Aer de relaxare, înainte de 1 iunie – Franţa redeschide terasele şi muzeele, New Yorkul renunţă la purtarea măştii

În Franţa se redeschid terasele şi muzeele, în Austria, restaurantele îşi aşteaptă din nou clienţii, iar New Yorkul renunţă la purtarea măştii: rezidenţii mai multor ţări occidentale se bucură, începând de miercuri, de mai multă libertate pe fundalul unei scăderi a numărului de infectări cu noul coronavirus, spre deosebire de India, cufundată în continuare într-o criză sanitară acută, informează AFP.
AGERPRES - mie, 19 mai 2021, 12:01
Aer de relaxare, înainte de 1 iunie - Franţa redeschide terasele şi muzeele, New Yorkul renunţă la purtarea măştii

Cinematografele, teatrele şi muzeele din Franţa pot organiza din nou evenimente cu spectatori, care vor trebui să poarte măşti, la parametri maximali de funcţionare. Interdicţia de circulaţie a fost decalată cu două ore şi este în vigoare în intervalul 21:00 – 06:00, scrie Agerpres.

În ultimele zile, proprietarii cafenelelor au muncit de zor pentru a asigura aprovizionarea cu băuturi şi bere, precum şi pentru a curăţa şi instala terasele. Unii dintre aceştia au deschis liste de rezervare, care s-au umplut deja. Este o reîntoarcere ”la viaţă, cu adevărat” şi la posibilitatea de a te întâlni cu ”prietenele” la un pahar, spune Amélie, o pariziancă de 32 de ani.

Relaxarea parţială a restricţiilor a fost decisă în urma unei diminuări a circulaţiei virusului, care rămâne cu toate acestea ridicată (circa 14.000 de noi cazuri zilnice în medie) şi de o creştere a ritmului de vaccinare în Franţa, unde, până acum, s-au înregistrat 108.000 de decese din cauza pandemiei.

Reîntoarcerea la viaţa normală face un pas în plus în Austria, unde restaurantele, hotelurile şi locurile de cultură se deschid integral începând de miercuri. Cu toate acestea, va fi necesară prezentarea unui document de identitate la intrarea în diferite spaţii, realizarea unui test pe loc atunci când acest lucru este posibil, prezentarea unui test cu rezultat negativ, a dovezii vaccinării sau a unui document care atestă prezenţa anticorpilor.

New York renunţă la mască

După ce a fost epicentrul pandemiei în primăvara anului 2020 şi a manifestat o prudenţă extremă în ultimele luni în ceea ce priveşte coronavirusul, New Yorkul marchează miercuri ridicarea a numeroase interdicţii, restricţii de capacitate fiind în continuare menţinute în special în restaurante.

Avansul ratei de vaccinare – peste 60% dintre rezidenţii New Yorkului au primit deja cel puţin o doză -, precum şi scăderea ratei de pozitivare pentru COVID-19, în prezent mai mică de 1,5%, a determinat mai multe bănci importante precum JPMorgan Chase şi Goldman Sachs să renunţe la munca de la domiciliu generalizată în rândul angajaţilor.

Măsurilor de relaxare li s-au adăugat permisiunea, în cazul persoanelor vaccinate, de a nu mai purta mască nici măcar în interior: după câteva zile de ezitare, guvernatorul statului New York a confirmat această permisiune a autorităţilor federale, care va intra în vigoare începând de miercuri.

Cu toate acestea, există o anumită confuzie referitoare la această măsură, întrucât nu verifică nimeni dacă persoanele care nu poartă mască au fost sau nu vaccinate. Unii dintre proprietari, care au libertatea de a impune purtarea măştii în spaţiile pe care le deţin, intenţionează să facă astfel de verificări, cum ar fi Juan Rosas, managerul unui restaurant din Manhattan. ”Cred că este prea devreme, se grăbesc”, a precizat acesta pentru AFP.

”Vară de libertate”

Ieşirea din criză se întrevede de asemenea şi în Quebec, una dintre provinciile canadiene cel mai grav afectate de COVID-19: prim-ministrul provinciei, François Legault, a anunţat marţi ”o vară de libertate” odată cu renunţarea treptată la restricţii până în luna iunie. Se va renunţa la interdicţia de circulaţie începând cu 28 mai, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie pentru persoanele vaccinate începând cu 25 iunie.

”Astăzi o întrevedem, speranţa este aici”, a spus bucuros Legault cu prilejul unei conferinţe de presă.

Optimismul ţărilor occidentale, unde vaccinarea este în plină desfăşurare, contrastează cu situaţia în continuare catastrofică din India, unde campaniile de imunizare au trebuit oprite în mai multe regiuni din cauza trecerii ciclonului Tauktae, care a făcut cel puţin 33 de morţi şi 93 de dispăruţi.

India, ţară cu 1,3 miliarde de locuitori, a înregistrat marţi 4.329 de decese, un nou record, şi 263.533 de cazuri în 24 de ore, ridicând bilanţul total la peste 25 de milioane de cazuri şi 278.719 de decese. Pe întreg teritoriul ţării, spitalele sunt suprapopulate, personalul sanitar a ajuns la capătul puterilor, iar oxigenul şi medicamentele lipsesc.

Situaţia este la fel de preocupantă în Argentina, care a înregistrat marţi noi recorduri la numărul de cazuri noi (35.543) şi de decese (745) într-o singură zi.

”Nu ne dăm bătuţi, ştim că trăim vremuri dificile”, a declarat preşedintele Alberto Fernandez, care a promis că va accelera ritmul vaccinării. Între timp, ”nu există o altă modalitate de ne proteja decât de a păstra distanţa, de a evita mijloacele de transport, circulaţia”, a mai spus acesta.

Noul coronavirus a făcut cel puţin 3,3 milioane de morţi şi a infectat peste 163 de milioane de persoane pe plan global de la sfârşitul lui decembrie 2019, potrivit unui bilanţ realizat marţi de AFP pe baza unor surse oficiale

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...