Activitatea globală IPO a încetinit progresiv în primele două trimestre din 2022 – studiu EY

Activitatea globală IPO a încetinit progresiv în primele două trimestre ale anului, ceea ce a dus la o scădere considerabilă, atât a numărului de tranzacţii, cât şi a încasărilor, potrivit unui comunicat al EY.
AGERPRES - lun, 04 iul. 2022, 14:13
Activitatea globală IPO a încetinit progresiv în primele două trimestre din 2022 - studiu EY

Volatilitatea crescută, cauzată de tensiunile geopolitice şi de factorii macroeconomici, scăderea evaluării şi performanţa slabă a preţului acţiunilor după listarea publică iniţială au dus la amânarea multor Oferte Publice Iniţiale (IPO) în timpul trimestrului. Majoritatea pieţelor importante au înregistrat o încetinire dramatică a activităţii IPO de la începutul anului 2022, după un an record în 2021, scrie Agerpres.

În cel de-al doilea trimestru din 2022, pe piaţa globală a IPO-urilor au avut loc 305 tranzacţii care au cumulat venituri de 40,6 miliarde dolari, o scădere de 54% şi, respectiv, 65%, de la an la an (YOY). De la începutul anului, au existat 630 de IPO-uri care au atras venituri de 95,4 miliarde dolari, reflectând scăderi de 46% şi, respectiv, 58%, de la an la an.

Cele mai mari 10 IPO-uri, ca încasări, au atras 40 de miliarde de dolari. Sectorul energetic a dominat, înregistrând trei dintre primele patru tranzacţii, surclasând sectorul tehnologic şi devenind cel mai important sector de atragere de fonduri prin IPO. Sectorul tehnologic a continuat să fie lider ca număr de tranzacţii, dar mărimea medie a tranzacţiilor IPO a scăzut, de la 293 milioane dolari, la 137 milioane dolari, în timp ce sectorul energetic a trecut în fruntea clasamentului ca venituri, cu o mărime medie a tranzacţiilor care a crescut de la 191 milioane dolari, la 680 milioane dolari de la începutul anului.

Ofertele publice iniţiale ale societăţilor de achiziţie cu scop special (SPAC) au scăzut în mod semnificativ, în linie cu activitatea IPO clasică, în pofida intrării pe noi pieţe. Piaţa SPAC a fost pusă la încercare în acest an ca urmare a înăspririi condiţiilor din piaţă, prin incertitudini legate de reglementare şi creşterea numărului de răscumpărări. Un număr record de SPAC-uri existente caută în mod activ ţinte, majoritatea dintre acestea fiind confruntate cu o potenţială expirare în cursul anului viitor. Cu toate acestea, performanţa pieţei şi claritatea reglementărilor vor determina probabil fluxul de viitoare tranzacţii.

În concordanţă cu scăderea bruscă a activităţii IPO la nivel mondial, s-a înregistrat o scădere considerabilă a activităţii transfrontaliere, afectată de presiunile geopolitice şi de politicile guvernamentale privind listările în străinătate, se arată în studiul EY Global IPO Trends Q2 2022.

Regiunea Americilor a finalizat 41 de tranzacţii în T2 2022, obţinând venituri de 2,5 miliarde dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 73% a numărului de tranzacţii şi o scădere de 95% a veniturilor, faţă de anul precedent. Regiunea Asia-Pacific a înregistrat 181 de oferte publice iniţiale, obţinând venituri de 23,3 miliarde dolari în T2, o scădere de la an la al de 37% în volum şi de 42% în venituri. Activitatea IPO pe piaţa EMEIA în T2 2022 a raportat 83 de tranzacţii şi a atras 14,8 miliarde dolari în venituri, o scădere de la an la an de 62% şi, respectiv, 44%.

Conform studiului, în prima jumătate a anului 2022, au fost amânate multe mega IPO-uri, ceea ce reprezintă o rezervă sănătoasă de tranzacţii care vor veni probabil pe piaţă atunci când incertitudinile şi volatilitatea actuale se vor diminua. Printre aceşti factori de influenţă se numără tensiunile geopolitice, factorii macroeconomici, performanţele slabe ale pieţei de capital şi impactul pandemiei persistente asupra călătoriilor globale şi a sectoarelor conexe.

Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...