Afacerea Euro 2020: Cât vor câștiga participantele și cât a pierdut Bucureștiul

Euro 2020 se bucură de cea mai bună rețetă financiară dintre toate turneele finale de Campionat European desfășurate până în prezent. Se preconizează venituri de aproximativ 2,5 miliarde de euro pentru organizatori, profitul anticipat fiind de aproximativ un miliard.
Ion Dobreanu - mie, 23 iun. 2021, 19:15
Afacerea Euro 2020: Cât vor câștiga participantele și cât a pierdut Bucureștiul

Fondul de premiere pentru participantele la competiția găzduită în premieră de unsprezece orașe este de 371 de milioane de euro. Echipa care va ridica trofeul după ultimul fluier al finalei de pe 11 iulie poate primi în total, 34 de milioane de euro.

Doar pentru că s-a calificat la turneul final, fiecare echipă a primit 9,25 de milioane de euro. Victoria în faza grupelor a fost recompensată cu 1,5 milioane de euro, iar remiza a adus câte 750.000 de euro pentru fiecare dintre cele două „combatante”.

Cele 16 naționale calificate în optimile de finală mai primesc 2 milioane de euro fiecare. Calificarea în faza sferturilor de finală valorează 3,25 de milioane de euro, cărora li se mai adaugă cinci milioane de euro în cazul naționalelor care ajung în semifinale. Finalista își va rotunji bugetul cu 7 milioane de euro, iar victoria în ultimul act este premiată cu 10 milioane.
Suma totală acordată echipelor la această ediție a Europeanului este cu 23% mai mare față de fondul de premiere de la Euro 2020.

S-a continuat, astfel, tendința ascendentă din anii precedenți. Iată evoluția banilor din 1992 până în prezent:

• 28 de milioane la Euro 1992 (găzduit de Suedia și câștigat de Danemarca)
• 66 de milioane la Euro 1996 (găzduit de Anglia și câștigat de Germania)
• 77 de milioane la Euro 2000 (găzduit de Belgia și Olanda, câștigat de Franța.
• 129 de milioane la Euro 2004 (găzduit de Portugalia și câștigat de Grecia)
• 184 de milioane la Euro 2008 (găzduit de Elveția și Austria, câștigat de Spania)
• 196 de milioane la Euro 2012 (găzduit de Polonia și Ucraina, câștigat de Spania)
• 301 milioane la Euro 2016 (găzduit de Franța și câștigat de Portugalia).

Veniturile totale înregistrate cu ocazia turneului desfășurat pe tărâm francez au fost de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Campioana a câștigat 25,5 milioane de euro, cu 8,5 milioane de euro mai puțin decât ar urma să primească cea mai bună echipă de la ediția curentă.

Așa cum se poate observa, au fost tot mai mulți bani de la ediție la ediție. Tiparul s-a respectat și în industria pariurilor, volumul mizelor plasate de pariori fiind tot mai mari. Situația este favorizată și de dezvoltarea pieței online. Mulți operatori care funcționau doar prin agenții terestre și-au lansat și platforme online, așa cum este cazul Superbet pariuri sportive.

Bucureștiul pierde peste 10 milioane de euro

Capitala României se numără printre orașele prin care „trece” Euro 2020. „Arena Națională” a găzduit trei meciuri din grupa C (Austria vs Macedonia de Nord 3-1, Ucraina vs Macedonia de Nord 2-1 și Ucraina vs Austria 0-1). Tot aici se va juca și un meci din faza optimilor de finală.

Se estimează că Bucureștiul va câștiga aproximativ 3,6 milioane de euro din industria ospitalității și din ticketing. Dacă nu ar fi fost restricțiile impuse din cauza pandemiei, turiștii străini ar fi lăsat în România 14,2 milioane de euro. Așadar, vorbim despre pierderi de 10,6 milioane de euro.

Celălalt oraș care a găzduit meciuri din Grupa C, Amsterdam, ar fi câștigat cu 9,2 milioane de euro mai mult dacă nu ar fi fost pandemia. Logic, cele mai mari pierderi sunt înregistrate de Londra. Pe Wembley s-au jucat 3 meciuri din faza grupelor și se vor mai juca o partidă din „optimi”, semifinalele și finala. Diferența dintre câștigurile estimate înainte de 2020 și cele reale este de 65,8 milioane de euro în cazul londonezilor.

Chiar și așa, Euro 2020 este un succes financiar.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul finlandez a fost atacat cibernetic, foarte probabil de către hackeri ruşi
Parlamentul finlandez a fost atacat cibernetic, foarte probabil de către hackeri ruşi
Website-ul Parlamentului finlandez a fost blocat temporar marţi din cauza unui presupus atac cibernetic, transmit DPA şi AFP, relatează Agerpres....
Se întrevede o posibilă criză a motorinei, pe măsură ce vine iarna. Cauze și explicații
Se întrevede o posibilă criză a motorinei, pe măsură ce vine iarna. Cauze și explicații
În condițiile unei cereri mai mare decât oferta, a capacității reduse de rafinare, a utilizării produselor petroliere ...
Investițiile străine în agricultură și industria alimentară au scăzut cu peste 54% față de anul trecut, până la 28,7 milioane de euro. Topul investițiilor
Investițiile străine în agricultură și industria alimentară au scăzut cu peste 54% față de anul trecut, până la ...
Investițiile companilor străine în capital social al firmelor din România cu activități în agricultură și industria ...
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și ...