Afacerile AdePlast au crescut cu 25% la trei luni. „Piaţa construcţiilor pare dezmorţită, dar semnele sunt timide”

Producătorul de materiale de construcţii AdePlast Ploieşti, controlat de omul de afaceri Marcel Bărbuţ, a avut în primul trimestru din acest an o cifră de afaceri de 59 de milioane de lei (13,3 milioane de euro), în creştere cu 25% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a lui 2014, a anunţat, joi, compania. Creşterea se datorează în principal "dezmorţirii" pieţei construcţiilor din România, însă AdePlast are rezerve în ceea ce priveşte trimestrul al doilea şi îndeamnă la o implementare mai accelerată a măsurilor pentru reducerea consumurilor de energie, printre care şi programul de termoizolare a locuinţelor.
Economica.net - joi, 23 apr. 2015, 15:06
Afacerile AdePlast au crescut cu 25% la trei luni.

După primele trei luni din 2015, piaţa construcţiilor pare că s-a dezmorţit, dar semnele sunt încă timide, noteazăc compania într-un comunicat remis joi ECONOMICA.NET.

„Lunile de început de an nu sunt cele mai importante din perspectiva fluxului de business în industria noastră, dar performanţa economică bună dintr-un an se poate întrezări încă din primul trimestru. Am reuşit performanţe superioare faţă de 2014 în primul trimestru al acestui an, cu toate ca şi anul trecut am avut creşteri masive fata de anul precedent, chiar mai mari decât acum. Cele 25 de procente ne arată că partenerii de afaceri ai AdePlast au semnale că anul acesta va merge mai bine ca 2014”, a declarat în comunicat Bogdan Pîrvu, CEO AdePlast.

În acest început de an, atât autorizaţiile de construcţii, dar mai ales lucrările noi de construcţii au deja un avans de mai bine de 15 procente faţă de 2014, precizează compania.

„Piaţa se poate dezgheaţa și probabil că în perioada următoare vor fi cereri mai consistente dinspre dezvoltatori. Asta e bine pentru că nu este sănătos ca o piaţă ca a noastră să se întreţină doar din recondiţionări şi reamenajări. Oricum, avansul pieţei trebuie să rămână în parametri uşor scalabili pentru a nu ajunge într-o zonă de dezvoltare haotică”, consideră Pîrvu.

La trei luni, afacerile AdePlast au crescut cu peste 30% pe zona de termosistem, această categorie incluzând toate cele trei componente de bază produse de fabricile companiei: polistiren, adezivi şi tencuieli decorative.

Membranele hidroizolante vândute de AdePlast au avut o contribuție semnificativă  la cifra de afaceri consolidată a firmei. „Pentru acest an ţinta noastră este sa dublăm cifra de afaceri pe acest segment. Ne-am facut deja loc pe piață şi acum suntem în grafic cel puţin pentru atingerea targetului nostru”, declară Alex Bărbuţ, Export & Development Manager AdePlast.

În privinţa exporturilor, „balonul de oxigen” al AdePlast a fost obţinerea anul trecut a certificatului ETAG, care certifică european termosistemul AdePlast. „Marca AdePlast este deja cunoscută în ţări ca Ungaria, Bulgaria, Austria sau chiar mai la vest. Pentru a depăşi cele 3 milioane de euro realizate la export anul trecut, ne bazam cel mai mult pe platforma noastră din Oradea, care este cel mai bine pozitionată sa livreze catre Vestul Europei”, a mai spus Alex Bărbuţ.

„Totuşi, trebuie să fim precauţi cu avansul pieţei de construcţii cu toţii: dezvoltatori, reseleri, clienţi finali. Trebuie să se înţeleagă nevoia de calitate a materialelor folosite în construcţii. Nimeni nu are de câștigat dacă se va produce ieftin şi prost. Meseriaşul  îşi va strica reputaţia, iar clientul final va cheltui mai mult fiind nevoit să refacă lucrarea în scurt timp. Situaţia este şi mai gravă în cazul lucrărilor de anvergură. Deci, noi suntem pentru dezvoltare, cu conditia ca aceasta sa să fie durabilă”, este de părere Pîrvu.

„Doar companiile care fac eforturi pot vedea creşteri în vânzări faţă de perioada similară a anului trecut. Sigur, există loc pe piaţă lăsat de cei care n-au mai putut continua, dar acest spațiu este mult prea îngust. Bătaia pe client este acerbă în piață, însă noi avem resurse tehnologice și financiare puternice care ne vor permite să ne menținem cota de piață. Suntem atenți la atacurile pe preț din partea concurenței și vom reacționa strategic la acestea”, explică directorul general al AdePlast.

În ceea ce priveşte trimestrul al doilea din acest an, CEO-ul AdePlast îndeamnă la prudenţă.

„Pentru trimestrul doi suntem puțin mai rezervați în ceea ce privește evoluția pieței, comparativ cu anul trecut. Să ne aducem aminte că în 2014 atât Paștele ortodox, cât și cel catolic, au fost în aceeași zi, ceea ce a însemnat că s-a lucrat mai mult în luna aprilie, față de anul acesta.  De asemenea, nici vremea nu a mai fost atat de prietenoasă. Așteptăm de la lunile mai și iunie o creștere a pieței, dar suntem de un optimism moderat”, a afirmat Bogdan Pîrvu.

De asemenea, compania îndeamnă România „să-şi facă temele” în ceea ce priveşte termoizolarea locuinţelor, pentru a nu ajunge în situaţia Ungariei, care ar putea plăti penalităţi de sute de mii de euro pe lună pentru că nu este în grafic cu implementarea unei legislaţii care să transpună la nivel naţional prevederile directivei europene privind reducerea consumurilor de energie.

„Din acest punct de vedere, țara noastră este cu un pas în fața Ungariei, deoarece avem o lege adoptată în acest sens în cursul anului trecut, dar asta nu înseamnă totul. Este nevoie și de implementarea măsurilor dedicate reducerii consumurilor de energie, printre care se află și programul de termoizolare a locuinţelor. Aceste programe pot genera destulă piaţă pentru producătorii români de materiale de construcţii”, notează Bogdan Pîrvu.

AdePlast deţine trei fabrici, la Oradea, Ploieşti şi Roman.

Te-ar mai putea interesa și
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc în cursul summitului organizat în Alpii bavarezi într-un context marcat de......
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara scumpiri cauzate de Războiul rus din Ucraina
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara ...
Franţa se pronunţă în favoarea stabilirii unui ”preţ maxim al petrolului” la nivelul ”ţărilor producătoare”, ...
Salariile oferite de Kaufland în această perioadă: de la 3.500 lei net pentru asistent manager şi de la 2.700 lei net pentru şefi de raion
Salariile oferite de Kaufland în această perioadă: de la 3.500 lei net pentru asistent manager şi de la 2.700 lei net ...
Candidaţii care stăpânesc germana şi vor să lucreze la Kaufland pot aplica pentru postul de asistent manager sau pentru ...
Kristalina Georgieva (FMI): „Unele suferinţe” s-ar putea produce în lupta contra inflaţiei
Kristalina Georgieva (FMI): „Unele suferinţe” s-ar putea produce în lupta contra inflaţiei
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a subliniat importanţa luptei contra inflaţiei ...