UPDATED. 14 curse TAROM au fost anulate după ce piloții s-au declarat „inapți de zbor”. Ministrul Transporturilor cere măsuri urgente

Compania TAROM a anulat luni, 7 iulie, 14 curse interne şi externe din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor, a anunţat operatorul aerian.
AGERPRES - lun, 08 iul. 2024, 09:27
UPDATED. 14 curse TAROM au fost anulate după ce piloții s-au declarat

UPDATE 14.31 TAROM a anulat și zborul spre Belgrad și perechea lui, RO 211.

UPDATE 13.34 Tot mai multe curse anulate. Zborul RO643 spre Cluj-Napoca a fost anulat.

UPDATE 13.07 Mai multe curse TAROM înregistrează întârzieri la decolare. Cursa spre Londra a decolat la ora 13, cu 40 de minute întârziere. Cu întârziere a decolat și zborul spre Heraklion. Și zborul spre Cluj-Napoca, care trebuia să decoleze la 12.4o, este întârziat. Datele din platforma Flight Radar arată că avionul ar urma să decoleze la ora 13.40. Un alt zbor, spre Iași, trebuia să decoleze la 12.50 însă nici acesta nu arată ca fiind decolat.

UPDATE 12.39 Alte două curse au fost anulate pe lângă cele anunțate inițial de compania TAROM. Este vorba de zborurile spre Madrid (RO 415/416) și spre Sofia (RO 291/ 292), potrivit datelor disponibile pe site-ul aeroportului Otopeni, unde sunt afișate informații despre starea zborurilor.

Știrea inițială

„În conformitate cu reglementările internaţionale de aviaţie şi politicile interne stricte privind siguranţa zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat „inapt de zbor”. Deciziile individuale ale piloţilor au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea şi confortul pasagerilor şi a echipajului”, transmit reprezentanţii TAROM, într-un comunicat de presă.

Cursele anulate până acum sunt: ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni, ROT167/8 Otopeni -Beirut- Otopeni, ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni, ROT701/2 Otopeni – Iaşi-Otopeni, ROT621/2 – Otopeni – Oradea-Otopeni, ROT261/2 – Otopeni – Istanbul-Otopeni, ROT231/2 – Otopeni – Budapesta-Otopeni, ROT 301/2 – Otopeni – Frankfurt-Otopeni, ROT361/2 – Otopeni – Amsterdam – Otopeni şi ROT 381/2 – Otopeni – Paris-Otopeni.

Compania a precizat, în comunicat, că traversează o situaţie fără precedent, iar echipele unite TAROM lucrează pentru identificarea de soluţii şi protejarea pasagerilor încă de azi noapte. Departamentele Comercial, Ticketing, Call Center şi o parte dintre piloţi şi însoţitorii de zbor sunt în acest moment în mobilizare operaţională şi iau în calcul rerutări sau alte alternative, timp în care se asigură pasagerilor de pe aeroport cele necesare. Pentru aceste activităţi s-a alocat deja personal suplimentar, se menţionează în comunicat.

„TAROM regretă disconfortul creat şi asigură pasagerii că siguranţa acestora este prioritatea noastră absolută. Ne angajăm să oferim alternative convenabile pentru pasagerii afectaţi de aceste anulări. Echipa noastră de asistenţă va contacta direct pasagerii pentru a oferi informaţii detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opţiuni disponibile. Compania TAROM depune toate eforturile şi ia măsurile necesare pentru a reduce impactul pe care această situaţie l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectaţi, iar aceştia vor fi informaţi despre noile aranjamente de zbor”, a transmis operatorul aerian naţional.

În acest context, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a solicitat echipei manageriale a companiei TAROM să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a operatorului aerian naţional.

„Am solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situaţia actuală! Echipa managerială, selecţionată în baza prevederilor Ordonanţei privind managementul corporativ, are toate pârghiile legale să ia decizii administrative necesare pentru evitarea unor astfel de blocaje şi pentru a preveni repetarea lor! De aceea, echipa managerială trebuie să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a companiei TAROM”, a scris ministrul Transporturilor, luni dimineaţa, pe pagina de socializare.

Potrivit sursei citate, accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant şi nu pe menţinerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuţie la buna funcţionare a TAROM.

Sorin Grindeanu a subliniat că aşteaptă o comunicare publică detaliată a directorului general al TAROM prin care să anunţe soluţiile identificate.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – TAROM a fost înfiinţată în anul 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind membră a Alianţei SkyTeam din 25 iunie 2010. Compania deţine o flotă de 18 aeronave şi are în portofoliul său un număr de 70 de destinaţii operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share. Din anul 1993, TAROM este companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulţi bugetari. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a crescut cu 1.762, în mai 2024, conform datelor Ministerului Finanţelor
Mai mulţi bugetari. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a crescut cu 1.762, în mai ...
Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în mai 2024, de 1.294.311, cu 1.762 mai multe comparativ cu luna anterioară (plus 0,13%), aproape 64%......
Primul tip de carne artificială aprobat în Europa este destinat să fie consumat de animalele de companie
Primul tip de carne artificială aprobat în Europa este destinat să fie consumat de animalele de companie
Marea Britanie va deveni prima ţară din Europa unde se va comercializa carne cultivată în laborator, după ce organismele ...
Ce spune şeful PPC, fostul Enel, despre situaţia din sistemul energetic naţional
Ce spune şeful PPC, fostul Enel, despre situaţia din sistemul energetic naţional
Sistemul energetic naţional îşi arată limitele tehnice, fiind supus unui stres termic neobişnuit, iar printre cauzele ...
Ajungem la 1.000 de euro/MWh? Nou record de preț spot orar la energie electrică în România și mâine seară, avem din nou cel mai mare preț din Europa
Ajungem la 1.000 de euro/MWh? Nou record de preț spot orar la energie electrică în România și mâine seară, avem din ...
Avem din nou parte de un record de preț orar în piața spot, pentru a patra zi la rând și pentru a șaptea oară în ...