Administrator judiciar Hidroelectrica: Va fi un an cu falimente spectaculoase

Băncile nu îşi vor mai permite şi în acest an să rostogolească creditele neperformante şi vor începe să ceară insolvenţa datornicilor, afirmă Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, care crede că unii investitori au făcut din intrarea în insolvenţă o afacere profitabilă.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 12:38
Administrator judiciar Hidroelectrica: Va fi un an cu falimente spectaculoase

„Băncile nu îşi permit luxul, în al patrulea sau al cincilea an de criză, să mai rostogolească creditele neperformante, arieratele. N-au făcut nimic până acum, dar deja este presiunea din afară a băncilor-mamă, pentru că şi Europa, din păcate, se zbate într-o recesiune prelungită, şi-atunci evident că încep să le lase din mâini. Le-au tot rostogolit, le-au tot ascuns pe sub covor”, a declarat Borza pentru MEDIAFAX.

El anticipează că în acest an băncile „vor da drumul la insolvenţe” şi că nu cerut până acum falimentul multor datornici pentru că le-ar fi afectat indicatorii instituţiilor de credit.

„Este o curăţenie absolut necesară, să spunem curăţenia de primăvară, pentru că altminteri băncile au preferat în aceşti patru-cinci ani să tot provizioneze. Dar acum nu mai au resurse interne, iar asta pune presiune pe acţionari să vină cu majorare de capital, dar nu mai au nici acţionarii băncilor”, a adăugat el.

Directorul firmei Euro Insol crede că vor fi insolvenţe în toate zonele, dar în special din industrie şi retail, atât de bricolaj, cât şi de electronice şi electrocasnice. „Anul 2013 va fi un an spectaculos din acest punct de vedere”, a spus el.

Borza a afirmat că în România sunt mai mulţi investitori care au făcut din insolvenţă o afacere.

„Sunt unii patroni de profesie care au făcut deja un business din care în insolvenţă câştigă mai mult. Societăţile respective, odată intrate în insolvenţă, sunt grevate de datorii, au credite la bănci de sute de milioane de euro, au activele ipotecate în favoarea băncilor. Ei trăiesc din răscumpărarea activelor ipotecate la bănci la o treime de preţ sau mai puţin. Tot ei, în general, îşi răscumpără societăţile prin nişte firme create de ei prin Insulele Virgine sau prin persoane interpuse”, a continuat reprezentantul firmei de insolvenţă.

El a a explicat că aceaia care vor să îşi răscumpere firmele nu riscă prea mult să le achiziţioneze altcineva pentru că „pe praful ăsta nu se înghesuie nimeni” în afara aceluia care cunoaşte cel mai bine potenţialul real al afacerii.

Borza estimează că anul 2013 va fi unul al marilor insolvenţe în industrie, printre care se vor număra Termoelectrica şi Compania Naţională a Huilei.

„Vom avea surprize în continuare, vom avea surprize cu societăţi pe care nici măcar printr-un joc de imaginaţie nu ne-am fi gândit, nu neapărat pentru că ar avea probleme insurmontabile, ci pentru că insolvenţa a devenit o modă şi nu neapărat în sensul rău al cuvântului”, a spus el.

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă de la declanşarea crizei, în 2008, a ajuns la aproape 90.000, dintre care 16.404 firme au intrat în incapacitate de plată în 2012, potrivit datelor de la ONRC. În România sunt aproximativ un milion de firme active.

Insolvenţele au crescut până în 2010 constant începând din 2008, an în care au fost înregistrate 14.000 de astfel de dosare. În 2009, 19.900 de firme au intrat în incapacitate de plată, iar numărul acestora a crescut la 21.700 în 2010. După acest moment s-a consemnat o stabilizare a situaţiei, având în vedere că în 2011 şi 2012 s-a înregistrat un număr comparabil de insolvenţe.

Pe tot parcursul acestei perioade topul domeniilor afectate de insolvenţe s-a menţinut, comerţul, distribuţia, transporturile, construcţiile şi industria prelucrătoare ocupând primele locuri după numărul de firme intrate în dificultate.

Peste 70% dintre firmele care au intrat în insolvenţă anul trecut activează în domeniul comerţului, transporturilor şi depozitării, industriei prelucrătoare şi construcţiilor.

Anul trecut şi-au declarat insolvenţa mai multe companii cu rezonanţă pe piaţa românească, de la Minimax Discount al omului de afaceri Dinu Patriciu, la Romstrade, companie a unui alt afacerist cunoscut, Nelu Iordache. Printre marii contribuabili pentru care instanţele au pronunţat decizii de declanşare a procedurii de insolvenţă se regăsesc Hidroelectrica, S&D Pharma, Staff Collection (House of Art), societatea Urban sau combinatul Someş Dej.

La începutul acestui an, Ministerul Economiei a decis intrarea în insolvenţă a combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Tot în acest an au intrat în insolvenţă, printre altele, Mechel Târgovişte, Someş Dej şi Societatea Feroviară de Turism.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...