Vasilescu: Bugetul nu poate suporta două şocuri – majorarea salariilor şi reducerea CAS

Este imposibil să se apese ambele pedale în 2012: şi majorarea salariilor şi reducerea CAS. Mai simplu este să se apese pe pedala salariilor, dar trebuie găsite resurse. E mai complicat cu CAS-ul. Declaraţiile au fost făcute la RFI de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Economica.net - joi, 15 mart. 2012, 10:47
Vasilescu: Bugetul nu poate suporta două şocuri - majorarea salariilor şi reducerea CAS

Banca Naţională, potrivit legii, „este neutră în această chestiune, nu are nici legătură cu salariile bugetarilor”, precizează Adrian Vasilescu. „Pot să vă spun un punct de vedere al meu şi al colegilor mei cu care dialoghez zilnic aici, la Banca Naţională”, menţionează consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu..

Adrian Vasilescu e de părere că nu pot avea loc în acelaşi timp în 2012 şi majorarea salariilor şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale: „Cred că nu ar putea bugetul ţării dintr-odată să suporte două şocuri. Cât priveşte un singur şoc, cel al reîntregirii salariilor pentru bugetari, înţeleg de la autorităţile care au prerogative în această privinţă, că ar exista resurse”, scrie RFI Romania.

Adrian Vasilescu spune că „e necesar să fie găsite resurse şi asta-i o faţă care va suferi şocul. Dar mai este o faţă: noi vorbim despre PIB, toată lumea asta din America până în Japonia e cu ochii pe PIB. Or se ştie că la nivel bugetar, PIB-ul se realizează prin salariul bugetarului. Dacă salariul bugetarului e mai mare, contribuţia lui la PIB e mai mare. Dacă e mai mic, contribuţia lui la PIB e mai mică. Foarte multe ţări, n-o să dau exemplul Greciei, dar o să-l dau pe-al Franţei fac o bună parte din PIB prin salarii mari date bugetarilor. Sigur că aceste salarii mari trebuie să fie susţinute de economie, dar aşa e jocul în această lume, cu cât e salariul bugetarului mai mare, cu atât contribuţia la valoarea adăugată a celor 1,3 milioane de oameni care lucrează în sistemul bugetar va fi mai mare”.

„Nu vreau să intru în corul care cântă fals”

Întrebat cum comentează afirmaţiile unor comentatori şi oameni politici, care spun că nu ar exista resurse pentru majorarea salariilor în 2012, Adrian Vasilescu a răspuns: „Eu n-aş vrea să intru în acest cor. Aş putea să vă spun că foarte mulţi din acest cor cântă fals şi n-aş vrea să cânt şi eu fals alături de ei. Eu aud la televizor sau citesc prin ziare spunându-şi opinia oameni care n-au văzut în viaţa lor în faţă cum arată întregul buget, dar vin şi spun cu o dezinvoltură teribilă puncte de vedere. Eu nu vreau să intru în acest cor”.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu afirma recent la Antena 3 că declaraţiile sale privind o posibilă reducere a CAS erau mai degrabă un semnal de încurajare pentru mediul privat. Adrian Vasilescu apreciază că „mai simplu s-ar apăsa pe pedala salariilor”. „Cine se uită cu ambii ochi la CAS? Antreprenorii privaţi. Sigur că pentru ei ar fi un mesaj de încurajare nu să li se spună vorbe despre CAS, ci să se facă ceva concret. Din punctul meu de vedere, în acest an este imposibil să se apese pe ambele pedale. Cred că mai simplu este să se apese pe pedala salariilor. E mai complicat cu CAS-ul”, conchide consilierul guvernatorului BNR.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...