Aeroportul Otopeni va începe anul viitor lucrările la un nou terminal – secretar de stat

Aeroportul Henri Coandă (Otopeni) va finaliza în acest an toate exproprierile pentru un nou terminal, iar lucrările propriu-zise vor începe anul viitor, a declarat, vineri, Dragoş Titea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, prezent la conferinţa Ziua Aviaţiei.
Economica.net - vin, 12 apr. 2019, 09:58
Aeroportul Otopeni va începe anul viitor lucrările la un nou terminal - secretar de stat

Întrebat de jurnalişti care sunt măsurile luate pentru a reduce întârzierile curselor aeriene, el a răspuns: „Chiar dacă studiile arată că întârzierile au crescut, pot să vă spun că s-a investit foarte mult în aeroporturile din România. Şi în aeroportul principal al României, Henri Coandă, vor urma nişte investiţii anul acesta. Au fost alocaţi bani în bugetul companiei şi în următoare perioadă veţi vedea îmbunătăţirea căilor de rulare şi de ce să nu dăm drumul la acele investiţii în cele două piste. Mai mult decât atât, la nivelul Ministerului Transporturilor este o hotărâre de Guvern privind exproprierile pentru extinderea aeroportului. Exproprierile se vor finaliza în acest an şi cred că de anul viitor vom vedea începerea lucrărilor pentru noul terminal”, a spus Titea.

El a arătat că s-au făcut paşi importanţi pentru realizarea liniei de metrou M6 (Gara de Nord – Otopeni), unde lucrările vor începe în acest an. Tot în 2019 vor începe lucrările şi pentru un tren direct Gara de Nord – Otopeni, având termen de finalizare anul viitor.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Henrik Hololei, director general pentru Mobilitate şi Transport în cadrul Comisiei Europene, a afirmat că unul din patru sau cinci zboruri din Europa înregistrează întârzieri, 80% dintre ele ca urmare a lipsei de capacitate, iar una dintre soluţii este implementarea unui spaţiu aerian unic.

Potrivit unei analize AirHelp, publicată joi, numărul zborurilor întârziate pe aeroporturile din România, în primul trimestru al anului 2019, este cu aproape 70% mai mare decât în 2015, în timp ce ponderea în cazul zborurilor eligibile pentru compensaţii este de aproximativ 80%.

Conform companiei specializate în drepturile pasagerilor, în perioada ianuarie-martie 2019, numărul zborurilor anulate sau întârziate a crescut la peste 3.000, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. Dintre acestea, în 2019, pasagerii a peste 210 zboruri sunt eligibili pentru compensaţii din partea companiilor aeriene, în condiţiile în care cursele fie au fost anulate, fie au ajuns la destinaţie cu o întârziere mai mare de trei ore, fără a avea situaţii de excepţie, precum condiţii meteo nefavorabile, incidente cu drone sau păsări etc. Spre comparaţie, în 2015, doar 120 de zboruri au fost în această situaţie, în România.

De altfel, în primele trei luni ale anului curent, numărul pasagerilor eligibili pentru compensaţii aproape s-a dublat faţă de perioada similară din 2015. Astfel, numărul pasagerilor afectaţi depăşeşte 20.300 în trimestrul I din 2019, raportat la 10.600 de pasageri, în perioada similară din 2015.

În plus, se poate constata că rata punctualităţii curselor a scăzut de la 78,5% la 71,7%, în perioada analizată.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...