Administratorul Proprietatea este cel mai mare creditor privat al Irlandei

Mai multe fonduri ale Franklin Templeton controlau la sfârşitul primului semestru, potrivit calculelor Financial Times, obligaţiuni emise de Irlanda în valoare de 6,1 miliarde de euro, administratorul de investiţii fiind astfel cel mai mare creditor privat al guvernului de la Dublin.
Economica.net - lun, 03 sept. 2012, 12:59
Administratorul Proprietatea este cel mai mare creditor privat al Irlandei

Pariul masiv pe recupererea economică a Irlandei aparţine şefului Franklin Templeton Global Bond Fund, Michael Hasenstab, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori în obligaţiuni din SUA.

Cea mai mare parte a obligaţiunilor în valoare de 6,1 miliarde de euro erau deţinute la sfârşitul lunii iunie de Templeton Global Bond Fund, administrat de Hasenstab.

Managerii unor fonduri rivale au avertizat, însă, că plasamentele în obligaţiuni ale Irlandei ar putea genera probleme dacă recupererea economică a Irlandei încetineşte sau criza din zona euro se agravează. Piaţa obligaţiunilor irlandeze este una redusă, iar lichidarea unor poziţii de asemenea anvergură ar fi imposibilă fără pierderi considerabile, au spus ei.

„Dacă le iese, vor fi eroi, dar dacă vor trebui vreodată să scape de unele din aceste poziţii, va fi foarte dificil”, a spus un rival de pe piaţa obligaţiunilor.

Hasenstab este acum cel mai mare deţinător pe cele mai mari şase instrumente financiare emise de Irlanda, la distanţă de ceilalţi investitori, după ce şi-a sporit poziţiile pe parcursul acestui an, afirmă traderii, inclusiv la o emisiune de obligaţiuni din iulie a ţării. Emisiunea a marcat revenirea Irlandei pe pieţele financiare după ce a primit un pachet de ajutor financiar extern de la zona euro.

Amploarea achiziţiilor Templeton Global Bond Fund a surprins unii manageri de active, care afirmă că evoluţia robustă din acest an a pieţei obligaţiunilor Irlandei a fost cauzată parţial de achiziţiile agresive ale lui Hasenstab.

„Este neobişnuit să deţii o poziţie atât de mare … Acumularea unei astfel de poziţii de către Templeton a reprezentat un motiv important pentru evoluţia (obligaţiunilor, n.r.r) Irlandei în acest an”, a spus un investitor rival.

Hasenstab a declarat Financial Times că fondul ar putea avea poziţii mari pe unele pieţe de dimensiuni mici, însă acestea rămân reduse comparativ cu activele totale ale fondului, iar expunerea poate fi rapid compensată pe pieţele instrumentelor derivate.

Şeful fondului de obligaţiuni al Franklin Templeton şi-a reafirmat opinia pozitivă privind Irlanda.

„Nu va fi uşor, dar Irlanda continuă să facă paşii necesari pe drumul spre recuperare”, a spus el.

În Irlanda, achiziţiile Franklin Templeton sunt văzute ca un vot de încredere în economia ţării.

„Văd datoria Irlandei ca având un preţ foarte atractiv şi consideră că economia Irlandei îşi revine şi vor fi plătiţi. Le vor aduce un câştig substanţial”, a declarat Brian Hayes, secretar de stat din Ministerul de Finanţe al Irlandei.

Departamentul de obligaţiuni internaţionale al Franklin Templeton, la care Hasenstab este co-director, administrează active de 158 miliarde de dolari, inclusiv 61 miliarde de dolari ale Templeton Global Bond Fund. Rezultatele fondurilor administrate de Hasenstab i-au adus acestuia comparaţii cu Bill Gross, legendarul fondator al Pimco, administrator al celui mai mare fond de obligaţiuni din lume.

Templeton Global Bond Fund a avut rezultate peste cele ale Total Return Fund, cel mai bun al Pimco, în opt din ultimii zece ani. Fondul lui Hasenstab a avut în 2012 un randament de 8,7%, susţinut, în mare parte de plasamentele pe Irlanda, Coreea de Sud şi Ungaria.

Franklin Templeton administrează în România din anul 2010 Fondul Proprietatea (FP).

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...