Adama vrea să dubleze numărul locuinţelor vândute în acest an

Dezvoltatorul imobiliar Adama, parte a grupului austriac Immofinanz, a vândut 100 de locuinţe în România în 2012 şi îşi propune pentru acest an o creştere până la 150-200 unităţi, precum şi începerea a cel puţin două proiecte noi, în Bucureşti şi Iaşi,bugetul de investiţii fiind de 20 milioane euro.
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 11:57
Adama vrea să dubleze numărul locuinţelor vândute în acest an

„Din punct de vedere economic nu văd mari diferenţe în România în acest an, ci doar la nivel de percepţie, de psihologie a consumatorilor, a profesioniştilor din real estate. Este o perspectivă mai bună deoarece datele economice atât despre România, cât şi despre Europa arată mai bine în acest an decât anul trecut. Nu mai este presiunea din Grecia sau Spania, care apăsa pe toate pieţele. În plus, evoluţia României nu a fost atât de rea pe cât o vedeau cei de afară”, a declarat pentru MEDIAFAX Adreas Holler, membru al consiliului executiv al Adama.

În plus, alegerile din decembrie au adus mai multă stabilitate politică, potrivit lui Holler.

„Toate acestea vor avea efecte asupra a ceea ce se va întâmpla în acest an. În ceea ce priveşte sectorul rezidenţial, e clar că cererea există. Trebuie însă să atacăm piaţa cu produsele potrivite, ca preţ şi calitate, iar oferta de astfel de locuinţe este limitată. Noi reuşim să venim cu preţuri bune pe piaţă, pentru că avem costuri de construcţie mai reduse. Din acest motiv, cred că în următoarele 12 luni este cel mai bun moment pentru a cumpăra o locuinţă, pentru cei care au bani”, a spus Holler.

El crede că în următoarele 24-36 de luni locuinţele vor începe să se scumpească, pe de o parte pentru că oferta la preţuri accesibile se diminuează considerabil, iar pe de altă parte o intensificare a activităţii de construcţie va duce la majorarea preţurilor de dezvoltare.

În prezent, Adama vinde locuinţele din complexurile pe care le are în România cu un preţ mediu de 900 euro/mp.

Compania a început anul trecut lucrările de construcţie la faza a doua a proiectelor Optima şi Edenia, ambele în Titan, totalizând circa 200 de locuinţe, investiţie de 14 milioane de euro.

„Am vândut circa 20% din cele două proiecte unui investitor, dar sperăm ca până la finalizare să mai vindem şi consumatorilor finali. Dar suntem conştienţi că nu vom vinde prea mult în faza de construcţie, ci după ce vom livra construcţia. Am luat în calcul un ritm de vânzare de 1-2 apartamente pe lună, dar unul este mai degrabă realistic decât două”, consideră Holler.

Reprezentul Adama spune că ritmul de construcţie a fost mai rapid decât cel estimat iniţial, datorită condiţiilor meteo favorabile, astfel că lucrările la complexul Optima vor fi finalizate în iunie, iar în Edenia în septembrie-octombrie.

Pentru acest an, compania are în vedere începerea a cel puţin două proiecte, numărul acestora depinzând de procesul de autorizare.

„Bugetul de investiţii pentru acest an este de circa 20 de milioane de euro, însă cred că vom investi circa 10-15 milioane de euro, sumă care include şi costul terenului. Vrem să începem ultima fază din complexul Copou din Iaşi. Vom face mai ales locuinţe cu 1-2 camere şi câteva de trei camere. În total 55-60 de apartamente. De asemenea, în funcţie de procesul de autorizare, vrem să începem un proiect în Berceni şi să finalizăm Armonia din Titan, dar n-am vrea să ne canibalizăm investiţiile. În Armonia vor fi 100 de apartamente, iar în Berceni în primă fază 70-100, cu opţiunea de extindere cu o a doua fază până la 200 de locuinţe”, a precizat Holler.

La Iaşi, Adama a construit în prima fază a complexului Copou circa 100 de apartamente, din care 10 mai sunt disponibile la vânzare.

În 2012, investiţiile Adama s-au ridicat la peste 10 milioane de euro.

Alt proiect pe care dezvoltatorul îl pregăteşte este cel de pe fosta platformă Ventilatorul din Bucureşti, unde compania deţine un teren de circa 53.000 metri pătraţi.

„Suntem în faza de autorizare, cel mai probabil că vom începe prima fază în următoarele 24-36 de luni. Vom construi 100 de apartamente în primă fază, dintr-un total de 900, şi 15.000 metri pătraţi de spaţii de birouri şi de retail. În funcţie de evoluţia pieţei vom stabili ritmul de dezvoltare”, spune Holler.

Până în prezent Adama a investit circa 150 de milioane de euro în România în proiecte rezidenţiale, respectiv în realizarea a 1.500 de apartamente. Din acestea, compania, preluată integral de Immofinanz în 2011, mai are de vânzare circa 500, cele mai multe într-un complex din Bacău, unde Holler spune că lucrurile nu merg foarte bine.

Compania a construit apartamente şi în oraşe precum Braşov sau Ploieşti.

„Avem terenuri peste tot. Acum problema este să găsim cele mai bune destinaţii. Dacă va exista interes pentru cumpărare pentru unele din ele, nu vom refuza, dacă este o ofertă bună. Nu am început să scoatem la vânzare terenuri deoarece nu am fost forţaţi să facem acest lucru”, a mai spus reprezentantul Adama, companie care deţine terenuri pentru dezvoltarea a circa 20.000 de locuinţe.

Compania este deţinută de grupul austriac Immofinanz, cu active de circa 9,4 miliarde de euro la nivel european şi care în Ro­mâ­nia deţine proiecte precum Maritimo Center Constanţa, Polus Center Cluj, IRIDE Business Park sau S-Park, portofoliul local fiind evaluat la circa un miliard de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...