Adnoc ar putea obţine două miliarde de dolari în cea mai mare listare din Emiratele Arabe Unite

Compania petrolieră de stat Adnoc (Abu Dhabi National Oil Co) ar putea obţine două miliarde de dolari din oferta publică iniţială a diviziei sale de distribuţie a combustibilului, în ceea ce ar putea fi cea mai mare listare din Emiratele Arabe Unite (EAU) din ultimii zece ani, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - Dum, 26 nov. 2017, 12:47
Adnoc ar putea obţine două miliarde de dolari în cea mai mare listare din Emiratele Arabe Unite

Producătorul de ţiţei va fixa preţul diviziei Distribution PJSC între 2,35 dirhami (0,64 dolari) – 2,95 dirhami, conform unui anunţ apărut duminică în publicaţia Gulf News. Pe baza acestor date, capitalizarea bursieră a diviziei ar putea fi evaluată la opt-zece miliarde de dolari.

Este prima listare legată de ţiţei după mult timp. Vedem un interes imens din partea investitorilor instituţionali şi de retail, a apreciat Salman Bajwa, şeful Emirates NBD Asset Management.

Obţinerea a două miliarde de dolari ar face din oferta publică iniţială a Adnoc Distribution cea mai mare IPO din Emiratele Arabe Unite de când operatorul portului Dubai a obţinut cinci miliarde de dolari , în 2007.

Adnoc, care pompează cea mai mare cantitate de ţiţei în Emiratele Arabe Unite, intenţionează să anunţe în 8 decembrie preţul şi mărimea ofertei publice iniţiale, acţiunilor putând fi tranzacţionate din 13 decembrie la Bursa din Abu Dhabi. Suma finală ar putea depăşi 1,5 miliarde de dolari, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Adnoc a anunţat că intenţionează să vândă minim 10%, sau 1,25 miliarde de acţiuni, şi maxim 20%, sau 2,5 miliarde de acţiuni în oferta publică iniţială a diviziei sale de distribuţie a combustibilului.

Listarea va fi coordonată de Citigroup Inc., First Abu Dhabi Bank PJSC, HSBC Bank Plc şi Merrill Lynch International. EFG-Hermes U.A.E. Ltd., Goldman Sachs Group Inc. şi Morgan Stanley vor fi joint bookrunner, în timp ce Rothschild & Co. este singurul consilier financiar pentru Adnoc şi Adnoc Distribution.

Divizia Adnoc este cel mai mare distribuitor de combustibil din Emiratele Arabe Unite, cu o cotă de piaţă de aproximativ 67%.

Listarea vine în contextul în care statele din Golf îşi accelerează planurile de privatizare a activelor energetice, într-o perioadă în care preţul ţiţeiului este scăzut.

În 2018, Arabia Saudită intenţionează să listeze 5% din Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Oficialii speră să obţină 100 de miliarde de dolari, în ceea ce ar putea fi cea mai mare listare din lume.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica și-a lansat aplicația de mobil. Cum se numește UPDATED – comunicat Hidroelectrica
Hidroelectrica și-a lansat aplicația de mobil. Cum se numește UPDATED – comunicat Hidroelectrica
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și compania care înregistrat cea mai mare creștere a numărului de clienți pe furnizare, și-a lansat aplicația de......
CFR SA electrifică încă opt secții de circulație: Licitație pentru Podu Olt – Sibiu – Vințu de Jos
CFR SA electrifică încă opt secții de circulație: Licitație pentru Podu Olt – Sibiu – Vințu de Jos
CFR SA, prin sucursala regională CF Brașov, a lansat licitație pentru studiul de fezabilitate necesar electrificării ...
Huawei lansează în România primul ceas smart cu finisaje din aur de 18K
Huawei lansează în România primul ceas smart cu finisaje din aur de 18K
Huawei Consumer Business Group (CBG) lansează în România primul dispozitiv smart din categoria wearables, care îmbină ...
Propunerile SGG pentru posturile din Consiliul de Supraveghere la Transelectrica. Pe listă e și Adrian Borotea, care a fost la CEZ
Propunerile SGG pentru posturile din Consiliul de Supraveghere la Transelectrica. Pe listă e și Adrian Borotea, care a ...
Transelectrica a anunțat în această dimineață care sunt numirile propuse de acționarul majoritar pentru pozițiile ...