Adecco propune reducerea impozitului pe venit pentru angajaţii din producţie alimentară, logistică, sănătate, în contextul epidemiei de COVID 19

Economica.net
25 03. 2020
istock_000059656944_medium_26308500

Adecco România recomandă cinci măsuri, pe care autoritățile le-ar putea lua pentru susținerea și stabilizarea pieței muncii, în contextul epidemiei de COVID-19:

Reducerea sau anularea impozitului pe venit (după modelul sectorului IT) pentru categoriile de angajați și noi angajați în sectoarele de producție alimentară, igienă, rețele utilități publice pe tot lanțul aferent de la producție, logistică și desfacere, farmaceutic și sănătate. Această măsură va sprijini mediul privat prin creșterea atractivității locurilor de muncă aflate la mare căutare în această perioadă: manipulanți mărfuri, agenți vânzări, agenți distribuție, operatori în producție sau muncitori necalificați.

Acordarea gratuită a semnăturii digitale (printr-o platformă unică a Ministerului Muncii), pentru persoanele care doresc să se angajeze și să semneze digital contractele de muncă. Această măsură trebuie corelată cu permiterea realizării formalităților de Securitate și Sănătate în Muncă (SSM) prin videoconferință și toate actele necesare angajării să fie semnate și transmise digital. În acest scenariu, contactul fizic pentru semnarea actelor ar fi eliminat, procesul de angajare ar fi accelerat și riscul de îmbolnăvire ar fi înlăturat.

Introducerea testării gratuite sau subvenționate pentru COVID-19 în formalitățile de medicină a muncii. Această practică reprezintă o garanție pentru angajatori, dar și pentru angajați, că în mediul de lucru sunt angajate persoane sănătoase, iar astfel, s-ar testa o mai mare parte din populație (măsură dovedită de succes în state precum Coreea de Sud și Singapore în lupta împotriva noului coronavirus).

Îndrumarea persoanelor care trec de perioada de izolare la domiciliu cu bine către ANOFM și agenții de muncă temporară pentru găsirea unui loc de muncă. În România sunt peste 80.000 de persoane aflate în izolare, care la un moment dat vor ieși din această stare și vor avea nevoie de un loc de muncă. Este vorba în mare parte de diaspora sezonieră care a revenit în țară și, cu siguranță, va avea nevoie de locuri de muncă.

Îndrumarea tinerilor peste 16 ani (elevi și studenți), a sportivilor legitimați (care nu mai participă în competiții sportive) către ANOFM și agenții de muncă temporară pentru găsirea de joburi în regim de telemuncă. Această practică trebuie menținută în regim de part-time, pentru a nu perturba actul de educație (realizat acum online) și pregătirea sportivă.