Afacerile din comerţ au crescut cu 4,7% în iulie – serie brută

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut, în luna iulie a acestui an, atât ca serie brută cu 4,7% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,6%, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - mie, 14 sept. 2016, 07:08
Afacerile din comerţ au crescut cu 4,7% în iulie - serie brută

Pe serie brută, sporirea afacerilor din comerţ a fost generată de creşterea comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+34,3%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+17,7%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+10,9%), comerţului cu ridicata nespecializat (+9,2%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+6,9%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+5,9%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-10,3%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-8,4%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2016, comparativ cu luna iulie 2015, evoluţia a fost determinată de avansul comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+29,4%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+23,0%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (+14,7%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+8,9%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+7,9%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-5,8%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-4,9%).

Faţă de luna iunie a acestui an, în iulie cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut ca serie brută cu 9%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+92,2%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+4,8%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+3,8%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+3,3%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+2,4%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-16,8%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-6,4%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (-0,7%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2016, comparativ cu iunie 2016, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 1,6%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+9,1%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+5,7%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+4,4%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+4,3%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+1,8%), comerţului cu ridicata nespecializat (+1,5%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+0,6%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,5%).

Cumulat pe primele şapte luni, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de perioada similară din 2015 atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7%, respectiv cu 6,2%.

Ca serie brută, creşterea a fost generată de avansul comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+24,8%), comerţului cu ridicata nespecializat (+13,9%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,1%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+10,8%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,7%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8,5%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,9%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-3,2%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, sporirea afacerilor din comerţ a fost determinată de creşterea comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+15,9%), comerţului cu ridicata nespecializat (+12,8%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+11,3%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+11,2%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+9,9%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,9%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2,9%).

Te-ar mai putea interesa și
România în Schengen – Poziţia unor state membre nu afectează poziţia Comisiei Europene (purtătoare de cuvânt a CE)
România în Schengen – Poziţia unor state membre nu afectează poziţia Comisiei Europene (purtătoare de cuvânt a CE)
Poziţia unor state membre individuale nu afectează poziţia Comisiei Europene, care este că România, Bulgaria şi Croaţia au aşteptarea legitimă şi dreptul legal ca o decizie în sensul......
Utilizatorii WhatsApp își pot crea avataruri începând de miercuri
Utilizatorii WhatsApp își pot crea avataruri începând de miercuri
Mark Zuckerberg a anunțat astăzi lansarea avatarurilor pe WhatsApp. Acum, utilizatorii pot să creeze un avatar personalizat ...
Ciucă: Mâine la Consiliul JAI vom merge la vot. Starea de incertitudine nu mai poate continua
Ciucă: Mâine la Consiliul JAI vom merge la vot. Starea de incertitudine nu mai poate continua
Premierul Nicolae Ciucă afirmă că România va merge "până la capăt" cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen ...
Glovo lansează un program de digitalizare pentru IMM-urile din industria de retail și restaurantele
Glovo lansează un program de digitalizare pentru IMM-urile din industria de retail și restaurantele
În contextul inflației accelerate și a creșterii prețurilor la utilități, Glovo anunță că lansează un nou program ...