Adrian Porumboiu a ieşit din acţionariatul Agrocomplex Bârlad. Cumpărătorul este gigantul Trans-OIL din Moldova

Omul de afaceri Adrian Porumboiu a ieşit din acţionariatul Agrocomplex Bârlad, una dintre firmele ce fac parte din grupul Racova. Cumpărătorul este o companie cu sediul în Elveţia ce face parte din grupul Trans-Oil, cel mai mare jucător de pe piaţa agricolă din Republica Moldova.
Economica.net - joi, 07 iul. 2016, 21:02
Adrian Porumboiu a ieşit din acţionariatul Agrocomplex Bârlad. Cumpărătorul este gigantul Trans-OIL din Moldova

Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai importanţi latifundiari ai ţării, s-a retras din acţionariatul Agrocomplex Bârlad, parte a grupului de firme Racova pe care îl controlează, arată datele furnizate ECONOMICA.NET de către Termene.ro. Potrivit sursei citate, compania este deţinută acum de către compania elveţiană Delta Commodity and Financial Services (DCFS) SA, SIF II Moldova, Constantin Duluţe – cel care exploatează Insula Mare a Brăilei şi avocatul Dimitriu Sorin Manuel.

DCFS figurează şi în acţionariatul companiei Racova SA care este, la rândul său, în acţionariatul Comcereal SA Vaslui, compania prin care omul de afaceri exploatează în jur de 27.400 de hectare în judeţul Vaslui.

DCFS este parte a grupului agroindustrial Trans-OIL, cel mai mare comerciant de cereale şi producător de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova. Grupul este controlat de magnatul american cu origini gruzine Vaja Jhashi şi este activ pe piaţa din România din 2014, când a început să producă pe liniile fabricii de uleiuri Ulerom deţinut de Adrian Porumboiu.

„Este vorba despre o separare a business-ului.Tranzacţia a început în urmă cu un an de zile”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Adrian Porumboiu, fără a da alte amănunte. 

„Eu am foarte puţin din acea firmă, de pe vremea când am lucrat ca director. Nu cunosc ce s-a întâmplat cu acţionariatul”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Constantin Duluţe, proprietarul Agricost SRL, compania care exploatează cea mai mare suprafaţă arabilă a ţării.

În noiembrie anul trecut, mirşanu.ro scria că grupul de firme Trans-OIL, un grup cu sediul social în Elveţia şi acţionariat american, ar fi cumpărat grupul Racova. Finalizarea tranzacţiei urma să aibă loc după ce se ajungea la un acord cu creditorii care au bani de recuperat în baza creanţelor neplătite de firmele din grupul Racova.

Porumboiu declara în noiembrie 2015, pentru ECONOMICA.NET, că nu confirmă şi nici nu infirmă tranzacţia cu TransOil, dar că investitorul cu care a discutat nu are legătură cu oligarhi ruşi, aşa cum s-a menţionat în presă. Acesta spunea atunci că nu va ieşi din business şi că grupul pe care îl conduce este în restructurare. „Trecem printr-un amplu proces de restructurare, iar atunci când se va finaliza vom face publice planurile noastre. Multe elemente sunt confidenţiuale (…) Eu nu o să ies din afaceri. Nu o să plec pe un vas de croazieră, o să rămân aici să îmi fac treaba”, declara pentru ECONOMICA.NET Adrian Porumboiu.

Detalii aici: Ce se întâmplă cu imperiul lui Adrian Porumboiu: „Suntem în restructurare. Nu o să ies din afaceri”

Agrocomplex Bârlad a raportat în 2015 o cifră de afaceri în valoare de 40,9 milioane de lei, în scădere faţă de anul anterior când a avut un rulaj de 49,7 milioane de lei. Pierderile companiei sunt în creştere abruptă ajungând în 2015 la 42,4 milioane de lei, comparativ cu 9,5 milioane de lei în 2014. Societatea are în jur de 200 de angajaţi.

În ceea ce priveşte Comcereal SA, compania a rulat anul trecut 76,3 milioane de lei, faţă de 209,3 milioane de lei în 2014 şi pierderi de 57,5 milioane de lei.

Business-ul lui Porumboiu a suferit anul trecut atât din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, cât şi a faptului că nu a mai beneficiat de subvenţii, urmare a unor probleme cu Agenţia de Plăţi. 

Detalii aici:

Al doilea mare latifundiar al ţării are conturile blocate

şi Porumboiu a învins Ministerul Agriculturii: instanţa a suspendat „amenda” Comcereal Vaslui

Războiul Porumboiu vs. Ministerul Agriculturii: de ce nu a primit latifundiarul nici un leu din subvenţiile pe suprafaţă

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...