Adeverinţa verde digitală, garanţia că veţi putea călători fără restricţii suplimentare antiCovid în UE; ce conţine şi cum o obţineţi

Mieruri, 17 martie, Comisia Europeană a adoptat o propunere legislativă de stabilire a unui cadru comun pentru o adeverință electronică verde. Adeverinţa va constitui dovada că posesorul ei ori a fost vaccinat împotriva Covid-19, ori a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2, ori s-a vindecat de Covid-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie. Certificatele verzi vor scuti posesorii lor de carantină, testare pentru Covid ori alte restricţii impuse de statele membre la intrarea pe teritoriul lor.
Ion Dobreanu - mie, 17 mart. 2021, 15:05
Adeverinţa verde digitală, garanţia că veţi putea călători fără restricţii suplimentare antiCovid în UE; ce conţine şi cum o obţineţi

Economica.net vă spune care sunt cele mai importante anunţuri despre adeverinţa de vaccinare valabilă în întreaga UE, făcute miercuri, 17 martie, de Comisia Europeană:

Adeverința electronică verde (cunoscută şi sub numele de certificat digital verde) va acoperi trei tipuri de adeverințe: adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de Covid-19.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

Adeverințele vor include puţine date despre beneficiar, printre care numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.

Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele. Adeverințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Aceste adeverințe ar trebui să li se elibereze și resortisanților țărilor terțe care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.

Comisia Europeană va crea un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.
În cazul în care un stat membru continuă să le ceară oamenilor care au adeverință electronică verde să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să își argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri.

Măsura instituirii adeverinței electronice verzi este temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul pandemiei de Covid.

Cum obţineţi adeverinţa

Autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea adeverinţei. Aceasta ar putea fi emisă, de exemplu, de spitale, de centre de testare, de autorități sanitare.

Versiunea digitală poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Cetățenii pot solicita și o versiune tipărită pe hârtie. Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a asigura autenticitatea ei.

CE răspunde la câteva dintre cele mai importante întrebări despre adeverinţele (certificatele) electronice verzi.

Cum mă ajută să deţin să am certificat verde digital

Atunci când călătorește, fiecare cetățean din UE sau al unei țări terțe care se află legal sau are reședința în UE şi care deține un certificat verde digital ar trebui să fie scutit de restricțiile pe fondul crizei Covid, în același mod ca cetățenii din statul membru vizitat.
În cazul în care un stat membru continuă să solicite titularilor unui certificat verde digital carantinarea sau testarea, el trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie. Certificatul verde digital va fi acceptat în toate statele membre ale UE. El va contribui la asigurarea faptului că restricțiile în vigoare în prezent pot fi ridicate în mod coordonat.

Voi putea călători în UE şi fără acest certificat?
Da. Certificatul verde digital nu va fi o condiție obligatorie pentru exercitarea dreptului de liberă circulație, care este un drept fundamental în UE.

Cum îl veţi folosi

Certificatul verde digital conține un cod QR cu o semnătură digitală pentru a-l proteja împotriva falsificării. Atunci când se verifică certificatul, se scanează codul QR și se verifică semnătura.
Comisia Europeană va crea un portal de acces. Prin acest portal, toate semnăturile certificatelor pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorului certificatului nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura digitală.
Fiecare emitent, cum ar fi spitalul, centrul de testare, sau altă autoritate sanitară, are propria sa cheie de semnătură digitală. Toate acestea sunt stocate într-o bază de date securizată din fiecare țară.
Comisia Europeană va ajuta statele membre să creeze un software pe care autoritățile să îl poată utiliza la verificarea codurilor QR.

Ce urmează

Pentru a fi putea fi pusă în aplicare la începutul verii, această propunere a CE trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu.

În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare.

„Adeverința electronică verde oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și depunem în continuare eforturi în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri.”, spune Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență din CE.

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...