asemenea, indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut la 52,4 puncte în iunie, de la 55,1 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin mai modest, până la 54,5 puncte.

Totuşi, există şi o veste bună – firmele încă fac angajări – indicele privind forţa de muncă s-a situat la 54,1 puncte în iunie, uşor sub nivelul din mai, de 54,6 puncte.

Indicele care măsoară activitatea fabricilor a scăzut din nou luna aceasta, ajungând la 43,6 puncte, de la 44,8 puncte luna precedentă, cel mai redus nivel din mai 2020, în timpul pandemiei. Indicele care măsoară producţia, integrat în PMI, a scăzut la 44,6 puncte în iunie, de la 46,4 puncte luna precedentă.

Declinul vine în pofida reducerii preţurilor de către fabrici, în urma scăderii preţurilor de producţie.