Afacerile cu maşini continuă să urce în ritm rapid, avans de 18,4% în octombrie. Serviciile au frânat brusc în octombrie

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în octombrie cu 18,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, ritm încetinit faţă de cel înregistrat în luna anterioară, în timp ce afacerile din serviciile prestate populaţiei au stagnat, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie News.ro.
Economica.net - mar, 13 dec. 2016, 07:31
Afacerile cu maşini continuă să urce în ritm rapid, avans de 18,4% în octombrie. Serviciile au frânat brusc în octombrie

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în octombrie cu 21,4% faţă de a zecea lună din 2015, iar serviciile prestate populaţiei au avansat cu 1,1%.

Faţă de luna precedentă, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în octombrie cu 1,2%, ca serie brută, şi cu 0,5%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În octombrie, cea mai mare creştere – cu 33,1% faţă de octombrie 2015, pe serie brută – s-a înregistrat la întreţinerea şi repararea maşinilor.

De asemenea, afacerile din comerţul cu maşini au urcat cu 23%, iar afacerile din comerţul cu motociclete au avansat cu 10,3% faţă de a zecea lună din 2015, arată datele INS.

Pe partea de servicii prestate populaţiei, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în octombrie la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, unde afacerile s-au majorat cu 44,5% faţă de a zecea lună a anului trecut, şi la spălare şi curăţare a hainelor, cu un plus de 19,2%.

Cumulat, în primele zece luni ale anului, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut ca serie brută cu 18,3%, faţă de primele zece luni din 2015, iar serviciile prestate populaţiei au avansat cu 9%.

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterile sunt de 17,9%, respectiv 9,5%.

Afacerile de retail sunt susţinute în acest an de creşterea puternică a salariilor. Ultimele statistici arată că, în octombrie, câştigul salarial mediu net a fost de 2.108 lei (469 euro), cu 12,7% mai mare decât în luna octombrie a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a atacat o platformă de foraj petrolier din Marea Neagră, lângă Crimeea, pentru a doua oară într-o săptămână (TASS)
Ucraina a atacat o platformă de foraj petrolier din Marea Neagră, lângă Crimeea, pentru a doua oară într-o săptămână ...
Forţele ucrainene au atacat duminică o platformă de foraj în Marea Neagră, deţinută de o companie de petrol şi gaze din Crimeea, a transmis agenţia oficială rusă de presă TASS, citând......
Tremend Software ţinteşte o creștere de 35% după preluarea de către grupul Publicis. Marius Hanganu, co-fondator: ”Tranzacția a fost fix înaintea căderii burselor, putem să spunem că a fost un exit făcut într-un moment potrivit” 
Tremend Software ţinteşte o creștere de 35% după preluarea de către grupul Publicis. Marius Hanganu, co-fondator: ”Tranzacția ...
Compania de dezvoltare de software Tremend Software Consulting, una dintre companiile tehnologice cu cea mai rapidă creștere ...
Cum a trecut prin pandemie Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată în parteneriat cu un retailer. „Atât noi, cât și Carrefour, ne asumăm reducerea unor marje de profit în contextul inflației”
Cum a trecut prin pandemie Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată în parteneriat cu un retailer. ...
Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă a unui retailer, a ajuns să livreze către Carrefour peste 7.000 de ...
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR, Romsilva şi CFR Călători conduc topul companiilor controlate de stat, în care muncesc cei mai mulţi ...