Admiterea la facultate se schimbă din acest an, licenţa nu

Ministerul Educaţiei a schimbat regulile în ceea ce priveşte admiterea la facultate pentru elevii care termină liceul în această vară. Elevii nu vor mai intra la facultate cu mediile obţinute în timpul anilor de liceu. S-au schimbat şi regulile de la licenţă, care va consta în susţinerea a două probe obligatorii, începând din 2013.
Cristina Şomănescu - mie, 11 apr. 2012, 12:07
Admiterea la facultate se schimbă din acest an, licenţa nu

Admiterea la facultate 2012

Ministerul Educației a modificat regulile referitoare la admiterea la facultate, prin Ordinul MECTS nr. 3.313/2012, pe care îl puteţi accesa aici.

Admiterea la facultate în 2012. Iată noile reguli aplicabile din această vară

1. Nu vor mai fi luate în calcul notele din timpul liceului, la admiterea la facultate în 2012. Dar universităţile pot organiza admitere în baza notelor sau mediei de la Bacalaureat.
La admitere pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, dar nu pot fi luate în calcul mediile sau notele din anii de studii, se precizează în Ordinul nr 3.313 din 2012.

Schimbările reglementate prin acest Ordin intră în vigoare începând cu prima sesiune de admitere din toamnă, a declarat pentru ECONOMICA.NET Tudorel Urian, şeful biroului de presă al Ministerului Educaţiei.

2. Se vor putea urma cel mult 2 facultăţi în acelaşi timp, din 2012.

„Un candidat poate fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent, indiferent de instituţiile de învăţământ care le oferă”, se mai stipulează în Ordinul nr 3.313 din 2012.

Licenţa 2013: două probe obligatorii.

Concret, din 2013 se va susţine obligatoriu o probă de evaluare a cunoştinţelor fundamentale de specialitate, pe lângă prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă, conform Ordinului nr. 3.271/2012.
Schimbările stipulate în Ordinul antemenţionat intră în vigoare din 2013. Ele nu se aplică din această vară, a spus pentru ECONOMICA.NET Tudorel Urian.

Proba de evaluare a cunoştinţelor de specialitate va putea fi orală, scrisă sau practică, în funcţie de decizia facultăţii. Candidatul este declarat promovat, dacă a obţinut la fiecare dintre cele 2 probe minimum nota 5, dar dacă şi numai dacă media finală de absolvire, calculată ca medie aritmetică între cele notele obţinute la cele 2 probe, este minimum 6.

Elevii şi studenţii se opun schimbării regulilor în timpul jocului

În contextul schimbărilor anunţate de Ministerul Educaţiei, Consiliul Național al Elevilor (CNE) şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) consideră inoportună aplicarea acestei schimbări în sesiunile de admitere organizate în vara acestui an.

Reprezentanții elevilor şi ai studenţilor susțin aplicarea acestui O.M începand cu generaţia admisă în clasa a noua în anul universitar 2012-2013, şi nicidecum retroactiv, asupra actualei generaţii de elevi.

Consiliul Naţional al Elevilor şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România solicită Ministerului Educaţiei respectarea Legii Educației și emiterea unei note informative către universităţi prin care să se clarifice momentul intrării în vigoare a respectivului O.M. în aşa fel încât modificările implicite să nu se resimtă asupra actualei generaţii de elevi şi să se reducă impactul negativ resimţit de cei care sunt deja în pregătiri pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...