AeRO: Sameday Courier este primul brand românesc de curierat care se listează la Bursa din Bucureşti

Delivery Solutions SA, compania care operează brandul Sameday Courier, va deveni primul operator românesc de curierat rapid listat pe Bursa de Valori București, potrivit unui comunicat al companiei. Acțiunile companiei vor fi disponibile pe piața AeRO, sistemul alternativ de tranzacționare administrat de BVB. Joi BVB va prezenta alte câteva companii dornice să intre pe AeRO.
Adrian N. Ionescu - mie, 11 feb. 2015, 11:39
AeRO: Sameday Courier este primul brand românesc de curierat care se listează la Bursa din Bucureşti

Delivery Solutions SA, compania care operează brandul Sameday Courier, va fi una dintre companiile care se vor lista pe piaţa AeRo, sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), unde sunt primite şi IMM-urile doritoare de a se pregăti pentru intrarea pe piaţa principală a BVB.

Acționarii companiei vor să cedeze împreună aproximativ 10% din titlurile pe care le dețin, pentru a asigura lichiditatea iniţială a acţiunilor, „nefiind exclusă nici posibilitatea unei majorări de capital in viitor”, spun oficialii Delivery Solutions.

„Am inceput toate demersurile necesare listării, cel mai probabil vor fi finalizate în cursul aceste luni”, a declarat Octavian Bădescu, antreprenor și fondator al Sameday Courier.

Consultantul Sameday Courier in privința listării la Bursă este compania FSA Advisory.

Piaţa AeRO BVB Market for Equities este sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB rebranduit în urma noii funcţionalităţi primite în cadrul strategiei de dezvoltare a BVB. Piaţa AeRO este dedicată firmelor mici şi mijlocii cu potenţial de creştere ridicat şi interesate să folosească bursa ca mijloc de finanţare.

Firmele candidate la admiterea pe piaţa AeRO trebuie să satisfacă criterii minime adecvate pentru un start-up: o capitalizare anticipată de cel puţin 250.000 euro (valoarea de piaţă în funcţie de preţul la bursă) şi un free-float (pondere de acţiuni în circulaţie liberă) de cel puţin 10% din total, sau minimum 30 de acţionari.

„Prin listare se pot atinge mai multe obiective: se reliefează o valoare a companiei recunoscută de piață. Se poate obține capital de dezvoltare. Crește credibilitatea companiei cu toate efectele subsecvente. Crește expunerea. Poți folosi propriile acțiuni pentru a achiziționa alte companii în viitor. Poți transforma în cash o parte din portofoliul investițional al acționarilor. Când noi – actionarii – am luat decizia listării, am avut în vedere toate aceste aspecte”, a explicat Lucian Baltaru, general performance manager la Sameday Courier.

Sameday Courier

Sameday Courier a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de aproximativ 1,6 milioane de euro, în creștere cu 50% față de anul precedent, in conditii de profitabilitate.

„Suntem o companie care distribuie și dividende, dar care păstrează și resurse pentru continuarea dezvoltării”, a completat Lucian Baltaru.

Pentru anul 2015, Sameday Courier estimează o cifră de afaceri cuprinsă între 2 – 2,5 milioane de euro și o rată a profitului de două cifre, potrivit datelor furnizate de companie. Oficialii său susţin că singura companie românească specializată în livrările în aceeași zi, atât în țară, cât și în străinătate.

Compania a fost înființată în 2007.

Listarea survine după ce, la sfârșitul anului trecut compania s-a transformat în societate pe acțiuni, o altă premieră pentru piața operatorilor de curierat din România, potrivit oficialilor.

„Listarea este fără îndoială un moment important în viața oricărei companii. Este  o experiență nouă și pentru noi, vom vedea cum vor evolua lucrurile, însă nouă nu ne-a lipsit niciodată curajul de a accepta provocări, de a ne diferenția, de a încerca abordări inovative, disruptive, în toate acțiunile noastre”, a mai spus Octavian Bădescu.

Pentru următorii ani, acționarii actuali au ca obiectiv creșterea valorii companiei.

„Aceasta înseamnă creșterea cifrei de afaceri, a profitului, iar în acest scop serviciile oferite de noi trebuie să fie la standarde foarte ridicate. Rămânem în continuare adepții unei poziționări adecvate, fanii diferențierii, inovării, adepții focalizării pe acele nișe pe care deținem avantaje competitive și a speculării oportunităților pe care piața le oferă în anumite perioade. Sameday va face în continuare ceea ce știe mai bine”, a mai punctat Octavian Bădescu, antreprenor și fondator al Sameday Courier.

De asemenea, planurile de dezvoltare ale companiei includ consolidarea poziției acesteia în curieratul local și consolidarea, în general, pe nișa livrărilor în aceeași zi. „Astfel de livrări au tendința de a deveni „same hour”, iar aici zona de „food delivery” este în avangardă.

Integrarea cu aplicația Lokko și sistemul aferent de gestionare al comenzilor joacă un rol important în dezvoltarea afacerii si consideram ca acest lucru ne va ajuta si din perspectiva profitabilitatii.

Compania va continua să se dezvolte și pe segmentul livrărilor în regim mai puțin accelerat, de tip poștal, iar livrările neadresate (dropmail-ul) vor avea și ele o pondere semnificativă.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu anunţă modificarea Codului Fiscal: E nevoie de o redimensionare şi o reaşezare a impozitelor. Susţin cota progresivă. Măsurile vor fi prezentate până la 1 iunie
Ciolacu anunţă modificarea Codului Fiscal: E nevoie de o redimensionare şi o reaşezare a impozitelor. Susţin cota progresivă. ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a anunţat luni, la sediul PSD, că sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le ia coaliţia, pe care şi să le prezinte până la 1 iunie. Codul Fiscal......
Fondul Proprietatea – profitul net a crescut cu 17,7%, la 826,1 milioane de lei, în primul trimestru
Fondul Proprietatea – profitul net a crescut cu 17,7%, la 826,1 milioane de lei, în primul trimestru
Fondul Proprietatea a raportat un profit net de 826,1 milioane de lei în primul trimestru din acest an, în creştere cu ...
Împrumut de 20 de milioane de lei pentru Trustul de Clădiri Metropolitan, destinat proiectelor Prelungirea Ghencea şi Doamna Ghica
Împrumut de 20 de milioane de lei pentru Trustul de Clădiri Metropolitan, destinat proiectelor Prelungirea Ghencea şi ...
Municipiul Bucureşti urmează să acorde Trustului de Clădiri Metropolitan un împrumut de 20 de milioane de lei, în baza ...
Germania nu va mai importa petrol din Rusia, indiferent de sancţiunile Uniunii Europene
Germania nu va mai importa petrol din Rusia, indiferent de sancţiunile Uniunii Europene
Germania intenţionează să înceteze să mai importe petrol din Rusia de la finele acestui an, chiar dacă Uniunea Europeană ...