Adrian Porumboiu: „Retailerii au adaosuri de peste 90%. Cine impozitează taxele de raft?”

În ciuda asigurărilor venite din partea Guvernului şi a retailerilor că reducerea TVA la alimente, de la 1 iunie, se va resimţi în buzunarele românilor, marii producători agricoli susţin că nu va fi aşa. Ei acuză comercianţii că le-au majorat taxele de marketing.
Alina Stanciu - mie, 13 mai 2015, 21:20
Adrian Porumboiu:

Adrian Porumboiu, proprietarul grupului de firme Racova, cu afaceri în agricultură şi industria alimentară, acuză marile lanţuri de magazine că vor să compenseze reducerea preţurilor la alimente, anunţată de la 1 iunie în contextul scăderii TVA, prin majorarea taxelor de marketing. Omul de afaceri crede că populaţia nu va beneficia astfel de scăderi de preţuri de până la 12%, aşa cum au anunţat comercianţii şi unii procesatori. „Eu cred că preţurile vor rămâne aceleaşi pentru că retailerii ne cer taxe mai mari, noua producătorilor. Eu vând produse lactate către Kaufland unde trebuie să plăteşti 8 taxe care însumează 90% din preţul final al produsului. După ce s-a anunţat reducerea TVA, ne-au trimis notă că mai vor 7%”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Adrian Porumboiu. Potrivit acestuia, situaţia este întâlnită în toate reţelele de hipermarketuri. „Câte impozite se plătesc din acest adaos comercial de 90%?”, se mai întreabă retoric Porumboiu, care crede că este vorba despre miliarde de euro neimpozitate care se repatriază în ţările de origine ale respectivelor reţele.

„Diferenţa de preţ de la fabrică la hipermarket este 90%. Este o umilinţă totală”, mai spune Porumboiu, care nu se gândeşte însă să renunţe la contractele cu hipermarketurile. „Nimeni nu are curajul să se ia de hipermarketuri”, mai crede omul de afaceri. 

Porumboiu este proprietarul Ilvas SA, producătorul brandului de lactate VIO, sub umbrela căruia se comercializează lapte ,unt, brânzeturi, smantână, iaurt, lapte bătut şi sana. Fabrica Ilvas este cea mai mare unitate de procesare a laptelui din Vaslui şi procesează în momentul de faţă în jur de 30.000 de litri pe zi. „Noi procesăm numai de la fermele noastre şi avem în plan ca anul acesta să extindem producţia la 70.000 de litri pe zi. Capacitatea fabricii este de 100.000 de litri”, a mai declarat Porumboiu. Lactatele VIO  sunt comercializate cu precădere prin magazinele proprii, în Moldova.

Ilvas SA a raportat în 2013, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, o cifră de afaceri de 22.8 milioane de lei şi un profit net de peste 210.000 de lei.

„Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România nu comentează contractele de vânzare-cumpărare dintre comercianţi şi furnizori. Aceste contracte sunt confidenţiale. Dacă producătorii se consideră nedreptăţiţi de bugetele de marketing se pot adresa Consiliului Concurenţei”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Delia Nica, director executiv AMRCR, întrebată fiind cum comentează afirmaţiile lui Porumboiu.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...