Aditivii distrugători din benzină: Ce răspunde Ministerul Economiei

ECONOMICA.NET a întrebat Ministerul Economiei (MECMA) de ce a permis, printr-o hotărâre de Guvern, introducerea aditivilor de mangan în benzină, cu toate că directiva europeană invocată de HG avertizează asupra efectelor dăunătoare ale acestora. MECMA răspunde: am respectat directiva.
Adrian N. Ionescu - joi, 11 oct. 2012, 21:04
Aditivii distrugători din benzină: Ce răspunde Ministerul Economiei

Ministerul Economiei a răspuns, în sfârşit la solicitările redacţiei ECONOMICA.NET referitoare la introducerea pe piaţă a benzinei cu aditivi MMT, care pot cauza probleme atît motoarelor cât şi sănătăţii. Problema a fost ridicată de ECONOMICA.NET acum cîteva zile în materialul Guvernul pune pe piaţă benzina care strică motoarele maşinilor

În afară de invocarea directivei 2009/30/CE, ministerul nu răspunde concret la întrebările ECONOMICA.NET:

„Prin directiva 2009/30/CE, se recomandă ţărilor membre UE renunţarea la aditivii MMT (pe baza de mangan, n.r.), din cauza efectelor poluante şi a celor asupra motoarelor. Hotărârea Guvernului este menită să stabilească tocmai condiţiile de „introducere a unui mecanism de monitorizare şi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

De ce, în aceste condiţii, se permite explicit folosirea MMT ?

A fost o solicitare din partea companiilor petroliere?

A cui solicitare?“

 Răspunsul  Ministerul Economiei (MECMA) doar repetă câteva paragrafe din directivă (unele le-am citat şi noi în articol) şi trage concluzia că „prevederile HG nr.928/2012 sunt în concordanţă“ cu directiva.

În fapt, directiva este folosită ca acoperire pentru introducerea unei limite maxime a aditivului MMT.

Directiva permite introducerea unor limite de MMT din ce în ce mai mici în 2013 şi 2014.

Mai mult, limita superioară „poate fi redusă la zero dacă evaluarea riscurilor justifică acest lucru“, mai spune citatul MECMA din directivă.

În acest scop, Comisia Europeană va prezenta, până la 31 decembrie, „o evaluare a riscurilor pentru sănătate şi mediu, datorate utilizării aditivilor metalici în carburanţi“, potrivit aceluiaşi citat al MECMA din directivă.

Directiva a permis introducerea MMT, în proporţii tot mai mici, pentru că producătorii de MMT au reclamat Comisia Europeană în instanţele europene.

MECMA nu a răspuns dacă a permis introducerea MMT la solicitarea cuiva anume, sau nu. Mai ales că un raport defavorabil al Comisiei Europene ar putea face inutilizabilă HG din septembrie.

 

Iată integral răspunsul MECMA:

„Permiterea utilizării aditivului metalic metil-ciclopentadienil tricarbonil-mangan (MMT) în benzina şi motorina se face în conformitate cu prevederile art.8a din Directiva 2009/30/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 aprilie 2009, care stipulează următoarele:

 

„Articolul 8a

Aditivi metalici

(1) Comisia realizează o evaluare a riscurilor pentru sănătate şi mediu datorate utilizării aditivilor metalici în carburanţi şi elaborează, în acest scop, o metodologie de testare. Comisia prezintă concluziile sale Parlamentului European şi Consiliului până la 31 decembrie 2012.

(2) Până la elaborarea metodei de testare menţionate la alineatul (1), prezenţa aditivului metalic metil-ciclopentadienil tricarbonil-mangan (MMT) în carburanţi este limitată la 6 mg mangan pe litru începând cu 1 ianuarie 2011. Limita este de 2 mg mangan pe litru începând cu 1 ianuarie 2014.

(3) Limita pentru conţinutul de MMT al carburantului specificată la alineatul (2) se revizuieşte pe baza rezultatelor evaluării realizate cu ajutorul metodologiei de testare menţionate la alineatul (1). Ea poate fi redusă la zero dacă evaluarea riscurilor justifică acest lucru. Limita nu poate fi mărită decât dacă evaluarea riscurilor justifică acest lucru. O astfel de măsură, destinată să modifice elemente neesenţiale ale prezentei directive, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 11 alineatul (4).

(4) Statele membre se asigură că o etichetă privind conţinutul de aditivi metalici din carburanţi este afişată în toate punctele în care un carburant cu aditivi metalici este pus la dispoziţia consumatorilor.

(5) Pe etichetă se menţionează următorul text: «Conţine aditivi metalici».

(6) Eticheta este ataşată în locul în care sunt afişate informaţiile privind tipul de carburant, într-o poziţie vizibilă. Mărimea şi caracterele etichetei trebuie să fie vizibile şi uşor lizibile.”

 În concluzie, prevederile HG nr.928/2012 sunt in concordanta cu Directiva 2009/30/CE.

Biroul de presă al MECMA “

Directiva mai spune, însă, că:

Utilizarea unor aditivi metalici specifici și, în special, utilizarea metil-ciclopentadienil tricarbonil-manganului (MMT) ar putea prezenta un risc crescut pentru sănătatea umană și ar putea cauza daune motoarelor vehiculelor și echipamentului de control al emisiilor. Numeroși producători de vehicule recomandă să nu fie utilizat un carburant care conține aditivi metalici, utilizarea unui astfel de carburant putând invalida garanția asociată vehiculului“.

 Reprezentanţii companiilor petroliere au comunicat, neoficial, redactorilor ECONOMICA.NET faptul că nu intenţionează să se folosească de HG 928, privind continutul de MMT, o prevedere care este opţională .

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi presei că Turcia este greu de convins să accepte primirea în NATO a Finlandei şi Suediei, relatează AFP, transmite Agerpres....
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Gigantul farmaceutic elveţian Novartis a anunţat marţi că programul său de restructurare anunţat anterior ar putea ...
Clotilde Armand anunță că Primăria Sectorului 1 va introduce un sistem de colectarea selectivă a deșeurilor, în valoare de peste 246 de milioane de lei
Clotilde Armand anunță că Primăria Sectorului 1 va introduce un sistem de colectarea selectivă a deșeurilor, în valoare ...
Clotilde Armand anunţă că în Sectorul 1 va fi implementat un sistem ultramodern de colectare selectivă a deşeurilor, ...
Șefa Guvernului scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat organizarea unui referendum pentru independența provinciei în toamna lui 2023. Londra se opune categoric
Șefa Guvernului scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat organizarea unui referendum pentru independența provinciei în toamna ...
Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a anunţat marţi că doreşte să organizeze un referendum "consultativ" privind independenţa ...