Administrator judiciar: ELCEN furnizează apă caldă şi căldură la parametri normali, deşi PMB nu-şi onorează obligaţiile de plată a subvenţiei

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, a anunţat ca urmare a declarațiilor făcute în spațiul public de primarul Capitalei, Gabriela Firea, potrivit cărora Elcen a oprit apa în sectoarele 2,3 și 4 fără să informeze conducerea RADET şi că "e un sabotaj la nivelul cetățenilor", că ELCEN furnizează apă caldă și căldură la parametri normali, deși Primăria Capitalei continuă să nu-și onoreze obligațiile asumate de plată a subvenției. De asemenea, administratorul judiciar spune că ELCEN a informat conducerea RADET că urmează să fie oprită apa caldă în conformitate cu programul de revizie anuală planificată, dar a și amânat propriul program de reparații din cauza faptului că sistemul de transport al agentului termic gestionat de RADET este degradat și nu permite diminuarea furnizării apei de adaos. 
Economica.net - mie, 29 mai 2019, 06:19
Administrator judiciar: ELCEN furnizează apă caldă şi căldură la parametri normali, deşi PMB nu-şi onorează obligaţiile de plată a subvenţiei

Iată comunicatul SIERRA QUADRANT FILIALA BUCURESTI S.P.R.L:

În data de 16.05.2019., ELCEN a informat RADET (prin Nota Telefonică nr. 3) cu privire la efectuarea reviziei anuale planificate conform programului aprobat de Dispecerul Energetic Național și agreat de comun acord cu RADET, prin care se asigură pregătirea corespunzătoare a programului de iarnă 2019-2020.*

În data de 17.05.2019, RADET și-a exprimat acordul cu privire la oprirea pentru revizie tehnică programată a CTE București Sud în data de 20.05.2019, solicitând ELCEN ca în perioada 20-25.05.2019 să livreze în continuare apă de adaos având în vedere faptul că sistemul de termoficare gestionat de RADET este într-o stare avansată de degradare.

În 27.05.2019, ELCEN a informat RADET cu privire la faptul că va diminua furnizarea apei de adaos din CTE București Sud, întrucât decalarea programului de reparații pentru pregătirea sezonului următor de iarnă generează riscuri în funcționarea corespunzătoare a sistemului în sezonul rece.

După o oră și jumătate de la diminuare, la solicitarea RADET de amânare din nou a reviziei, ELCEN a reluat debitul de apă de adaos, deși furnizarea apei de adaos constituie o excepție ce implică pierderi determinate de vechimea rețelei. Menționăm totodată că, în data de 27.05.2019, ELCEN a livrat agentul termic la parametrii solicitați de RADET conform contractului încheiat între cele două entități.

Așadar, nu doar că ELCEN a informat conducerea RADET că urmează să fie oprită apa caldă în conformitate cu programul de revizie anuală planificată, dar a și amânat propriul program de reparații din cauza faptului că sistemul de transport al agentului termic gestionat de RADET este degradat și nu permite diminuarea furnizării apei de adaos.

Profităm de ocazie pentru a sublinia încă o dată faptul că riscul real de sistare a agentului termic în București și de compromitere a întregului sistem de termoficare din Capitală în perioada următoare este reprezentat de neplata subvenției de către Primăria Municipiului București în conformitate cu obligațiile asumate. Neplata sumelor cuvenite de către Primăria Capitalei va determina Romgaz să sisteze alimentarea cu gaze naturale a centralelor ELCEN.

Sunt necesare eforturi deosebite pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare la care s-a ajuns și pentru a asigura condiții de trai decente oamenilor care doresc să beneficieze de un serviciu public aliniat la standarde europene. ELCEN tratează cu profesionalism și deschidere orice situații legate de sistemul de termoficare din capitală și depune toate eforturile pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică a locuitorilor bucureșteni.

* Revizia urma să aibă loc în perioada 20.05 – 08.06.2019, iar consumatorii deserviți de CTE București Sud să fie preluați pe CTE Progresu începând cu data de 20.05.

** Deși regimul de vară presupune funcționarea a două centrale din cele patru, din cauza stării avansate de degradare a rețelei RADET, începând cu anul 2017, ELCEN a furnizat apă de adaos din toate cele 4 CET-uri, ceea ce reprezintă o situație excepțională în regimul de funcționare. Datorită furnizării apei de adaos, ELCEN nu a putut demara lucrările de reparații, riscând periclitarea pregătirii programului de iarnă. În ultima perioadă, debitul de apă de adaos livrat din centralele ELCEN are valori de 1500 – 2000 t/h, cu maxime de 2300 t/h în timpul iernii, mult mai mari decât cele în regim normal de funcționare.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR, aproape de 6% după o nouă creştere – vineri, 20.05.2022
ROBOR, aproape de 6% după o nouă creştere – vineri, 20.05.2022
ROBOR creşte semnificativ şi vineri şi atinge cele mai mari valori din ultimii nouă ani şi două luni....
Noi cazuri de variola maimuţei continuă să fie raportate în lume
Noi cazuri de variola maimuţei continuă să fie raportate în lume
Autorităţile australiene au anunţat vineri că au înregistrat un prim caz de variola maimuţei la un călător care s-a ...
Zelenski declară că regiunea Donbas este complet distrusă
Zelenski declară că regiunea Donbas este complet distrusă
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că forţele ruse au "distrus complet" regiunea industrială din ...
Investiții de 109 milioane de euro în apicultură. Aproximativ 5.500 de apicultori și-au dezvoltat afacerile cu bani europeni
Investiții de 109 milioane de euro în apicultură. Aproximativ 5.500 de apicultori și-au dezvoltat afacerile cu bani europeni
Aproximativ 5.500 de apicultori și-au crescut producțiile și capacitățile de procesare cu finanțare europeană prin ...