Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii a fost rezistentă la şocuri în 2020. Se aşteaptă o intensificare a activităţii în anii următori

Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii a fost rezistentă la şocuri în 2020, iar după un an cu fluctuaţii mari ale activităţii de fuziuni şi achiziţii (M&A) se estimează o continuare a creşterii valorii tranzacţiilor începută în trimestrul al treilea al anului trecut, relevă concluziile unui studiu de specialitate, dat marţi publicităţii.
Economica.net - mar, 05 ian. 2021, 10:05
Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii a fost rezistentă la şocuri în 2020. Se aşteaptă o intensificare a activităţii în anii următori

Potrivit studiului EY privind tendinţele globale în domeniul M&A în 2020 şi perspectivele tranzacţiilor în 2021, companiile sunt interesate să-şi optimizeze activitatea şi să-şi regândească viitorul în era post-pandemie.

Cu o valoare totală de 2,9 trilioane de dolari, activitatea globală de fuziuni şi achiziţii din 2020 se situează sub valoarea de 3,3 trilioane de dolari din 2019, dar pe locul al cincilea în topul anilor cu cea mai mare valoare a tranzacţiilor din perioada de după criza financiară globală.

Conform studiului, activitatea M&A a înregistrat variaţii de la o regiune la alta. Valorile din Asia-Pacific au scăzut dramatic în primele două luni ale anului 2020, dar au marcat o creştere de 19% şi un total de 805 miliarde de dolari la sfârşitul anului. În America de Nord şi de Sud, valorile tranzacţiilor M&A s-au diminuat cu 29%, la 1,27 miliarde de dolari, piaţa din SUA înregistrând o contracţie cu 80% la apogeul măsurilor de carantină faţă de 2019.

În regiunea EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa), scăderea valorii tranzacţiilor a fost mai mică (de 3%), până la 815 miliarde de dolari, regiunea recâştigând cea mai mare parte a terenului pierdut în prima parte a anului.

Cele mai active sectoare au fost tehnologia, media şi divertisment şi telecomunicaţiile (TMT), cu 5.755 de tranzacţii în valoare de 973 miliarde de dolari (creştere de 6% faţă de anul trecut), serviciile financiare, cu 901 tranzacţii în valoare de 352 miliarde de dolari (plus 8%) şi energie şi utilităţi, cu 525 de tranzacţii în valoare de 142 miliarde de dolari (creştere de 34%).

Sectoarele cele mai expuse la pandemia provocată de COVID-19 au înregistrat o scădere mai pronunţată în 2020, ca urmare a restricţiilor sanitare şi a diminuării activităţii economice. Sectorul industrial (cu o scădere de 18% faţă de 2019, la 262 miliarde de dolari) şi cel al bunurilor de larg consum (scădere de 16% faţă de 2019, la 156 miliarde de dolari) au fost în mod special afectate.

„Şi în România, după cum era de aşteptat, piaţa de M&A a fost afectată de pandemia Covid-19 care a atras după sine amânări sau îngheţări de tranzacţii. În ciuda unei încetiniri semnificative în prima parte a anului 2020, s-a remarcat un reviriment peste aşteptări în partea a doua a anului. În continuare, există apetit pentru tranzacţii, în special pe partea de achiziţie, cu investitori care văd oportunităţi în această zonă şi în astfel de perioade. Sectorul energetic a rămas cel mai atractiv pentru investitori, fiind susţinut de interesul pentru energia regenerabilă, unde s-au înregistrat şi cele mai mari tranzacţii, precum şi de sectorul IT, care conduce în zona de adaptabilitate la noul mediu de afaceri. Sectoarele tradiţionale precum imobiliare, agrobusiness şi servicii au continuat să fie active”, a declarat Florin Vasilică, liderul departamentului de Strategie şi Tranzacţii, EY România.

El a afirmat că anul 2021 va aduce oportunităţi interesante prin prisma schimbărilor politice, a comportamentului de consum al populaţiei şi a capacităţii de adaptare a antreprenorilor la provocările date de incertitudinea post-pandemie. Factorul cheie pentru succesul tranzacţiilor viitoare va consta în eficienţa acţiunilor luate de către companii în această perioadă şi de poziţionarea pentru viitor.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru anul 2021 şi mai departe, sectoarele care au manifestat prudenţă în materie de tranzacţii în timpul pandemiei provocate de COVID-19 vor conduce următorul val de activitate, potrivit studiului.

