Afacerile angrosiştilor au crescut cu 7,5%, în primul semestru

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut, în primul semestru din acest an, faţă de semestrul I 2015, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,5%, respectiv cu 6%, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS) remis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 12 aug. 2016, 07:04
Afacerile angrosiştilor au crescut cu 7,5%, în primul semestru

Conform INS, ca serie brută, creşterea afacerilor în comerţul cu ridicata a fost generată de avansul comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+23%), comerţului cu ridicata nespecializat (+14,7%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+13,2%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,4%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+8,3%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,8%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2,3%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în termeni nominali, afacerile în comerţul cu ridicata s-au majorat datorită creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+13,2%), comerţului cu ridicata nespecializat (+12,5%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+11,8%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+8,9%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8,7%) şi comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+8,6%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,7%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2,6%).

Potrivit INS, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2016, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 5,9%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+19,7%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+18,0%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+13,8%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+10,6%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+9,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (+4,9%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+0,5%). Comerţul cu ridicata specializat al altor produse a scăzut cu 4,9%.

De asemenea, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2016, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 1,2%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4,3%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+3,6%) şi activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+3,0%). Scăderi au înregistrat: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-5,5%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-4,8%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-1,7%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-1,4%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (-1,2%).

Datele INS mai arată că în luna iunie 2016, comparativ cu luna iunie 2015, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în termeni nominali, a înregistrat o creştere cu 6,0% ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+22,2%), comerţului cu ridicata nespecializat (+14,9%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+11,5%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+11,1%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+7,3%) şi activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+3,2%). Comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii a rămas la acelaşi nivel. Comerţul cu ridicata specializat al altor produse a scăzut cu 7,0%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2016, comparativ cu luna iunie 2015, în termeni nominali, a crescut cu 5,8%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+16,3%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+14,8%), comerţului cu ridicata nespecializat (+14,3%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+11,7%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+6,0%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-5,6%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,9%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-2,2%).

Te-ar mai putea interesa și
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 miliarde de dolari, a raportat joi un profit de 1.200 de miliarde de coroane......
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...