Acum, la Ministerul Transporturilor. Contractele RCA se vor putea suspenda pentru sute de mii de mașini

Firmele de transport din România, grav afectate de criza Coronavirus, vor putea beneficia de suspendarea contractelor RCA pe perioada stării de urgență. Este decizia la care au ajuns reprezentanții Guvernului, ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și ai transportatorilor (UNTRR, una dintre asociațiile reprezentantive ale domeniului) după o discuție purtată la Ministerul Tranporturilor. În discuție intră atât camioanele folosite la transport marfă cât și autocarele, microbuzele și taxiurile înregistrate pe persoană juridică. În total, potrivit estimărilor noastre, cel puțin 450.000 de vehicule intră în aceste categorii.  Condiția pentru a obține suspendarea este aceea ca vehiculul să nu fie utilizat în perioada suspendării.
Şerban Buşcu - mar, 07 apr. 2020, 12:28
Acum, la Ministerul Transporturilor. Contractele RCA se vor putea suspenda pentru sute de mii de mașini

Specialiștii de pe sectorul asigurări din ASF vor trebuie să analizeze situația și să identifice în următoarea perioadă o soluție care să ajute transportatorii fără să afecteze grav firmele de asigurare care vând RCA. Surse apropiate discuțiilor au arătat, pentru ECONOMICA.NET că se va merge în jurul articolelor 6 și 7 din legea 132/2017, denumită și Noua lege RCA. Le redăm mai jos:

(6)Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului, cu obligaţia depunerii plăcuţelor de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat. Procedura suspendării şi a cazurilor de imobilizare se stabileşte prin reglementări comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, A.S.F.şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

(7)Asiguratul are obligaţia ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afara domeniului public. Neîndeplinirea acestei obligaţii este asimilată cu încălcarea obligaţiei de asigurare şi neîndeplinirea obligaţiei de a depune plăcuţele de înmatriculare şi se sancţionează contravenţional conform art. 37 alin. (9).

Așadar, contractul va putea fi suspendat doar dacă vehiculul vizat este scos din circulație. Una dintre soluții, definită și de o lege mai veche din domeniu, ar fi ca firma care deține vehiculul să predea plăcuțele de înmatriculare, însă probabil că nu se va merge pe această variantă ci pe varianta din legea 132.

Această măsură este cerută mai ales de firmele de transport persoane care pe transportul internațional au sistat complet activitatea, iar pe transportul intern au ajuns undeva la 10-20% din activitate. În categoria autocarelor sunt înscrise circa 50-60.000 de vehicule iar în cea a microbuzelor tot atât.

În ceea ce privește transportul de mărfuri, mai puțin afectat, sunt circa 350.000 de vehicule peste 2,5 tone (incluzând cele folosite de curieri, a căror activitate nu este deloc afectată momentan). Peste 16 tone, cele folosite la transportul internațional de mărfuri, sunt circa 170.000 de camioane.

Și taxi-urile își vor putea suspenda RCA, dacă aparțin unor persoane fizice.

Domeniul transporturilor este grav afectat de criză, așa cum a mai relatat ECONOMICA.NET, afacerile din domeniu scăzând și cu 90% pe anumite segmente.

Pe de altă parte, concentrarea din piața asigurărilor RCA face ca suspendarea contractelor să fie un risc asumat în proporție covârșitoare de o singură firmă, adică City Insurance, care se află oricum sub un plan de redresare. În acest context, soluția care se va aplica și pe care va trebui să o propună ASF ar trebui să fie una de scurtă durată și să aplice exclusiv acolo unde vehiculul chiar este scos din circulație momentan. 

Parte din asigurările RCA făcute de firmele din domeniul transporturilor sunt pe o lună sau două, iar acestea vor expira automat. majoritatea, totuși, sunt pe 6 sau 12 luni (mai puține) , în cazul acestora fiind aplicată suspendarea. Totuși, pentru firmele care vând masiv pe perioade sub 6 luni, aici lider fiind tot City, și faptul că aceste polițe nu vor mai fi înoite va aduce o scădere sesizabilă de vânzări.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...