Administratorul special al Oltchim a demisionat

Administratorul special al Oltchim (OLT), Toma Bogdan Costreie, a demisionat la două luni după ce a fost numit în funcţie de către Ministerul Economiei, unde ocupă postul de director general adjunct.
Economica.net - vin, 31 aug. 2012, 08:41
Administratorul special al Oltchim a demisionat

„Societatea informează acţionarii şi investitorii că în data de 30.08.2012 a fost notificată de către domnul Toma Bogdan Costreie, administrator special, cu privire la faptul că în data de 23 august 2012 şi-a depus demisia din această funcţie”, se arată într-un comunicat transmis de Oltchim, vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Costreie a fost numit administrator special la începutul lunii iulie, prin ordin al Ministrului Economiei, după ce Guvernul a decis intrarea combinatului în administrare specială.

Mandatul administratorului special al Oltchim cuprinde, printre altele, identificarea activelor neutilizate care pot fi vândute sau transferate, notificarea creditorilor bugetari pentru neînceperea executării silite şi solicitarea către furnizorii de utilităţi pentru eşalonarea datoriilor.

Administratorul special al Oltchim a primit mandat pentru inventarierea datoriilor, a creanţelor şi a activelor care ar putea fi revendicate şi va solicita furnizorilor de utilităţi ai Oltchim să reeşaloneze datoriile combinatului. Mandatul prevede notificarea creditorilor bugetari în vederea neînceperii sau supendării de către aceştia a măsurilor de executare silită.

În funcţia de analiza financiară a combinatului, în mandatul administratorului special pot fi adăugate alte „măsuri excepţionale”, înainte de anunţul ofertei de privatizare a combinatului. Printre aceste măsuri se numără divizări, fuziuni, vânzări de active, restructurarea combinatului cu sau fără disponibilizări de personal, externalizarea unor activităţi sau conversia în acţiuni a unor creanţe.

În mandatului lui Costreie a fost publicat anunţul de privatizare a Oltchim. Prima variantă prevedea privatizarea după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

Săptămâna trecută însă Guvernul a decis să schimbe strategia de privatizare, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Aactivelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...