Adamescu vrea să dea în judecată statul român pentru falimentul Astra Asigurări

Compania TNG, care deține Astra Asigurări, vrea să dea în judecată statul român la un tribunal internațional de investiții pentru încălcarea drepturilor sale, în conformitate cu o serie de tratate bilaterale de investiții. "Statul român prin ASF și alte instituții a falimentat compania Astra. Singura șansă pentru a demonstra acest adevăr este un arbitraj în fața unei Curți de Arbitraj Internațional, motiv pentru care TNG a transmis Guvernului României o notificare la mijlocul lunii decembrie 2015. Răspunsul a venit prompt: s-a construit un dosar penal împotriva Astra, care ignoră în totalitate datele reale și pune vina în exclusivitate pe două persoane: Dan și Alexandru Adamescu", declară Alexandru Adamescu, într-un comunicat de presă.
Economica.net - mie, 11 mai 2016, 13:47
Adamescu vrea să dea în judecată statul român pentru falimentul Astra Asigurări

Fiul lui Dan Adamescu și președintele Astra Asigurări spune că arestarea sa „este necesară pentru a nu se afla adevărul în privința falimentării forțate a companiei Astra Asigurări”.

„Am devenit subit „pericol public” care n-are voie să se apere tocmai când îndrăznim să cerem tragerea la răspundere a adevăraților vinovați ai falimentului Astra”, declară acesta.

La sfârșitul anului 2013, Astra a achiziționat Axa România. Achiziția și fuziunea ulterioară cu Astra ar fi îmbunătățit în mod semnificativ poziția financiară a companiei Astra și ar fi consolidat poziția de lider în piața de asigurări din România, potrivit lui Alexandru Adamescu.

Comunicatul mai spune că „în scopul de a împiedica fuziunea, în februarie 2014, statul a plasat Astra Asigurări sub administrare specială. Cu toate că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat ulterior un plan de restructurare care includea fuziunea Axa, iar TNG a majorat capitalul Astra, așa cum solicita ASF în luna octombrie 2014, statul român și-a încălcat ulterior angajamentele”.

„TNG a epuizat toate posibilitățile pentru a salva compania Astra. A injectat capital în companie, a propus planuri de redresare. Totul a fost în zadar, pentru că ASF știa de la bun început că Astra trebuia să fie preluată ostil sau să dispară. Nu se dorește aflarea adevărului în acest caz și, din păcate, zeci de mii de români suferă ca urmare a distrugerii companiei Astra. Arestarea mea abuzivă are ca scop eliminarea oricărei opoziții la doctrina oficială, la preluarea ostilă a activelor TNG și a brandului media România Liberă”, susține președintele Astra.

Reprezentanții TNG spun că au dorit sa majoreze capitalul social al companiei de asigurări, însă „autoritățile române au refuzat să-și onoreze propriile angajamente”. „Statul român a ridicat în cele din urmă licența companiei de asigurari, în august 2015, forțând falimentul companiei Astra si cerând de asemenea falimentul ziarului România Liberă”, precizează sursa citată.

TNG susține că „autoritățile române încearcă acum să dea vina, în întregime, pe membrii Consiliului de Supraveghere (non-executiv) al Astra și îi acuză exclusiv pe acționari ca fiind responsabili de falimentul companiei. În acelasi timp, statul român a luat hotărârea de a pune sechestru pe cele mai valoroase bunuri TNG, fără proces echitabil, în scopul exproprierii lor și a cerut falimentul ziarului România Liberă, în scopul preluării lui”.

TNG estimează că pagubele se ridică la mai multe sute de milioane de euro, în compensație pentru falimentarea Astra și sechestrarea mai multor active aparținând TNG din România.

TNG deține 99,7% din acțiunile Astra Asigurări. TNG a achiziționat Astra din România în anul 2001. Pe parcursul următorilor doisprezece ani, Astra și-a dezvoltat afacerile și a ajuns lider de piața din România, cu filiale în Germania, Ungaria și Slovacia. Veniturile anuale din prime au crescut de la mai puțin de 30 de milioane de euro până la peste 200 de milioane de euro pe an în 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai mare ROBOR 3M din ultimele cinci luni şi jumătate: 1,65
Cel mai mare ROBOR 3M din ultimele cinci luni şi jumătate: 1,65
ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) creşte la 1,65% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele cinci luni şi jumătate. ...
Salarii nete de 1.378 de euro oferite de către angajatorii din Bucureşti – platformă de recrutare
Salarii nete de 1.378 de euro oferite de către angajatorii din Bucureşti – platformă de recrutare
Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj, Timiş şi Iaşi sunt regiunile în care se oferă cele mai atractive salarii ...
One United a cumpărat clădirea istorică Braikoff de lângă Ateneu cu aproape 5 milioane de euro
One United a cumpărat clădirea istorică Braikoff de lângă Ateneu cu aproape 5 milioane de euro
Dezvoltatorul One United Properties a anunțat achiziția clădirii istorice ce a aparținut familiei Braikoff, din strada ...
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România anticipează creşteri salariale de 5% pentru anul 2022 şi se orientează către asigurări de sănătate ...