Aeroportul Henri Coandă recomandă ca pasagerii care au curse programate în orele de vârf să se prezinte la aeroport cu trei ore înainte de zbor

Economica.net
19 06. 2017
aeroport_53879500_29543100

Potrivit unui comunicat al CNAB remis luni AGERPRES, valorile traficului aerian pe Aeroportul Henri Coandă au crescut cu peste 20% faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu aproape 50% faţă de 2015.

‘Alinierea la noile reglementări internaţionale, obligatorii, pe linia controlului de securitate şi a celui de frontieră a condus la creşterea importantă a timpilor de procesare. Pentru menţinerea unui grad de confort adecvat, CNAB a suplimentat – până la dublare – numărul de ghişee de frontieră şi de linii de control de securitate şi a cooperat continuu cu instituţiile statului, în special Poliţia de Frontieră şi Brigada Antitero, care şi-au suplimentat, la rândul lor, efectivele care acţionează pe aeroport. Totuşi, în contextul creşterii spectaculoase a numărului de zboruri programate în orele de vârf – curse de linie sau charter – au rezultat aglomerări ale fluxurilor de pasageri, timpii medii de aşteptare la controalele de securitate şi de frontieră urcând până la 35 minute, pe fluxul de plecări fiind procesaţi până la 3.000 pasageri pe oră’, se arată în comunicat.

În aceste condiţii, CNAB revine cu recomandarea ca pasagerii care au curse programate în orele de vârf, în special cele care au ora de decolare între 5:00 şi 8:00, dar şi cele de după-amiaza, să se prezinte la aeroport cu trei ore înainte de zbor.

‘O recomandare similară a fost în mod repetat adresată şi companiilor aeriene şi agenţilor de handling care le deservesc, în sensul de a deschide un număr suficient de ghişee de check-in şi de a asigura personal propriu corespunzător numărului de curse pe care şi le-au programat la orele de vârf’, se mai spune în comunicat.

CNAB va continua implementarea unor măsuri de decongestionare a traficului de la orele de vârf, măsuri care riscă să se dovedească ineficiente în cazul în care alte şi alte curse vor fi programate la aceste ore.

La mijlocul lunii mai, CNAB anunţa că aeroporturile Capitalei – Henri Coandă şi Aurel Vlaicu – au fost incluse de Airports Council International-Europe în top 5 european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creştere a traficului aerian în primul trimestru din 2017.

‘La categoria aeroporturilor cu 5 – 10 milioane de pasageri pe an, Aeroportul Henri Coandă, care a avut o creştere de 21,4% a traficului aerian, a ocupat al cincilea loc, după Reykjavík-Keflavik (Islanda), Kiev, Larnaca (Cipru) şi Malta. Aeroportul Băneasa a ocupat primul loc, dar la categoria sub 5 milioane de pasageri pe an, fiind urmat de Nis (Serbia), Oradea, Mykonos (Grecia), Zadar (Croaţia)’, a spus CNAB.

CNAB a înregistrat, în primele trei luni ale anului 2017, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu, un trafic aerian de 2,6 milioane pasageri şi 28.249 mişcări de aeronave (aterizări şi decolări).

‘Evoluţia numărului de pasageri pe cele două aeroporturi ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti devansează semnificativ tendinţa generală înregistrată la nivel european, de 6,9%. Pe aeroporturile Capitalei s-a înregistrat, de asemenea, şi o creştere a numărului de mişcări de aeronave, depăşind şi la acest capitol trendul european, de 3%. Astfel, în primele opt luni ale anului 2016, numărul mişcărilor de aeronave pe aeroporturile din Bucureşti a crescut cu 8,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut’, arată CNAB.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a fost înfiinţată prin fuziunea dintre Compania Naţională ‘Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Bucureşti’ SA şi Societatea Naţională ‘Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu’ SA.

CNAB şi-a început activitatea în data de 5 februarie 2010. Capitalul social înregistrat este de 143.772.150 lei. Structura acţionariatului companiei este: 80% acţiuni deţinute de statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, şi 20% acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea.