ACUE: Populaţia va avea surprize în ceea ce priveşte preţul gazelor la toamnă

Efectele liberalizării preţului gazelor de producţie internă de la 1 aprilie se vor vedea toamna şi iarna viitoare, când populaţia va avea surprize legate de preţul gazelor, a declarat, marţi, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), în cadrul conferinţei PRIA Energy.
Economica.net - mar, 25 apr. 2017, 11:36
ACUE: Populaţia va avea surprize în ceea ce priveşte preţul gazelor la toamnă

‘În ceea ce priveşte sectorul de gaze, aşteptăm cu interes să vedem ce măsuri va lua Guvernul şi ANRE în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea pieţei. Am spus şi repet: nu de la 1 aprilie vom vedea efectele, ci de abia în toamnă şi iarna viitoare vom vedea ce a însemnat această… nu ştiu dacă ‘liberalizare’ este cuvântul cel mai corect, pentru că liberalizare înseamnă că ai mai multe surse de aprovizionare, mai mulţi producători, ai concurenţă pe piaţă, deci această neintervenţie a statului măcar pentru populaţie, că aici este partea cea mai delicată, populaţia şi eventual, dacă vreţi să mai salvaţi ceva, gazele pentru energia termică dedicată populaţiei’, a precizat Vlăsceanu.

Potrivit acesteia, populaţia trebuie să se aştepte la preţuri surprinzătoare la gaze în noul sezon rece.

‘Vom vedea la toamnă. Noi v-am avertizat, nu puteţi spune că nu aţi ştiut, dar la toamnă vom avea mari surprize în ceea ce priveşte piaţa de gaze şi mă refer la preţul pe care populaţia îl va plăti’, a continuat Vlăsceanu.

Încă dinainte de momentul 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă a fost liberalizat, ACUE a avertizat că această măsură va duce la creşterea preţurilor plătite de populaţie.

De asemenea, în ceea ce priveşte sectorul energetic, Vlăsceanu a precizat, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că unii reprezentanţi ai autorităţilor au făcut recent declaraţii care pot influenţa preţurile.

‘Nu este normal ca semnalele de preţ să vină dinspre autorităţi: ‘nu recunoaştem creşteri în tarife dacă s-a întâmplat o calamitate’. Dacă legislaţia spune într-un fel, în cazul de forţă majoră, cum poate să vină o autoritate să spună că nu recunoaşte. Nu respectă legea? Nu respectă reglementările? Acestea sunt genul de declaraţii care afectează predictibilitatea sectorului, necesarul de investiţii din sector, le induce operatorilor şi investitorilor o incertutudine pe care nu şi-o pot spulbera uşor’, potrivit oficialului ACUE.

Sâmbătă, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că va solicita Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE) să nu recunoască în tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice în ultimele zile ale săptămânii trecute, când vremea extremă a cauzat căderea a sute de stâlpi electrici în Moldova.

Pe de altă parte, Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, a precizat, luni, că ANRE este obligat să recunoască în tarife aceste pagube, dacă va fi declarată situaţie de forţă majoră, însă în cazul companiei pe care o reprezintă influenţa acestora în tarife va fi nesemnificativă.

Precizarea şefului Electrica este întărită şi de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, care a declarat, luni, pentru AGERPRES, că aceste costuri provocate de condiţiile meteo extreme, precum cele de la finele săptămânii trecute, pot fi recunoscute în tarifele finale de anul viitor în cazul în care va fi declarată situaţie de forţă majoră.

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea lucrărilor de montare a reperelor topografice pe pereţii pasajului......
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...