AEW Europe a încasat anul trecut 9 mil.euro chirii în România

Grupul francez AEW Europe, proprietarul clădirii America House, nu este interesat de alte achiziţii în România în acest an, în special din cauza dificultăţilor la finanţare, şi se va concentra pe consolidarea proprietăţilor deţinute pe piaţa locală, care au generat anul trecut chirii de 9 mil.euro.
Economica.net - mie, 25 apr. 2012, 15:02
AEW Europe a încasat anul trecut 9 mil.euro chirii în România

„În momentul acesta nu este o prioritate pentru noi să achiziţionăm o altă proprietate în România, din cauza dificultăţilor în atragerea finanţarii, AEW fiind un investitor care se bazează pentru investiţii şi pe surse de finanţare externă. Vrem să îmbunătăţim cele două proprietăţi deţinute până acum în România (clădirea de birouri America House şi un parc de retail în Târgu Mureş, n.r.)”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Isabelle Clerc, Head of Asset Management AEW Europe în Europa Centrală.

Ea a participat la conferinţa de deschidere a unui centru de fitness World Class în cadrul America House.

America House, din Piaţa Victoria, are o suprafaţă de peste 27.000 de metri pătraţi, din care peste 13%, respectiv 3.500 de metri pătraţi sunt neocupaţi, mare parte din cauza plecării din clădire a operatorului de telefonie Cosmote, în 2011.

„Deoarece clădirea oferă spaţii mari pe etaj, de 1.000-2.000 de metri pătraţi, am preferat să aşteptăm să închiriem unor companii mari, în loc să divizăm spaţiile. Suntem în discuţii pentru aceste spaţii cu firme din sectorul serviciilor, dar şi alte companii internaţionale”, a adăugat Clerc.

Grupul a obţinut anul trecut venituri din închirierea clădirii de 4,9 milioane de euro, sub nivelul din 2010, când a încasat 5,5 milioane de euro, pe fondul plecării Cosmote.

Centrul comercial de la Târgu Mureş, ERP Târgu Mureş, cu o suprafaţă de 53.000 de metri pătraţi, din care 8.000 de metri pătraţi sunt neocupaţi, a fost achiziţionat de AEW Europe în 2008 de la compania belgiană Bel Rom.

„Am reuşit anul trecut să atragem companii importante în proiect, precum New Yorker, Cinema City, iar Auchan a extins suprafaţa hipermarketului. În perioada imediată vom mai anunţa o tranzacţie importantă cu unul dintre cei doi mari retaileri de modă la nivel european, dar nu pot să dau mai multe amănunte”, a adăugat Clerc.

Surse din piaţa imobiliară au declarat pentru MEDIAFAX că AEW Europe a semnat recent un contract de închiriere cu retailerul suedez H&M.

AEW a obţinut anul trecut veniturile din chirii de 3,9 milioane de euro din închirierea ERP Târgu Mureş, în creştere faţă de anul anterior, pe fondul atragerii de noi chiriaşi, dar şi din cauză că în 2010, urmare a crizei, compania a acordat o serie de reduceri de chirii retailerilor.

Clerc a arătat că achiziţia America House s-a dovedit „inspirată”, în pofida preţului ridicat pentru acea perioadă.

„Condiţiile de pe piaţă erau altele atunci, iar sunt sigură că în momentul în care finanţarea va fi accesibilă preţurile vor începe din nou să crească. Noi nu suntem presaţi să vindem, avem proprietăţi în portofoliu şi de 20 de ani, dar sunt şi active pe care le vindem şi după câteva luni”, a arătat Clerc.

AEW a plătit în 2007 circa 120 de milioane de euro pentru achiziţia America House, un preţ record la acea dată.

În ceea ce priveşte piaţa imobiliară românească din prezent, reprezentantul AEW spune că pe sectorul închirierilor lucrurile sunt pe un trend pozitiv, iar cel mai bun semnal pentru companie în acest sens este faptul că anul trecut majoritatea chiriaşilor din America House au reînnoit contractele. Mai mult de 13.000 metri pătraţi au fost reînnoiţi, de către clienţi precum Deloitte, S&T, Ţucă Zbârcea&Asociaţii, Ambasada Japoniei.

AEW a desemnat compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle agent exclusiv pentru închirierea spaţiilor vacante din America House.

AEW Europe este unul dintre principalii administratori de proprietăţi şi investiţii imobiliare din Europa. Compania are nouă birouri în Europa, având în administrare active evaluate la 18 miliarde de euro. AEW Europe este o subsidiară a Natixis Global Asset Management (NGAM), platforma de administrare de active a grupului Natixis.

Te-ar mai putea interesa și
Cîțu: Crește cu adevărat puterea de cumpărare a românilor, nu doar pe hârtie
Cîțu: Crește cu adevărat puterea de cumpărare a românilor, nu doar pe hârtie
Premierul Florin Cîţu a scris sâmbătă dimineaţă pe Facebook că, potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), veniturile românilor au crescut "cu adevărat" în......
Wahingtonul a anunțat înaintea întâlnirii dintre Biden și Putin că va acorda un nou ajutor militar pentru Ucraina
Wahingtonul a anunțat înaintea întâlnirii dintre Biden și Putin că va acorda un nou ajutor militar pentru Ucraina
Pentagonul a anunţat vineri un ajutor militar suplimentar de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina, cu câteva zile înaintea ...
Canada a renunțat să mai distribuie 300.000 de vaccinuri anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, pe care le consideră nesigure
Canada a renunțat să mai distribuie 300.000 de vaccinuri anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, pe care le consideră ...
Canada a anunţat vineri că renunţă să distribuie lotul de 300.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 Johnson & Johnson ...
Guvernatorul Texasului vrea să reia lucrările pentru construirea unui zid la granița cu Mexicul
Guvernatorul Texasului vrea să reia lucrările pentru construirea unui zid la granița cu Mexicul
Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, va anunţa săptămâna viitoare planul său de a construi un zid la graniţa dintre ...