Adevăratul motiv pentru care nu mai este lapte românesc la Lidl

30 05. 2012
6_62196400

Retailerul german Lidl a renunţat treptat la furnizorii locali de lapte, care produceau sub brandul propriu al comerciantului, Pilos. În schimb, nemţii au început să pună pe rafturi lapte ambalat la Tetra Pak importat din Polonia.  Spre exemplu, colaboarea dintre Lidl şi producătorul Carmolact, parte a grupului CarmOlimp, s-a încheiat săptămâna aceasta, la aproximativ o lună de când producătorul a redus din cantităţile livrate către Lidl. ECONOMICA.NET a scris recent despre înţelegerile dintre Carmolact şi Lidl, potrivit cărora producătorul autohton trebuia să-şi reducă din cantităţi pentru a face loc importurilor. 

Care este realul motiv: termenul de valabilitate al laptelui

Potrivit lui Valentin Șoneriu, directorul  general al CarmOlimp, motivul real pentru care Lidl preferă laptele de export se referă la termenele de valabilitate. „De fapt, Lidl nu vrea să importe din Polonia, dar poate cumpăra de aici doar lapte cu termene scurte de valabilitate. Iar cum eu nu sunt dispus să fac investiţii pentru termene foarte lungi de valabilitate, s-a ajuns la această situaţie.  Pe lanţul logistic, Lidl pierde 2-3 zile. Eu le dau termene de valabilitate între 8 şi 9 zile, ceea ce înseamnă că pe raft laptele nu poate sta mai mult de 6 zile. La 6 zile, clientul preferă să cumpere pungă. Aceasta este de fapt  problema. Şi atunci, Lidl preferă să ia de la un furnizor care îi dă termen de valabilitate de 19 zile.  Chiar dacă pierde 3 zile pe drum, produsul stă mai mult pe raft. Ei îşi doresc să continue colaborarea (cu CarmOlimp n.red), eu însă nu mai vreau. Este un stres foarte mare, care nu aduce beneficiile pe care le speram”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Şoneriu. Acesta susţine că Lidl a fost un partener de afaceri „foarte corect”, dar că „au o altă abordare din punct de vedere al tipului de parteneriat în comparaţie cu alţi retaileri”

Lapte mai puţin proaspăt

Introducerea în magazinele Lidl a laptelui importat din Polonia presupune practic o schimbare a sortimentaţiei. Laptele de import vândut sub brandul Pilos este un lapte pasteurizat cu 2% grăsime şi cu o valabilitate mai mare, ce depăşeşte 20 de zile. De altfel, retailerul a eliminat de pe eticheta frontală cuvântul „proaspăt”.

Lidl a intrat în România în 2010, prin preluarea magazinelor Plus de la Tengelmann şi are în momentul de faţă 139 de unităţi.

Oficialii Lidl nu au oferit niciun punct de vedere pe această temă. 

CarmOlimp, grupul din care face parte firma Carmolact SRL, este deţinut familia Şoneriu din Braşov, şi include fermă, o fabrică de mezeluri, un abator şi o fabrică de lactate. CarmOlimp produce pentru brandurile proprii ale diverselor reţele de retail, dar are şi un lanţ de peste 110 magazine, dintre care 60 sunt în franciză. Din datele Ministerului de Finanţe, SC Carmolact SRL, firmă ce  operează fabrica de lactate, a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de peste 1,5 milioane de lei. 

CarmOlimp este şi cel mai mare producator şi distribuitor de carne ambalată în atmosferă protectoare
la gramaj fix din ţară. Grupul estimează pentru acest an afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro.