Adio aer condiţionat în tramvaie vara aceasta? RATB a anulat licitaţii de 30 milioane de euro

Dacă autobuzele şi troleibuzele din Capitală au început să fie dotate cu instalaţii de aer condiţionat, tramvaiele mai au de aşteptat. Şi asta pentru că RATB a anulat licitaţii de 30 de milioane de euro lansate pentru instalarea de sisteme de climatizare.
Anemona Andone - mar, 12 iun. 2018, 20:56
Adio aer condiţionat în tramvaie vara aceasta? RATB a anulat licitaţii de 30 milioane de euro

RATB a anulat luna trecută două licitaţii pentru echiparea cu aer condiţionat a 199 de tramvaie. Acestea au fost pornite pe 13 aprilie şi includeau contracte estimate la 13 milioane de euro, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Bugetul stabilit a fost însă prea mic, spun surse din piaţă, care explică astfel eşecul atribuirii contractelor ce vizau montarea AC pe tramvaie V3A, Bucur LF şi V3A-M.

RATB a mai anulat şi în decembrie alte două licitaţii pornite încă din octombrie pentru modernizarea cu aer condiţionat a 80 de tramvaie, cu o valoare cumulată de 17 de milioane de euro. În acest caz, RATB a refuzat să atribuie contractele din motive tehnice. Mai exact, ofertele participanţilor au inclus instalaţii de aer condiţionat ce depăşeau limita maximă de greutate admisă, explică sursele noastre. 

Cea mai mare dintre cele două licitaţii anulate în decembrie avea o valoare estimată de 16,7 milioane de euro şi viza modernizarea cu sistem de climatizare a tramvaielor de tip  V3A CH-PPC , V3A M, V3A M CA, V3A-PPC CA, V3A-M 2S.

Cealaltă licitaţie anulată tot în decembrie, în valoare de 825.000 de euro, includea modernizarea a 5 tramvaie BUCUR LF şi a 8 tramvaie BUCUR LF-CA.

După eşecul de anul trecut, RATB a lansat în 2018 noi licitaţii pentru dotarea cu AC a unor tramvaie. În prezent se mai află în derulare doar licitaţia pentru modernizarea cu sistem de climatizare a 8 tramvaie BUCUR LF-CA, valoarea estimată a contractului fiind de 500.000 de euro. 

Parcul RATB număra anul trecut 272 de tramvaie scoase zilnic pe traseu, din 486 în total.

Pentru asigurarea microclimatului în vehiculele de transport public, RATB a iniţiat în 2017 un program multianual pentru echiparea cu sistem de climatizare a 150 autobuze Mercedes Euro 3, a 259 tramvaie şi 100 troleibuze, conform raportului său pe anul trecut.

Contractul pentru echiparea cu AC a celor 150 de autobuze Mercedes Euro 3 a fost atribuit încă din octombrie anul trecut companiei Astra Vehicule SRL din Arad pentru suma de 2,4 milioane de euro. Şi contractul pentru dotarea cu AC a 100 de troleibuze Astra Irisbus a fost atribuit în decembrie anul trecut firmei Icom Trading & Consulting, tot din Arad, pentru 2,5 milioane de euro.

Raportul RATB aminteşte că prin H.C.G.M.B. nr. 395/21.12.2016 s-a aprobat achiziţia unui număr de 100 de tramvaie (90 cu lungimea de 36 m şi 10, bidirectionale, cu lungimea de 27 m ), respectiv prin H.C.G.M.B. nr. 394/21.12.2016 achiziţia unui număr de 400 de autobuze urbane (320 din gama 12 m, 50 din gama 10 m şi 30 din gama 18 m) precum şi a 100 troleibuze.

UPDATE 15:30

RATB mărește numărul vehiculelor cu instalații de climatizare pentru călători

Regia Autonomă de Transport București (RATB) a anunţat, ulterior publicării articolului ECONOMICA.NET, că dispune în prezent de 993 de autobuze Mercedes Citaro, din care peste 500 sunt dotate cu instalații de aer condiționat.

Pentru asigurarea confortului călătorilor în perioada verii, RATB are deja în derulare un contract de execuție pentru montarea de instalații de climatizare pe încă 150 de autobuze fără astfel de dotări. Până în prezent, la peste 20% din cele 150 de autobuze lucrările sunt în diverse stadii de execuție sau instalațiile au fost deja montate și sunt în perioada de probă. Pe măsură ce vor fi recepționate, instalațiile de pe vehicule vor fi utilizate, în beneficiul călătorilor.

Totodată, pentru îmbunătățirea condițiilor de călătorie, RATB are în derulare și un contract pentru dotarea cu instalații de climatizare a 100 de troleibuze. Până acum, au fost montate și se află în probe sau sunt în diverse stadii de execuție 25% din troleibuzele incluse în programul de modernizare, iar primele 14 troleibuze cu aer condiționat sunt în traseu și sunt incluse permanent în parcul circulant, inclusiv sâmbăta și duminica.

Procesul de modernizare a vehiculelor prin montarea de instalații cu aer condiționat este întârziat de faptul că montarea se poate face doar în perioade de repaus al vehiculelor sau în zilele când parcul circulant este relativ redus (sâmbătă, duminică și sărbători legale).

În ceea ce privește proiectul de modernizare a peste 250 de tramvaie cu sistem de climatizare în salonul de călători, licitația a fost anulată, întrucât pentru loturile respective nu au fost depuse oferte sau au fost depuse oferte neconforme. Procedura de licitație va fi reluată.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...