Administratorul FP fuge de acţiunile româneşti. Fondurile sale au vândut titluri de 15 milioane de dolari

Cinci fonduri administrate de Franklin Templeton, altele decât Fondul Proprietatea (FP), au vândut acţiuni ale BRD, Romgaz (SNG) şi ale Bursei din Bucureşti înseşi, în valoare de aproape 15 milioane de dolari. Portofoliul românesc al companiei americane a scăzut cu 7%, până la 184,5 milioane de dolari, potrivit unei sinteze a casei de brokeraj Prime Transaction, primită la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 23 iul. 2014, 10:45
Administratorul FP fuge de acţiunile româneşti. Fondurile sale au vândut titluri de 15 milioane de dolari

Cel mai mare pachet administrat de Franklin Templeton este cel de acţiuni OMV Petrom (SNP), în valoare de peste 96 de milioane de dolari. Pachetul de acţiuni SNP reprezenta 1,17% din capitalul celei mai mari companii româneşti.

Urmează pachetele de acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV, 52 mil. dolari), Romgaz (SNG, 18 mil. dolari) şi BRD Groupe Societe Generale (BRD, 18 mil. dolari), potrivit sintezei realizate de analiştii casei de brokeraj Prime Transaction. Sinteza primită la redacţia ECONOMICA.NET a fost realizată din informaţiile rapoartelor oficiale pe primul semestru ale companiei americane de administrare de investiţii.

Cele cinci fonduri Franklin Templeton, altele decât Fondul Proprietatea (FP) au mai vândut pachete mai mici şi la SIF Oltenia (SIF5) şi la Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB), compania care administrează piaţa organizată cu acelaşi nume.

La datele pe primul semestru din raportul Prime Transaction mai trebuie adăugată vânzarea, săptămâna trecută, a 0,5% din acţiunile BVB, pentru care au încasat aproape un milion de lei. Fondurile Templeton mai deţine 3,5% din acţiunile Bursei.

Valoarea pachetului de acţiuni SNP s-a menţinut constantă faţă de începutul anului. Valoarea deţinerii de la BRD a scăzut ca urmare a reducerii expunerii pe bancă, în timp ce valoarea participaţiei TLV a crescut cu 27,84%, în urma primirii acţiunilor gratuite rezultate din majorarea de capital social şi a aprecierii titlurilor TLV.

Fondurile de investiţii Franklin Templeton deţineau la 30 iunie un portofoliu de acţiuni româneşti în valoare de 184,5 milioane de dolari, în scadere cu 7% faţă de maximul atins la finalul anului precedent, de aproximativ 200 milioane de dolari.

„În prezent, fondurile FranklinTempleton sunt printre cei mai mari investitori straini la BVB”, apreciază analiştii de la Prime.

Fondurile Franklin Templeton şi-au redus participaţiile pe cei patru emitenţi principali. Cele mai importante modificări le-a suferit BRD-Groupe Societe Generale (BRD), unde participaţia fondurilor a scăzut de la 1,30% la 0,88% din capitalul social.

Pe de altă parte, vânzările nete de actiuni OMV Petrom (SNP) din primul semestru ale fondurilor Franklin Templeton „se încadrează cel mai probabil în politica de recalibrare a portofoliilor. Acest fapt este o consecinţă a încadrării ponderii titlurilor SNP în limitele impuse de procedurile interne ale fondurilor”, a mai explicat Maxim Moldovan.

Franklin Templeton au fugit realmente de acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF).

„La jumătatea anului curent nici unul din cele cinci fonduri urmărite nu a raportat deţineri de acţiuni la SIF Oltenia (SIF5), în comparaţie cu o participaţie cumulată de 4,38% la începutul anului. Lichidarea acţiunilor SIF Oltenia (SIF5) este o continuare a procesului de diminuare a expunerii pe acţiuni SIF, început în al doilea semestru din 2013, când fondurile Franklin Templeton au vândut în întregime pachetele  de la SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Muntenia (SIF4).

FTIF Templeton Frontier Markets Fund, înregistrat în Luxemburg, are cele mai mari deţineri la BRD, TLV şi SNP, iar sub fondul său Templeton Frontier Markets Fund se remarcă prin pachetele de acţiuni TLV, SNP şi acţiuni SNG.

FTIF – Templeton Emerging Markets Fund are o singură deţinere importantă românească, la SNG, ca şi Templeton Developing Markets Trust. Compania americană şi-a mai expus la acţiunile SNP şi acţiunile SNG şi fondul FTIF – Templeton Eastern Europe Fund.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...