Activul net al Fondului Proprietatea a urcat în februarie cu aproape 6%, la 16,03 miliarde lei

Activul net al Fondului Proprietatea (FP) a urcat în luna februarie cu 5,9%, la 16,03 miliarde lei (3,686 miliarde euro), evoluţia fiind susţinută în principal de creşterea preţurilor acţiunilor listate din portofoliul Fondului.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 17:30
Activul net al Fondului Proprietatea a urcat în februarie cu aproape 6%, la 16,03 miliarde lei

Valoarea acţiunilor listate a avansat în februarie cu 16,32%, de la 5,483 miliarde lei, la 6,378 miliarde lei (1,466 miliarde euro), în principal datorită creşterii acţiunilor OMV Petrom (SNP), de aproape 23%.

În luna februarie bursa s-a menţinut pe linia ascendentă din luna ianuarie şi a încheiat în scădere doar 6 din cele 21 de şedinţe. Astfel, indicele general, BET-C, a avansat cu aproape 7%, accelerându-şi câştigul din acest an la peste 18%.

La finalul lunii februarie, Fondul avea plasamente de aproape 198 milioane lei în titluri de stat (45,5 milioane euro), faţă de 197 milioane lei la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit unui raport transmis, miercuri, de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Sumele din depozitele bancare au în februarie, de la 267,7 milioane lei la 272,4 milioane lei (62,6 milioane euro).

Valoarea acţiunilor la companii nelistate a rămas la 9,15 miliarde lei (2,104 miliarde euro).

La finalul lunii februarie, Fondul Proprietatea avea un profit de 1,2 milioane lei, de trei ori mai redus faţă de câştigul de la sfârşitul lunii ianuarie, de 3,7 milioane lei.

În funcţie de sectoare, segmentul petrol şi gaze are cea mai mare pondere, de 37,77% (34,2% în ianuarie), urmat de „utilităţi electricitate: producţie”, care reprezenta 30,74% din activ (32,55% în ianuarie). Sectorul „utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare” are o pondere de 18,1% (19,15% în ianuarie), iar participaţiile la bănci însumează 3,47% (3,63% în ianuarie).

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au trecut pe primul loc în topul deţinerilor, cu o pondere de 29,49% din activ (25,43% în ianuarie), fiind urmate de participaţia la Hidroelectrica – 20,84% (22,07% în ianuarie). Pe poziţia a treia figurează participaţia Romgaz – 7,61% din activul net (8,06% în ianuarie).

În luna februarie, acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu aproximativ 16%, fiind tranzacţionate la preţuri cuprinse între 0,51 lei/titlu şi 0,59 lei/titlu.

La finalul lunii februarie, investitorii străini deţineau 54,23% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii români aveau 41,34%. Fondul deţinea 1,74% din propriile acţiuni, pe care le-a răscumpărat anul trecut şi urmează să le anuleze. Statul mai are 2,69% din acţiuni, însă cea mai mare parte din acest pachet este blocată la Depozitarul Central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii.

Titlurile FP au încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 1,05%, la 0,576 lei. La această cotaţie, capitalizare Fondului este de 7,936 miliarde lei (1,82 miliarde euro).

(Pentru conversia în euro a valorilor de la finalul lunii februarie a fost utilizat cursul leu/euro publicat pe 29 februarie de BNR, de 4,3486 lei/euro, iar pentru capitalizarea Fondului a fost utilizat cursul de schimb afişat miercuri de BNR, de 4,3608 lei/euro)

Te-ar mai putea interesa și
Ambasada SUA: Românilor care li s-au eliberat anterior vize le pot reînnoi fără interviu
Ambasada SUA: Românilor care li s-au eliberat anterior vize le pot reînnoi fără interviu
Românii cărora li s-au eliberat anterior vize de intrare în Statele Unite ale Americii le pot reînnoi fără interviu, a transmis, joi, Ambasada SUA, relatează Agerpres....
Prima parcare securizată pentru camioane din sudul României a fost deschisă pe Centura Ploiești
Prima parcare securizată pentru camioane din sudul României a fost deschisă pe Centura Ploiești
Prima parcare sigură și securizată pentru camioane din sudul României a fost deschisă miercuri de către Caspy Europarking ...
Șeful Romgaz anunță că societatea va începe în următoarele luni săparea de noi sonde în zăcământul de la Caragele
Șeful Romgaz anunță că societatea va începe în următoarele luni săparea de noi sonde în zăcământul de la Caragele
Romgaz va continua încă doi ani investiţiile la zăcământul de la Caragele, unde va începe în următoarele luni săparea ...
NEPI Rockcastle a inagurat cel mai nou bulevard al Craiovei, care va facilita traficul în zona noului centru comercial pe care-l va deschide pe 5 octombrie
NEPI Rockcastle a inagurat cel mai nou bulevard al Craiovei, care va facilita traficul în zona noului centru comercial pe ...
Compania NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor și dezvoltator de centre comerciale din Europa Centrală și de Est, a ...