Adriana Arhire, CEO IT Genetics: Multe companii și-au mutat bugetele de investiții în bugete de cheltuieli cu energia

Provocările apărute în acest an au schimbat de mai multe ori modul în care piața de software a evoluat și au dus la creșteri de prețuri atât la materiile prime, cât și la utilități. Acest lucru a forțat multe companii să își mute bugetele de investiții în bugete de cheltuieli cu energia, spune, într-un interviu pentru Economica.net, Adriana Arhire, CEO IT Genetics, companie cu capital integral românesc și unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii hardware şi software pe piaţa DC/POS (colectare de date şi puncte de vânzare).
Lidia Neagu - joi, 27 oct. 2022, 22:10
Adriana Arhire, CEO IT Genetics: Multe companii și-au mutat bugetele de investiții în bugete de cheltuieli cu energia

În 2021, IT Genetics a atins pragul de 10 milioane de euro cifră de afaceri, în creștere cu 43% față de anul anterior. În cei 15 ani de expertiză pe piața locală și cea internațională, compania a implementat proiecte complexe pentru clienți din industriile de retail, HoReCa, transport, logistică, producție, farma și sănătate, educație, banking etc.

”Provocările apărute în acest an au schimbat de mai multe ori modul în care piața a evoluat. Din fericire, importanța digitalizării a fost înțeleasă și se află în centrul tuturor politicilor, atât la nivelul țării noastre, cât și la nivel european (…) În sectorul nostru de activitate, companiile caută soluții care să le ofere rezultate concrete, cât mai rapid. Iar principala măsură pe care o pot adopta și care devine o necesitate este trecerea de la colectarea manuală a datelor, la colectarea automatizată. Această primă măsură le poate oferi companiilor agilitatea necesară pentru a face față noului context economic turbulent”, spune Adriana Arhire, CEO IT Genetics. 

Conform Comisiei Europene, până în 2030, trei din patru companii ar trebui să utilizeze servicii de cloud computing, sisteme de tip big data și inteligența artificială, peste 90% dintre IMM-uri ar trebui să ajungă cel puțin la un nivel de bază de adoptare a tehnologiilor digitale, iar numărul de start-up-uri de tip unicorn din UE ar trebui să se dubleze. Cu toate acestea, România nu excelează la adopția tehnologiilor digitale, așa cum o arată multe rapoarte internaționale, inclusiv DESI (Indicele economiei și societății digitale). Un motiv ar fi, spune Adriana Arhire, ”investiția inițială mare și efortul susținut pe care compania trebuie să-l depună pe perioade lungi de timp”. Toate acestea duc la o rată de adopție scăzută.

”Anul 2022 s-a anunțat a fi unul cu multe provocări încă de la început. Urmările pandemiei de COVID19, riscul geopolitic din Ucraina, creșterea inflației, problemele cauzate de situația energetică – toate acestea s-au reflectat, în primul rând, în creșterea prețurilor materiei prime. Iar această creștere, din păcate, s-a transferat în dificultatea de a menține aceleași condiții comerciale pentru clienții noștri. Creșterile de prețuri coroborate cu actuala situație economică îi fac pe partenerii noștri să fie mai prudenți în adoptarea de noi proiecte și direcții de dezvoltare. Anul acesta, multe companii și-au mutat bugetele de investiții în bugete de cheltuieli cu energia”, continuă aceasta. 

Potrivit CEO-ului, în pofida acestui context dificil, IT Genetics își menține trendul de creștere, datorită a doi piloni importanți, respectiv soluțiile de automatizare, care acoperă nevoile actuale ale pieței și care sunt indispensabile companiilor ce vor să rămână relevante și, piețele externe, care, deși sunt și ele expuse acestui context extern dificil, au un ritm diferit de creștere și absorbție a tehnologiei. 

”Toate cele 3 piețe externe pe care activăm – Bulgaria, Ungaria și Spania – sunt piețe care au o deschidere mare față de implementarea soluțiilor de digitalizare, iar acest lucru se reflectă în creșterile susținute pe care le-am avut an de an. În acest moment, ele reprezintă o parte importantă din cifra noastră de afaceri, iar în 2023 preconizăm o creștere pe aceste piețe mai mare de 20%”, punctează oficialul IT Genetics. 

Comerțul online, cea mai mare cerere pentru automatizări

Un nivel mai avansat al digitalizării creează companiei mai multă rezistență economică în fața unei crize. Pandemia, care a afectat toate domeniile de activitate, a forțat companiile să prioritizeze procesul de digitalizare pentru a rămâne competitive.

”Primii pași făcuți de companii în acea perioadă sunt susținuți în continuare prin diverse programe guvernamentale ce oferă sprijin IMM-urilor în procesul de digitalizare. Dacă până în 2020, sectorul de producție era principalul sector care adresa cereri de automatizare, odată cu restricțiile impuse de autorități și mutarea majorității tranzacțiilor în mediul online, s-au intensificat cererile venite din ecommerce, retail și logistică”, explică Adriana Arhire. 

Astfel, conform datelor IT Genetics, cea mai mare pondere de creștere a avut-o ecommerce-ul: cererile de automatizare pentru această verticală au crescut cu peste 30%. 

Planurile de dezvoltare pentru anul viitor vizează extinderea pe piețele externe și dezvoltarea portofoliului de soluții cu noi tehnologii. Potrivit lui Arhire, compania a dezvoltat parteneriate puternice cu unii dintre cei mai mari producători de tehnologie la nivel mondial. ”Acest lucru ne permite să implementăm rapid tehnologiile inovative care modelează piețele externe și care setează trendurile din industriile în care activăm”.

Echipa IT Genetics este formată în acest moment din aproximativ 90 de angajați, iar modul de lucru este unul hibrid. Pentru acest an, reprezentanții companiei estimează o creștere de 20%, comparativ cu 2021. 

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...