Activitatea în industrie continuă să scadă – barometru

Activitatea în industrie continuă să scadă, iar indicatorul pentru volumul producţiei a căzut, în august, la 51 de puncte, faţă de 57 în iulie şi se află acum sub media ultimelor 22 de luni (56 de puncte), se arată într-un comunicat al IRSOP şi SNSPA Facultatea de Management, realizatorii Barometrului Industrial.
Economica.net - joi, 22 sept. 2016, 09:19
Activitatea în industrie continuă să scadă - barometru

‘Activitatea în industrie continuă să scadă. În luna august, indicatorul pentru volumul producţiei a căzut la 51 de puncte faţă de 57 în iulie şi se află acum mult sub media ultimelor 22 de luni (56 de puncte). Trendul descendent a început în martie când indicatorul avea 69 de puncte şi nu a mai dat semne de revigorare. Deocamdată, valoarea indicatorului se află cu numai 1 punct peste pragul de 50 care desparte creşterea de contracţie’, afirmă realizatorii barometrului.

Potrivit sursei citate, odată cu volumul producţiei se observă şi scăderea unor indicatori vitali care arată că industria nu are forţă proprie suficientă pentru a profita de creşterea economiei naţionale şi pentru a rezista la şocurile economice globale.

‘Comenzile noi au scăzut de la 55 în iulie la 50 în august, iar concomitent vedem o contracţie a stocurilor de la 49 la 42 de puncte. Practic, ritmul în care se golesc stocurile e mai mare decât ritmul cu care intră comenzi noi. Datele sugerează şi apariţia unor goluri semnificative în activitatea de export şi import. Indicatorul pentru comenzi la export a căzut în august la 46 de puncte (în zona de contracţie), iar cel de import s-a redus de la 62 în iulie la 53 în august, rămânând încă în zona de creştere. Discrepanţa dintre cei doi indicatori ilustrează deficitul comercial şi la nivelul raportului dintre bunurile industriale exportate şi materia primă importată’, se precizează în comunicat.

Conform realizatorilor barometrului, indicatorul pentru comenzi neexecutate a scăzut şi el de la 49 în iulie la 43 în
august, în condiţiile în care lipsa comenzilor noi duce la subutilizarea capacităţilor industriale.

De asemenea, realizatorii barometrului susţin că regresul indicatorilor cheie pentru activitatea din industrie e mult prea drastic pentru a putea fi pus chiar şi parţial pe seama sezonului de concedii. Încrederea managerilor în viitor rămâne scăzută. Indicatorul sintetic de speranţă în activitatea viitoare se află la 54 de puncte, cu 14 puncte sub maxima anului curent (68) şi cu 6 puncte sub media ultimelor 22 de luni (60). Valoarea indicatorului reprezintă media aşteptărilor privind rata comenzilor noi, a volumului producţiei şi a preţurilor peste 6 luni. Aşteptările sunt o proiecţie a dificultăţilor actuale.

Barometru prezintă activitatea din industrie în luna august 2016 şi apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate. Acesta este realizat de IRSOP şi de SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 15-20 septembrie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...