1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 26 º

Companii

"Cumpără" acţiuni Petrom, recomandă analiştii. Preţul ţintă este cu 29% mai mare decât cel din piaţă

Acţiunea  OMV Petrom (SNP) este mult subevaluată faţă de titlurile companiilor similare, iar preţul SNP la bursă ar urma să crească până la 0,589 lei / titlu, în următoarele 12 luni, potrivit unui raport al casei de brokeraj Transilvania Capital, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

26 feb, 2014 | | ECONOMICA.net
(update 26 feb, 2014 13:13) Intenţia FP de a vinde 5% din Petrom poate da obstrucţiona calculele
Cu toate că nu este o noutate, intenţia Fonduluio proprietzatea de a vinde unpachet semnificativ de acţiuni OMV Petrom (SNP) constituie un obstacol în faţa atingerii preţurilor ţintă estimarte de ziarişti.

Astfel, preţul ţintă al acţiunilor OMV Petrom (SNP) este cu 29% mai mare decât cel din piaţă. De aceea , analiştii de la Transilvania Capital au acordat acţiunii SNP "outperform rating", ceea ce pe româneşte înseamnă "cumpără cu moderaţie" (sau cu grijă), sau "acumulează". 

Profitul record înregistrat  de OMV Petrom (SNP) nu a impresionat piaţa de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde preţul acţiunii s-a plafonat.

Incertitudinile privind cererea de gaze naturale şi cele privind noile taxe pe care compania va fi nevoită să le plătească descurajează atât pe investitori să cumpere hotărât titlurile SNP cât şi pe analişti să recomande cumpărarea lor.

De altfel, schimbările sistemului de impozitare şi perspectiva creşterii ofertei de acţiuni ale OMV Petrom (SNP) pe piaţă alimentează principalele riscuri de scădere a preţurilor tiutlurilor SNP, potrivit unei analize din decembrie a  Erste Group Research.

Erste NU recomandă CUMPĂRAREA acţiunilor SNP, ci doar PĂSTRAREA lor, deşi  a ridicat, uşor, preţul ţintă până la 0,5029 lei / acţiune.

Totuşi, acţiunile SNP se tranzacţionează la discount-uri „semnificative" faţă de companiile de profil din lumea întreagă, în termeni indicatorilor care leagă preţul acţiunii SNP de performanţele financiare ale  companiei (raportul dintre preţul acţiunii şi cota de profit aferentă unei acţiuni – P/E, raportul dintre valoarea de piaţă a companiei şi profitul operaţional - EV / EBIDTA, respectiv raportul dintre preţul de piaţă şi valoarea contabilă – P/BV).

Comparaţia cu preţurile altor 33 de companii din toată lumea arată că  acţiunea SNP ar trebui să se tranzacţioneze la preţuri ţintă de la 0,47, la 0,57 şi la 0,85 lei / titlu, potrivit raportului casei de brokeraj Transilvania Capital, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Anvergura companiilor cu care a fost comparată OMV Petrom pleacă de la cea MOL, OMV şi PKN Orlen (Polonia) şi ajunge la cea a Gazprom, Lukoil, Chevron şi Total. Cele trei ţinte corespund indicatorilor EV / EBIDTA, P / BV, respectiv P/E.

Preţul ţintă stabilit de analiştii Transilvania Capital pentru următoarele 12 luni este de 0,589 lei / acţiune, rezultat în urma unei medii ponderate în care analiştii au dat o pondere de 25% ultimilor doi indicatori şi de 50% preţului rezultat din comparaţia raportului dintre valoarea companiei şi profitul brut înaite de palat dobânzilor şi amortizare (EV/EBIDTA).

OMV Petrom este una dintre cele mai profitabile companii din România.

De asemeni, este cea mai mare companie companie din România şi a obţinut cel mai mare profit din istoria companiilor româneşti, de aproape 1,31 miliarde de euro.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici  ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO