Afacerile din comerţ au crescut cu 4,7% în iulie – serie brută

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut, în luna iulie a acestui an, atât ca serie brută cu 4,7% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,6%, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - mie, 14 sept. 2016, 07:08
Afacerile din comerţ au crescut cu 4,7% în iulie - serie brută

Pe serie brută, sporirea afacerilor din comerţ a fost generată de creşterea comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+34,3%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+17,7%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+10,9%), comerţului cu ridicata nespecializat (+9,2%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+6,9%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+5,9%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-10,3%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-8,4%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2016, comparativ cu luna iulie 2015, evoluţia a fost determinată de avansul comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+29,4%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+23,0%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (+14,7%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+8,9%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+7,9%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-5,8%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-4,9%).

Faţă de luna iunie a acestui an, în iulie cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut ca serie brută cu 9%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+92,2%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+4,8%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+3,8%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+3,3%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+2,4%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-16,8%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-6,4%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (-0,7%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2016, comparativ cu iunie 2016, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 1,6%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+9,1%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+5,7%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+4,4%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+4,3%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+1,8%), comerţului cu ridicata nespecializat (+1,5%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+0,6%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,5%).

Cumulat pe primele şapte luni, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de perioada similară din 2015 atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7%, respectiv cu 6,2%.

Ca serie brută, creşterea a fost generată de avansul comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+24,8%), comerţului cu ridicata nespecializat (+13,9%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,1%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+10,8%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,7%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8,5%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,9%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-3,2%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, sporirea afacerilor din comerţ a fost determinată de creşterea comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+15,9%), comerţului cu ridicata nespecializat (+12,8%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+11,3%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+11,2%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+9,9%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,9%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2,9%).

Te-ar mai putea interesa și
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor poliţelor RCA. Executivul a aprobat actul normativ promovat de......
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...