ACUE: Piaţa gazelor din România nu e pregătită pentru liberalizare. Preţul final pentru populaţie ar putea creşte

Autorităţile competente trebuie să ia cele mai bune măsuri pentru evitarea unor distorsiuni majore pe piaţa gazelor naturale, ca urmare a unei liberalizări precipitate şi nepregătite corespunzător, susţin reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
Economica.net - vin, 10 mart. 2017, 10:39
ACUE: Piaţa gazelor din România nu e pregătită pentru liberalizare. Preţul final pentru populaţie ar putea creşte

‘ACUE susţine pe deplin liberalizarea pieţei de gaze naturale din România – proces în cadrul căruia o etapă esenţială o constituie stabilirea preţului gazului natural din producţia internă prin mecanisme de piaţă, şi nu prin decizie administrativă – în condiţiile existenţei elementelor necesare care să asigure funcţionalitatea acesteia într-un mod transparent, eficient, garantând accesul nediscriminatoriu al participanţilor. Din păcate, însă, în prezent, piaţa gazelor naturale din România nu îndeplineşte condiţiile prealabile şi indispensabile care să permită parcurgerea acestei etape şi, în consecinţă, considerăm că demararea acestui proces fără o pregătire prealabilă corespunzătoare va avea efecte negative în piaţa gazelor naturale, susceptibile a afecta interesul public general, în special pentru iarna viitoare’, adaugă reprezentanţii ACUE, într-un comunicat de presă.

Unul dintre motivele principale pentru care reprezentanţii ACUE se pronunţă în favoarea amânării dereglementării preţurilor de achiziţie a gazelor naturale, prevăzută în acest moment la 1 aprilie 2017, se referă la dereglementarea preţurilor de achiziţie la gazele naturale ar conduce la o creştere a preţului final al acestora pentru clienţii casnici şi pentru producătorii de energie termică, ce beneficiază, astăzi, de un preţ de achiziţie stabilit prin hotărâre a Guvernului.

‘Astfel, dacă în prezent, costul de achiziţie al gazelor naturale pentru piaţa reglementată se situează la un nivel de 60 lei/MWh, dereglementarea acestui element de cost va conduce, într-o primă fază, la o creştere imediată a acestuia până la nivelul costului de achiziţie pentru piaţa liberă, care se situează în prezent între 72-80 lei/MWh, aşa cum rezultă din puţinele tranzacţii încheiate până în prezent pe pieţele centralizate. Trebuie menţionat faptul că preţul gazelor naturale din import este stabilit printr-un mecanism care are în vedere corelarea cu preţul petrolului (media pe ultimele 9 luni) şi cursul leu/dolar USD’, explică reprezentanţii Federaţiei.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte perspectivele pentru sezonul rece 2017-2018, prognozele privind preţul de import al gazelor naturale, care în absenţa unui preţ corect al gazului din producţia internă, rezultat al cererii şi ofertei într-o piaţă lichidă şi funcţională va rămâne singurul preţ de referinţă pe piaţa gazelor naturale, indică pentru sfârşitul anului o creştere extrem de importantă a costului gazului natural ca marfă (aproximativ 100 lei/MWh în trimestrul 3 şi 104 lei/MWh în trimestrul 4).

ACUE notează că există o probabilitate foarte ridicată ca producătorii interni să îşi stabilească preţurile de vânzare a gazelor din producţia internă la o valoare apropiată preţului gazelor naturale din import, ceea ce poate genera efecte dramatice în piaţa gazelor naturale, care riscă să afecteze continuitatea şi siguranţa alimentării cu gaze naturale şi să conducă la falimentul unor participanţi la piaţă, în primul rând al producătorilor de energie termică în sistem centralizat dar şi a unor furnizori de gaze naturale.

