Afaceri din comerţul cu amănuntul au crescut cu 8,2%, în primele 5 luni. Avans de 14% în luna mai

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat, în primele cinci luni ale anului în curs, o creştere cu 7,9% raportat la perioada similară din 2016, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a urcat cu 8,2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), date miercuri publicităţii. În luna mai avansul a fost de 14% faţă de perioada similară de anul trecut.
Economica.net - mie, 05 iul. 2017, 07:01
Afaceri din comerţul cu amănuntul au crescut cu 8,2%, în primele 5 luni. Avans de 14% în luna mai

Această creştere pe serie brută s-a produs datorită majorării comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,1%), vânzărilor de produse nealimentare (+10,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,6%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, a înregistrat o creştere cu 8,2%, pe fondul creşterii comerţului cu amănuntul al vânzărilor de produse nealimentare (+11,2%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,1%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,4%).

În luna mai 2017, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) faţă de luna precedentă a crescut, atât ca serie brută, cu 4,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,4%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 14,0%, respectiv cu 12,3%.

În mai 2017, comparativ cu aprilie 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut pe ansamblu cu 4,0%, ca urmare a creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,2%), vânzărilor de produse nealimentare (+4,1%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,2%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2017, comparativ cu luna precedentă a crescut pe ansamblu cu 4,4%, ca urmare a creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,6%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,2%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+1,8%).

În mai 2017, comparativ cu mai 2016, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 14,0%, pe fondul creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+15,4%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+13,3%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+12,7%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a consemnat în luna mai 2017, comparativ cu mai 2016, o creştere cu 12,3%, în urma creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+15,3%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+12,2%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,2%).

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...