Administratorii de pensii: Schimbările legislative majorează costurile, iar veniturile sunt limitate

Autoritatea de reglementare în domeniul financiar ar trebui să analizeze mai mult impactul iniţiativelor legislative asupra costurilor administratorilor de fonduri de pensii private, ale căror venituri sunt limitate prin lege, a declarat directorul general al Allianz-Ţiriac Pensii, Crinu Andănuţ.
Economica.net - lun, 20 mai 2013, 11:52
Administratorii de pensii: Schimbările legislative majorează costurile, iar veniturile sunt limitate

„Poate că supraveghetorul ar trebui să se uite mai des la mersul economic al afacerii care se numeşte industria pensiilor private, pentru că altfel vom asista la reducerea numărului de administratori şi apariţia unui monopol. Poate că unora le va conveni, dar eu spun ca nu este bună lipsa concurenţei pe această piaţă”, a spus Andănuţ, prezent la un eveniment de specialitate organizat la Sinaia.

El a recomandat autorităţii de reglementare să analizeze mai mult impactul financiar asupra cheltuielilor de funcţionare ale administratorilor atunci când intenţionează să pună în aplicare noi iniţiative legislative.

„Veniturile administratorilor sunt limitate prin lege, în timp ce partea de costuri nu. Supraveghetorul trebuie să ia în calcul faptul că noi, administratorii, trebuie să ne recuperăm investiţiile într-un interval de timp, care s-a extins în urma schimbărilor intervenite în legislaţie, iar acţionarii sunt îngrijoraţi de această evoluţie”, a afirmat Andănuţ.

Datele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) arată că administratorii mai au de recuperat pierderi de 315 milioane de euro, iar intrarea pe profit va avea loc de-abia în 2021.

Andănuţ a afirmat că sistemul pensiilor este un domeniu în care întrebările actualilor salariaţi, viitorii pensionari, vor primi răspunsuri după anul 2030.

„Trebuie să aducem în discuţie nişte subiecte, să fim vocali pentru ca politicienii noştri să înţeleagă spre ce ne îndreptăm. În opinia mea, nu ne aşteaptă zile bune în sistemul de pensii private. La nivelul actual de contribuţie, viitorul pensionar nu va simţi nimic în buzunar la pensie. Nu trebuie să inducem în eroare participanţii cu o idee care este falsă, că vor avea pensiile completate cu nu ştiu ce sume. Nu vor avea mai nimic, deci nu vor simţi diferenţa în niciun fel, poate doar diferenţa de ţigări pentru o lună sau alta. Ca administrator, nu vreau sa fac promisiuni deşarte”, a afirmat directorul general al Allianz-Ţiriac Pensii.

Cu active de peste 2,4 miliarde de lei pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), Allianz-Ţiriac Pensii este al doilea jucător de profil.

Pilonul II numără opt fonduri de profil, cu 5,86 milioane de participanţi, şi a ajuns la active nete de 10,54 miliarde de lei la finele lunii martie, conform datelor oficiale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Amenzi de 350.000 de lei pentru Lidl. Inspectorii ANPC au propus închiderea unui magazin din Ilfov pentru cel mult șase luni GALERIE FOTO
Amenzi de 350.000 de lei pentru Lidl. Inspectorii ANPC au propus închiderea unui magazin din Ilfov pentru cel mult șase ...
Inspectorii ANPC au verificat mai multe magazine Lidl din țară și au amendat retailerul cu 350.000 de lei. Din cauza neregulilor, ...
UE acordă Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova ajutoare financiare pentru apărare
UE acordă Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova ajutoare financiare pentru apărare
Uniunea Europeană a aprobat joi un sprijin financiar pentru consolidarea apărării Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova, ...
Gazprom a preluat controlul rețelei sociale VKontakte, echivalentul Facebook în Rusia
Gazprom a preluat controlul rețelei sociale VKontakte, echivalentul Facebook în Rusia
Holdingul USM al miliardarului Alişer Usmanov, un apropiat al Kremlinului, a anunţat joi că şi-a vândut acţiunile pe ...