Afacerile cu maşini au accelerat în august, cu un avans de 21,6%

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în august cu 21,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, ritm accelerat faţă de cel înregistrat în luna anterioară, în timp ce afacerile din serviciile prestate populaţiei au încetinit în a opta lună a anului, înregistrând un avans de 2,5%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 11 oct. 2016, 06:51
Afacerile cu maşini au accelerat în august, cu un avans de 21,6%

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în august cu 19,9% faţă de a opta lună din 2015, iar serviciile prestate populaţiei au avansat cu 5,9%.

Faţă de luna precedentă, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au scăzut în august cu 3,8%, ca serie brută, şi cu 0,2%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În august, cea mai mare creştere – cu 39,7% faţă de august 2015, pe serie brută – s-a înregistrat la întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

De asemenea, comerţul cu autovehicule a urcat cu 27,8%, iar afacerile din comerţul cu motociclete au avansat cu 12,9% faţă de a opta lună din 2015, arată datele INS.

Pe partea de servicii prestate populaţiei, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în august la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, unde afacerile s-au majorat cu 46,2% faţă de a opta lună a anului trecut, şi la servicii de curăţătorie de haine, cu un plus de 25,4%.

Cumulat, în primele opt luni ale anului, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut ca serie brută cu 17,5%, faţă de primele opt luni din 2015, iar serviciile prestate populaţiei au avansat cu 10,3%.

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterile sunt de 16,7%, respectiv 11,2%.

Afacerile de retail sunt susţinute în acest an de creşterea puternică a salariilor. Ultimele statistici arată că, în august, câştigul salarial mediu net a fost de 2.076 lei, cu 14,5% mai mare decât în luna august a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...