1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

Companii

Afaceri în creştere pentru companiile de la BVB. Excepţie: sectorul energetic

Avansul economiei naționale în prima parte a anului, cu 2,6% fată de aceeași perioadă din 2013, este reflectat și de evoluția celor mai importante companii listate la Bursa de Valori București. Analiștii Tradeville sunt de părere că recesiunea tehnica este de fapt “o pauză într-un trend ascendent mai amplu”.

27 aug, 2014 | Tradeville

Cifrele preliminare publicate de Institutul Național de Statistică au arătat două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut, echivalente cu definiția unei recesiuni tehnice. La nivel semestrial, însă, tabloul este mai puțin sumbru, economia crescând cu 2,6% fată de aceeași perioadă din 2013. În schimb, cifra de afaceri agregată a 26 dintre cele mai mari și mai lichide companii listate la Bursa de Valori București, arată că acestea au crescut cu aproximativ 3% fată de primul semestru din 2013, în timp ce profitul net agregat a crescut mai puternic, cu circa 5%.

„Astfel, putem interpreta trimestrele de contracție a economiei naționale drept o pauză într-un trend ascendent mai amplu. Situațiile financiare ale celor 26 de companii analizate de noi susțin la nivel micro această interpretare macro. Companiile analizate reflectă imaginea unei profitabilități îmbunătățite, în care peste jumătate din companii s-au bucurat de creșteri ale marjelor de profit, ceea nu se potrivește cu etapa de recesiune a ciclului economic, ci mai degrabă cu mijlocul perioadei de expansiune. În plus, profiturile unor sectoare ciclice, cum ar fi fondurile de investiții sau băncile, care beneficiază în mod deosebit de redresarea economiei, au crescut mai puternic decât profiturile sectoarelor defensive, cum ar fi cel farmaceutic”, consideră analistul Tradeville, Georgiana Androne.

Citeşte pe site-ul Tradeville evoluţia în primul semestru din 2014 a fiecărui sector listat la BVB.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO