ACUE: ANRE schimbă legislaţia fără să analizeze toate efectele asupra consumatorilor şi a pieţei de energie

Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) susţine, într-un comunicat remis marţi AGERPRES, că Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a modificat legislaţia din sector fără o analiză asupra pieţei de energie şi a consumatorilor.
Economica.net - mar, 08 dec. 2015, 14:34
ACUE: ANRE schimbă legislaţia fără să analizeze toate efectele asupra consumatorilor şi a pieţei de energie

‘Membrii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) îşi exprimă surprinderea şi, totodată, îngrijorarea faţă de decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a schimba, din nou, intempestiv, legislaţia secundară în timpul perioadei de reglementare, fără o consultare prealabilă corespunzătoare cu operatorii şi fără analiza tuturor efectelor asupra pieţei de energie şi, implicit, a consumatorilor’, se arată în comunicat.

Potrivit ACUE, după un an de la reducerea ratei reglementate a rentabilităţii companiilor de distribuţie a energiei electrice – care are un impact semnificativ în activitatea operatorilor, ANRE a supus dezbaterii publice, în regim de urgenţă, un proiect de ordin privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul ANRE nr.72/2013, cu modificările ulterioare.

‘La fel ca şi ordinul prin care a fost redusă rata reglementată a rentabilităţii anul trecut, nici acest document nu a fost supus dezbaterii publice conform termenelor legale şi nici nu este însoţit de un studiu de impact. Potrivit normelor în vigoare, tarifele de distribuţie pot varia de la un an la altul, în termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuţie şi cu 7% pentru tariful mediu ponderat’, susţin reprezentanţii ACUE.

Potrivit acestora, ordinul ANRE aprobat luni, 7 decembrie, precizează că limitarea impusă variaţiei tarifelor de distribuţie de la un an la altul se referă doar la creşterea acestor tarife. ‘Astfel, reglementatorul vrea să elimine din legislaţie plafonul cu care poate diminua anual tarifele de distribuţie, în condiţiile în care a anunţat deja că intenţionează să reducă tarifele de distribuţie cu procente între 5 şi 16% pentru anul viitor, dar păstrează pragul privind majorările, în scopul protejării utilizatorilor reţelelor. În plus, aceste procente anunţate public de către ANRE sunt stabilite netransparent, fără consultarea operatorilor de distribuţie, ale căror calcule diferă de cele ale reglementatorului’, se mai precizează în comunicat.

Membrii ACUE consideră că o astfel de modificare bruscă a reglementărilor va afecta semnificativ activitatea operatorilor de distribuţie, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul reducerii ratei reglementate a rentabilităţii, iar o nouă diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investiţii în reţele, planificate pentru anii următori.

ACUE atrage atenţia că, prin modul în care a promovat această modificare, ANRE nu a respectat principiile programului de măsuri ‘Better Regulation’ adoptat de Comisia Europeană, în scopul unei mai bune legiferări, prin organizarea unor consultări eficiente şi concrete.

În comunicat se mai precizează că Federaţia ACUE a cerut insistent, în ultimii ani, asigurarea unui cadru legal stabil şi predictibil astfel încât sectorul energetic să se poată dezvolta durabil şi echilibrat. De asemenea, ACUE a semnalat reglementatorului anumite principii şi recomandări privind modul de elaborare a normelor legale necesare funcţionării pieţei de energie, demers determinat de impredictibilitatea procesului de iniţiere a actelor normative emise de ANRE, de lipsa unei analize prealabile privind impactul asupra pieţei, precum şi de lipsa unor note de fundamentare şi a unor reale consultări publice cu privire la anumite proiecte de reglementări.

Reprezentanţii companiilor din energie susţin că, între anii 2008 şi 2014 au fost realizate investiţii semnificative în reţelele de transport şi distribuţie a energiei electrice, în valoare de 9,7 miliarde de lei. Alte 1,9 miliarde de lei au fost investite, în perioada 2008-2013, în reţelele de distribuţie a gazelor naturale în scopul întreţinerii, extinderii şi îmbunătăţirii calităţii acestora.

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are aproximativ 25 de membri, cu un număr total de circa 30.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,4 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...