Activul net al FP a crescut uşor în iulie, la 15,03 mld. lei. Profitul a urcat la 536 mil. lei

Activul net al Fondului Proprietatea (FP) a crescut în luna iulie cu 0,24%, la 15,034 miliarde lei, iar profitul a avansat cu 21,4 milioane lei, astfel că după primele şapte luni Fondul a consemnat un câştig de 536 milioane lei.
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 09:16
Activul net al FP a crescut uşor în iulie, la 15,03 mld. lei. Profitul a urcat la 536 mil. lei

La finele primului semestru, Fondul Proprietatea a avut un activ net de aproape 15 miliarde lei şi un profit de 514,6 milioane lei, potrivit raportărilor lunare transmise de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Valoarea unitară a activului net pe acţiune a fost de 1,1601 lei la finalul lunii iulie, faţă de 1,1514 lei la jumătatea anului.

Raportat la ultimul preţ de marţi al titlurilor Fondului Proprietatea la Bursă, de 0,7 lei, acţiunile FP sunt tranzacţionate la un discount de 39,66% faţă de activul net pe acţiune.

La finele lunii iulie, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 557,2 milioane lei, în creştere cu 19% faţă de luna iunie (466,8 milioane lei), în timp ce sumele din depozitele bancare au scăzut cu 47%, la 453,3 milioane lei, de la 857,8 milioane lei în luna iunie.

Scăderea a fost determinată în principal de începerea distribuirii de dividende, în data de 28 iunie. Până la 30 iunie, acţionarii au încasat 27% din totalul dividendelor distribuite de 536,4 milioane
lei.

Acţiunile deţinute de FP la companii listate erau evaluate la 5,674 miliarde lei la finele lunii iulie, în creştere cu 1,2% faţă de valoarea din luna precedentă, de 5,607 miliarde lei. Participaţiile la companii nelistate au crescut nesemnificativ, de la 8,418 miliarde lei la 8,437 miliarde lei.

Acţiunile deţinute la companii din România reprezintă 99,16% din activul net (99,19% în luna iunie), diferenţa de 0,84% fiind reprezentată de participaţii la societăţi listate în Austria (0,81% în luna iunie).

În funcţie de sectoare, „petrol & gaze” avea cea mai mare pondere la finalul lunii iunie, de 39,86% (39,75% în luna iunie), segmentul „utilităţi electricitate: producţie” acoperă 23,47% (23,53% în luna iunie), iar „utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare” are o pondere de 22,64% (22,63% în luna iunie). Participaţiile la bănci reprezintă 2,7% (2,54% în luna iunie).

Participaţia la OMV Petrom (SNP) a rămas cu cea mai mare pondere în activ, de 30,34% (30,21% în luna iunie), fiind urmată de pachetul la Hidroelectrica, cu 13,31% din total (13,34% în luna iunie).

Fondul Proprietatea a înregistrat în primele şase luni venituri totale de 874,8 milioane lei (199,2 milioane euro), în creştere cu 32% faţă de perioada similară a anului trecut, de 847,7 milioane lei. O dinamincă similară au consemnat şi cheltuielile, care au urcat la 360,2 milioane lei (82 milioane euro), de la 273,5 milioane lei în prima jumătate a exerciţiului financiar anterior.

Cea mai importantă tranzacţie realizată de FP în primul semestru a fost derulată în luna mai, când a vândut un pachet de acţiuni reprezentând 1,11% din titlurile OMV Petrom (SNP), pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).

Încasările din vânzarea de participaţii au crescut cu 19%, la 247,8 milioane lei (56,4 milioane euro), de la 207,8 milioane lei în primele şase luni ale anului trecut. Totuşi, cheltuielile aferente acestor tranzacţii au urcat cu 64%, la aproape 319 milioane lei (72,6 milioane euro), de la 194,8 milioane lei în prima jumătate a anului trecut. Creşterea a fost determinată de diferenţa negativă dintre valoarea contabilă a titlurilor sau costul de achiziţie şi preţul lor vânzare şi a fost generată în principal de vânzarea pachetului de acţiuni OMV Petrom.