Pe de altă parte, Asociaţia este de părere că dereglementarea graduală a achiziţiei gazelor naturale nu constituie o barieră pentru stimularea competiţiei dat fiind că şi la acest moment orice client, inclusiv cei casnici, îşi poate schimba furnizorul de gaze naturale. ‘Acest lucru nu se întâmplă în prezent într-o manieră semnificativă tocmai datorită faptului că piaţa gazelor naturale din România nu dispune de mecanisme care să genereze o lichiditate adecvată şi, astfel, să creeze clienţilor condiţiile pentru ca aceştia să dispună de mai multe opţiuni în ceea ce priveşte alegerea furnizorului’, susţine ACUE.

Totodată, reprezentanţii ACUE consideră că dereglementarea graduală a achiziţiei gazelor naturale nu ar trebui să constituie un temei de infringement cu privire la alocarea fondurilor europene pentru proiectul de infrastructură BRUA, atât timp cât, independent de procesul de liberalizare, exporturile de gaze naturale în afara ţării nu pot fi realizate din motive tehnice. Ca atare, alocarea unor cantităţi de gaze suplimentare faţă de cele aproximativ 65 – 70% din producţia internă care, la acest moment, sunt pe piaţa liberă, nu constituie o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme.

‘Companiile de distribuţie şi furnizare reglementată de gaze naturale practică un tarif de distribuţie respectiv o marjă de furnizare care sunt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei din România şi reprezintă astăzi în jur de 30% din preţul final al gazelor naturale (fără taxe). Precizăm, totodată, faptul că preţul de achiziţie al gazului nu influenţează în niciun fel nivelul tarifului de distribuţie şi al marjei de furnizare’, menţionează sursa citată.

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri puternice din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, respectiv E.ON România, ENGIE România, Enel România, CEZ România, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Societatea Energetică Electrica SA, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

Guvernul a aprobat, în luna iunie 2016, o Ordonanţă de Urgenţă prin care preţul plătit de populaţie a fost îngheţat la nivelul de 60 de lei pe MWh în perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, iar calendarul de liberalizare a fost suspendat pe această perioadă.

Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor prevedea câte o majorare de 6 lei pe MWh la 1 iulie 2016 şi 1 iulie 2017, urmând ca, în 2018, calendarul să fie rediscutat.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, a anunţat, joi, că preţul gazelor va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici, care vor fi protejaţi pe parcusul anului de eventuale creşteri neaşteptate de preţuri pe piaţa liberă.

La jumătatea lunii februarie, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, declara, pentru AGERPRES, că piaţa gazelor se va confrunta cu probleme serioase de la 1 aprilie, dacă ANRE nu ia măsuri.

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, își schimbă strategia de business. Cum îi va impacta pe clienții români
Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, își schimbă strategia de business. Cum îi va impacta pe clienții români
Ahold Delhaize, retailerul belgiano-olandez care operează lanțul de magazine Mega Image și Shop&Go în România și care va finaliza în curând tranzacția prin care a cumpărat lanțul de......
Greenpeace și Fridays for Future au depus o plângere la OCDE împotriva OMV cu privire la intenția de a exploata gaze naturale din zăcământul Neptun Deep
Greenpeace și Fridays for Future au depus o plângere la OCDE împotriva OMV cu privire la intenția de a exploata gaze ...
Organizațiile de mediu Greenpeace și Fridays for Future anunță că au depus la OCDE (Organizația pentru Cooperare și ...
Crystal Dental Clinic anunță că intră pe segmentul de servicii stomatologice corporate, o piață mai puțin acoperită
Crystal Dental Clinic anunță că intră pe segmentul de servicii stomatologice corporate, o piață mai puțin acoperită
Clinica Crystal Dental Clinic, care operează de 21 de ani pe piața de profil, raportează că a realizat o cifră de afaceri ...
Better Music, cea mai mare agenție de marketing și management muzical pentru promovarea artiștilor din România (P)
Better Music, cea mai mare agenție de marketing și management muzical pentru promovarea artiștilor din România (P)
Artiștii care vor să aibă mai multă vizibilitate și succes în domeniul muzical, cu piese în trending, o bază reală ...