Adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate e valabilă până la emiterea cardului duplicat – Ordin CNAS oficializat

Începând cu 26 martie, adeverinţa de înlocuire a cardului de asigurări de sănătate e valabilă până la emiterea cardului duplicat, potrivit Ordinului CNAS nr. 355/2024, oficializat prin publicarea sa în Monitorul Oficial.
Cristina Şomănescu - mie, 27 mart. 2024, 14:20
Adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate e valabilă până la emiterea cardului duplicat - Ordin CNAS oficializat

De ce e important

Asiguraţii la sistemul asigurărilor sociale de sănătate care fie pierd, li se deteriorează, cărora li se fură cardul de sănătate, fie li se schimbă datele de identitate înscrise pe card solicită Casei de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia figurează un card duplicat ca să poată beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Până când primesc acest card duplicat, oamenii vor beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului. Această adeverinţă e emisă de Casa de Asigurări de Sănătate.

Până acum, adeverinţa de înlocuire a cardului a fost valabilă 60 de zile.

De ce s-a impus schimbarea legislaţiei

De regulă, emiterea cardului duplicat durează peste 60 de zile, de la data solicitării. Prin urmare, oamenii au fost adesea puşi în situaţia să revină la Casa de Asigurări ca să solicite o nouă adeverinţă în baza căreia să poată primi servicii decontate, pentru că cea avută deja le-a expirat.

Începând cu 26 martie, adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate e valabilă până la emiterea cardului duplicat. Drept care, asiguratul nu va mai fi nevoit să solicite o nouă adeverinţă Casei de Asigurări de Sănătate până când i se emite cardului duplicat, conform Ordinului nr. 355 din 2024 al CNAS, consultat de Economica.net.

Ce mai prevede Ordinul CNAS, oficializat la 26 martie: cererea de eliberarea a unui card duplicat va putea fi trimisă pe email.

Cererea de eliberare a cardului duplicat, completată și semnată de către titular, va putea să fie trimisă pe email la Casa de Asigurări de Sănătate unde este luat în evidență asiguratul.

În acest sens, toate Casele de Asigurări de Sănătate din ţară vor publica pe site-urile instituţiilor adresele electronice la care vor primi documentele necesare eliberării cardului duplicat. În realizarea acestui demers, Casele de Asigurări vor respecta regulamentul de protecţia datelor cu caracter personal.

Adeverinţele de înlocuire a cardului, emise până la 26 martie 2024, își păstrează perioada de valabilitate de 60 de zile.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile propri, la doar o zi de la precedenta ieftinire. Asta face ca......
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...