În prima jumătate a anului, Fondul a vândut integral participaţiile deţinute în Carom – Broker de Asigurare şi Mecanoenergetica şi a finalizat vânzarea participaţiei deţinute în Commetex, potrivit raportului financiar semestrial transmis, miercuri, Bursei de Valoari Bucureşti.

În acelaşi timp, Fondul a primit acţiuni Romgaz şi Banca Transilvania în valoare nominală de 357.000 de lei şi, respectiv, de 8,9 milioane lei, în cadrul unor majorării capitalului social derulate la cele două companii, iar în luna mai a participat cu aproape 1 milion de lei la o suplimentare de capital social la E.ON Gaz Distribuţie.

Fondul Proprietatea a plătit 11,4 milioane lei (2,6 milioane euro) comisioane şi onorarii, suma fiind în creştere cu 25% faţă de cea din primele şase luni ale anului trecut, de 9,1 milioane lei. FP a plătit un comision de 7,6 milioane lei către Autoritatea de Supraveghere Financiară (7,8 milioane lei în prima parte a anului trecut) şi 900.000 de lei onorariile datorate băncii depozitare. Totodată, Fondul a mai plătit comisioanele de 2 milioane lei către firme de brokeraj pentru vânzările de participaţii, faţă de 400.000 de lei în primele şase luni ale anului trecut.

„În aprilie 2013, ING Bank Amsterdam, sucursala Bucureşti, actuala bancă depozitară a Fondului a anunțat decizia de a înceta activitatea de custodie şi depozitare în anumite ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România. Prin urmare, în iulie 2013, Fondul a început procesul de selecţie a noului furnizor de servicii de depozitare, iar ofertantul câştigător urmează a fi anunţat în curând, începerea activităţii fiind programată în noiembrie 2013”, se arată în raportul semestrial.

Compania americană Franklin Templeton a încasat un comision de 20,5 milioane lei (4,6 milioane euro) pentru administrarea Fondului Proprietatea, suma fiind cu aproape 20% peste cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 17,1 milioane lei. Majorarea a fost determinată de creşterea preţului acţiunilor Fondului.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

La finele lunii iulie, investitorii instituţionali străini deţineau 56,51% din acţiunile Fondului Proprietatea. Fondul american de hedging Elliott Associates deţine cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar compania de administrare a investiţiilor City of London deţine 9,43%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au depăşit miercurea trecută preţul maxim din ziua listării, din 25 ianuarie 2011, iar în următoarele şedinţe au atins record după record, iar spre finalul zilei de marţi au atins pragul psihologic de 0,7 lei/titlu.

Evoluţia a continuat în prima oră de tranzacţionare de miercuri, când titlurile FP au avansat cu 1% şi au ajuns un nou maxim, de 0,707 lei. Raportat la această cotaţie, capitalizarea bursieră a Fondului este de 9,741 miliarde lei (2,201 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
CCR a împins până după Congresul PNL decizia privind un conflict între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură
CCR a împins până după Congresul PNL decizia privind un conflict între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură
Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 28 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi......
Garanti lansează primele sale credite verzi dedicate persoanelor fizice
Garanti lansează primele sale credite verzi dedicate persoanelor fizice
Garanti BBVA Credite de Consum, parte a Grupului Garanti BBVA România, a anunțat că lansează astăzi primul său credit ...
Iveco și Nikola au inaugurat uzina de camioane electrice din Germania
Iveco și Nikola au inaugurat uzina de camioane electrice din Germania
Compania americană Nikola și italienii de la Iveco au anunțat inaugurarea unei noi uzine dedicată producției de vehicule ...
Două soluții digitale educaționale și una de sănătate, selectate în etapa a doua a acceleratorului Innovators for Children 2021
Două soluții digitale educaționale și una de sănătate, selectate în etapa a doua a acceleratorului Innovators for ...
Cea de-a treia ediție a programului Innovators for Children și-a desemnat câștigătorii în cadrul evenimentului online ...