Administraţia ArcelorMittal Galaţi şi sindicatele au semnat un nou contract colectiv de muncă

Administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi reprezentanţii sindicaliştilor au semnat, vineri, un nou contract colectiv de muncă, ajungând după două luni de negocieri la un punct de vedere comun în privinţa salariilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - vin, 08 feb. 2013, 11:44
Administraţia ArcelorMittal Galaţi şi sindicatele au semnat un nou contract colectiv de muncă

Noul contract colectiv de muncă nu conţine o prevedere legată să majorarea salariilor de bază, în schimb, compania a oferit o creştere a veniturilor prin acordarea de bonusuri.

„Contractul include o creştere a veniturilor angajaţilor formată dintr-un bonus de 2 la sută din salariul anual individual, acordat necondiţionat în februarie, un bonus de 2 la sută acordat necondiţionat în iulie şi un bonus de 1 la sută acordat în decembrie doar dacă unitatea trece pe profit”, a declarat purtătorul de cuvânt al reprezentanţilor salariaţilor, Vasile Crişan, după runda finală de negocieri purtată vineri cu patronatul.

„Noul contract mai prevede majorarea necondiţionată a primei de Crăciun de la 120 la 200 de lei brut, cât sunt primele de Paşti şi de vacanţă, precum şi creşterea primelor de ziua de naştere şi de Ziua Metalurgistului de la 120 la 160 de lei”, a mai spus Vasile Crişan.

Sindicaliştii susţin că aceste bonificiaţii reprezintă o creşetere a veniturilor siderurgiştilor gălăţeni cu peste cinci procente.

Pentru a putea fi aplicat, contractul colectiv de muncă negociat şi semnat de patronat şi de liderii sindicali din combinat trebuie să fie avizat şi înregistrat de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Joia trecută, negocierile contractului colectiv de muncă pe 2013 de la ArcelorMittal Galaţi au eşuat, după ce administraţia combinatului şi sindicaliştii nu au ajuns la un punct de vedere comun legat de salarizare, sindicatele anunţând că vor începe demersurile legale pentru declanşarea conflictului de muncă.

Sindicatele au cerut o nouă şedinţă de negocieri după ce anunţaseră că se pregătesc pentru declanşarea conflictului de muncă şi au revenit asupra deciziei iniţiale, acceptând astfel propunerile îmbunătăţite ale patronatului.

Vechiul contract colectiv de muncă a expirat în 20 ianuarie.

Tot joia trecută, peste 200 de salariaţi ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi au protestat în faţa sediului administrativ al societăţii, în contextul în care în cursul zilei urma să aibă loc ultima şedinţă de negocieri privind contractul colectiv de muncă al unităţii pe anul 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...