De exemplu, sectorul bunurilor de larg consum a înregistrat o intensificare a tranzacţiilor M&A orientate către active care s-au confruntat cu dificultăţi în timpul pandemiei, realizate de concurenţi mai rezistenţi la şocuri din punct de vedere financiar. În acelaşi timp, s-au derulat şi achiziţii efectuate de companii inovatoare, cu legături puternice cu baza lor de clienţi.

Firmele de investiţii cu capital privat (Private Equity) au fost şi ele active în 2020 şi probabil vor fi şi mai active, în contextul în care companiile şi sectoarele se vor repoziţiona în perioada de revenire anticipată în 2021 şi în anii următori. Cu fonduri disponibile în valoare de 2,9 trilioane de dolari, inclusiv aproape 1 trilion de dolari dedicaţi preluărilor de companii, capitalul privat este bine poziţionat pentru a profita de crearea de valoare preconizată în 2021. Prezenţa tot mai mare pe piaţă a societăţilor vehicul investiţional (SPACs) ar putea aduce şi alte forme de capital în ringul tranzacţiilor de anul viitor.

În plus, se anticipează că intenţiile în materie de tranzacţii vor fi alimentate şi de tendinţa tot mai mare de a utiliza modele alternative de tranzacţionare, cum ar fi consorţiile şi alianţele, odată cu adoptarea unei perspective ecosistemice de către companii, precum şi de cedările de active, care vor permite modificări de activitate şi reinvestiţii strategice.

„Companiile din sectorul bunurilor de larg consum şi din cel industrial vor căuta să se asocieze pentru a profita de revirimentul preconizat. De asemenea, vor încerca să se adapteze la un nou mediu, în care comportamentele şi preferinţele clienţilor s-au modificat radical, ca urmare a pandemiei provocate de COVID-19. Există deja semne ale unor astfel de evoluţii, cum ar fi trecerea accelerată la comerţul electronic în acelaşi timp cu diminuarea activităţilor de comerţ cu amănuntul în magazine fizice, precum şi reevaluarea lanţurilor de aprovizionare ale producătorilor şi diminuarea expunerii la riscurile presupuse de acestea”, a declarat Andrea Guerzoni, vicepreşedinte EY Global – Strategie şi Tranzacţii.

Anticipata intensificare a activităţii M&A vine în contextul în care aproape două treimi (62%) dintre directorii executivi consideră că organizaţia lor trebuie să îşi transforme în mod radical operaţiunile în următorii doi ani, potrivit raportului EY Digital Investment Index. În acest sens, companiile încep să se orienteze spre tehnologiile emergente, printre cele mai probabile investiţii din următorii doi ani numărându-se internetul lucrurilor (IoT), inteligenţa artificială şi cloud computing (67%, 64% şi, respectiv, 61%).

Având în vedere că 52% dintre directorii executivi care au manifestat interes faţă de tehnologiile digitale prin intermediul unor tranzacţii M&A au declarat că această abordare le-a depăşit aşteptările, iar 45% au declarat acelaşi lucru despre parteneriatele digitale, este de aşteptat ca în 2021 să se înregistreze o creştere a numărului de tranzacţii şi a capitalului alocat de companii pentru investiţii în startup-uri şi în parteneriate.

Şi schimbările geopolitice vor influenţa deciziile strategice de investiţii, precum fuziunile şi achiziţiile şi intrarea sau ieşirea de pe anumite pieţe. Potrivit raportului EY 2021 Geostrategic Outlook, analizarea acestor riscuri devine mai importantă în mediul actual, pandemia provocată de COVID-19 reprezentând un catalizator important pentru schimbările geopolitice în general.

În Europa şi în SUA, variabilele precum Brexitul şi impactul oricăror noi politici ca urmare a rezultatelor alegerilor din SUA vor juca un rol esenţial în modul în care directorii executivi regândesc strategia companiilor lor şi alocarea capitalului.

În contextul în care valorile tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii din Regatul Unit au crescut deja cu 40% în 2020 şi 79% dintre companiile americane indică faptul că probabil îşi vor accelera strategiile, alianţele şi consorţiile în domeniul M&A. Dacă impozitul pe profit va creşte în urma alegerilor prezidenţiale, există premisele ca 2021 să fie un an mai puternic pentru M&A.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...